Какво се променя в платформите за учене за новата учебна година

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Какво се променя в платформите за учене за новата учебна година

© Цветелина Белутова, КапиталВ класните стаи или вкъщи пред компютъра - как ще започне новата учебна година? Министерството на образованието е взело твърдо решение на 15 септември учениците да се явят в училище, но се готви и за варианти, в които ще има форми на дистанционно обучение. Например в случай на заразен ученик временно цялата паралелка ще преминава към този формат. А децата с хронични заболявания ще получат разрешение да се обучават извън клас през цялата учебна година.


След като през март подготвяното с години дистанционно обучение беше форсирано заради извънредното положение, днес, след поредици проби и грешки, учителите, учениците и родителите са готови за него. А платформите за дистанционно учене са използвали лятото за оптимизации, добавили са нови елементи, функционалности, подобрили са старите, някои са оптимизирали и приложенията за смартфон. "Дневник" провери какво са направили най-големите от българските виртуални класни стаи.


Школо.бг


Когато беше обявено извънредното положение, системата на платформата "Школо.бг", която обслужва 1350 училища, не издържа на натоварването и трафика. Тя се ползва от училища в цялата страна с абонамент, като преди това служеше за електронни дневници и бележници и като място, където се събират текстови документи с материали за обучение.
"Наложи се да мигрираме цялата платформа в Amazon Web Services, чиито услуги се хостват в Европейския съюз. Оттогава няма проблеми с капацитета", каза пред "Дневник" търговският директор на Shkolo.bg Симеон Предов. В пиковите моменти платформата се използва от 150 хиляди потребители, като има над 1.1 милиона регистрирани потребители (учители, родители и ученици).


"В началото на извънредното положение множество наши клиенти имаха нужда да се намери качествено решение за дистанционна форма на обучение, което ни провокира да създадем "Виртуална класна стая". Тя беше разработена по препоръки на директори и учители, като за месец над 300 училища започнаха активно да я ползват. През платформата учители правеха виртуални срещи и преподаваха на ученици, провеждаха се родителски срещи, а директори извършваха контролни дейности и отчитане на проведените дистанционни обучения", разказа още Предов.


Виртуалната класна стая може да работи и през уеб браузър, и през мобилно приложение. За началото на учебната година сред новостите ще бъдат и:

- модул "Задачи", който може да се използва както за домашни работи, така и за поставяне на задачи от директорите към учителите
- модул за дигитализация на "Книга за подлежащите на задължително обучение", "Главна книга", "Книга за входяща/изходяща кореспонденция", "Книга със заповедите на директора"
- регистрация на потребители, Виртуална класна стая и други функционалности в "Школо" мобилно приложение.


Майкрософт Тиймс


Министерството на образованието има договорни отношения с платформата "Майкрософт Тиймс" и още през март изпрати на всички училища указания за работа с нея, без да ги задължава да я използват. Така някои училища/учители избраха Google classroom или Zoom.us. "Тиймс" е част от услугите, включени в Microsoft Office 365, като всички разработки и подобрения се извършват от "Майкрософт". "Офис 365" е настроен на домейн на МОН edu.mon.bg и са създадени потребителски акаунти на всички български учители и ученици.


"През март, когато започна дистанционното обучение, проектът беше на етап преминато пилотно тестване в 5 училища и предстоеше да се внедри в още 15 училища. Обстановката обаче наложи цялостното решение да се внедри във всички български училища. Съответно тогава имаше проблеми и бъгове в системата, които се наложи много бързо да реагираме и отстраним. Сега вече цялата система работи стабилно и безпроблемно", каза пред "Дневник" Христина Дачева, която работи по проекта към "Майкрософт България".


По думите й едно от големите предимства на "Тиймс" е, че всички акаунти на учители и ученици са създадени и се предоставят готови, освен това са създадени и отделни виртуални класни стаи по предмети и класове. "За използването на другите подобни платформи за дистанционно обучение потребителите сами си създават акаунтите и учителите сами създават виртуалните стаи за класовете и предметите, по които преподават", посочи тя. Ето част от подобренията, които "Тиймс" е направил на световно ниво:

- въведена е възможността преподавателят да заглуши едновременно микрофоните на всички в класната стая
- въведена е функцията "вдигане на ръка"
- на екрана вече могат да се виждат 9 потребители чрез техните камери (преди бяха 4)
- всеки потребител, когато си включи камерата, може да смени фона, който да се вижда зад него
- функцията "край на събранието", при която преподавателят приключва окончателно урока и "изгонва" всички ученици от него.

Част от подобренията, които са направени на платформата edu.mon.bg:


- отстранен е проблемът "неизвестен потребител", който съществуваше за някои потребители и те не се виждаха с имената си
- отстранен е проблемът, който се срещаше в някои класни стаи с качването на документи
- отстранен е проблемът, който се срещаше в някои класни стаи със задаването на домашни работи през Assignments и оценяването им.


През септември, когато вече всички ученици бъдат записани в училищата по паралелки и бъде установено точно кои учители на кои класове ще преподават, ще се обнови цялата база данни, ще се създадат акаунти на първолаците, както и новите виртуални класни стаи за новата учебна година.


Приложението Teams работи и на телефон.


(В помощ на учителите за работа с платформата през юли се проведоха уебинари - обучителен, както и за обмяна на опит и споделяне на добри практики. Христина Дачева е провеждала обучителните лекции, а записите от тях са на разположение на учителите тук.)


Уча.се


За новата учебна година ще има няколко много важни нови неща около "Уча.се", каза пред "Дневник" основателят на платформата Дарин Маджаров:

- мобилно приложение за iOS и Android. В момента около 50% от трафика е от телефон
- много нови видеоуроци и тестове, както и подменени стари уроци за подготовка за изпитите след 4, след 7, след 10 и 12 клас
- нова възможност на абонамент с месечно плащане
- добавят се мисловни карти след всеки видеоурок.

В момента "Уча.се" се използва по следния начин: ученик влиза и гледа видеоурок, след това прави тест, за да провери наученото, а на местата, където сгреши, може да си пусне точния откъс от урока, за да преговори наученото. Новото е, че след като е изгледал видеоурока и е направил теста, ще му се отключва мисловна карта, която да служи като обобщение на целия урок, разясни Маджаров. "Мисловните карти са много добре направени визуално и ти позволяват с един поглед да преговориш по всяко време урока", добави той.


От началото на годината екипът е създал и качил над 1200 видеоурока и теста. А в секциите за подготовка за изпитите на едно място е събрано всичко нужно на учениците, за да се справят.


И още една новост: секцията "Ценно и интересно" е разширена с много теми, които са извън учебната програма, но подготвят децата за живота. "В момента имаме 148 видеоурока на разнообразни теми - гражданско образование, медитация, опазване на околната среда, как работи музикалния бизнес, кариерно ориентиране и много други", разказа Маджаров. "Амбицията ни е да добавим още стотици видеа, с които учениците да разбират още по-добре света около тях", добавя.


"Уча.се" прави обучения и за учителите (присъствено и онлайн) със STEM насока, които ще им помогнат да въведат всички новости. Осигурено им е менторство от експерти на платформата, уверява Маджаров.


Кан Академия


Българската версия на най-мащабния онлайн портал за безплатно образование в света е на първо място след английската по преведени и субтитрирани видеоуроци ("Кан Академия" се превежда на над 50 езика). През септември ще бъде наличен целият курс по световна история, каза пред "Дневник" Розалина Лъскова, изпълнителен директор на сдружението "Образование без раници", което се грижи за превода, популяризирането и прилагането на платформата в България. Вече има и курсове по музика и философия, добавя се ново съдържание на български и по другите науки.


За новата учебна година ще бъде подредено според българските учебни програми и съдържанието по математика за 11 клас (по новата програма).


Сред новите функционалности на платформата е възможността родителите да могат да управляват акаунтите на децата си по-лесно. Тук можете да разгледате подробни указания за това. Сред подобренията за ползване на платформата през телефон са:

- улеснения при управлението на профила в апликацията
- възможност за ползване на "Кан" на таблет заедно с други приложения, например за писане на бележки
- по-интересно търсене с функция "Изненадай ме!".

Доскоро учениците можеха да избират и правят различни "Мисии" в "Кан Академия", а сега те се превръщат в "Майсторство", и то за цял курс. Към момента всички математически курсове в "Кан Академия" имат майсторство, а скоро предстои то да бъде налично и за другите предмети, разяснява Лъскова. За учителите има подготвен нов Отчет за уменията на класа.


От началото на пандемията екипът на централата на "Кан Академия" предлага постоянни уебинари за учители (можете да ги намерите тук), както и за по-широката публика, следяща всички новости и развития при дистанционното обучение в САЩ и в партньорските държави на "Кан". По време на карантината българският екип е превел всички нови ресурси с насоки за учители и родители, включително предложения за дневно разпределение на деня и учебния процес на детето, докато е в дистанционно обучение от вкъщи (достъпни са в секция "Ресурси"). Предстои да бъдат адаптирани още допълнителни ресурси в секцията Back to School.


Екипът на "Образование без раници" е започнал и сътрудничество с други платформи: Чрез платформата "Колибри" безплатното съдържание на "Кан Академия" е достъпно и офлайн. Там децата могат да надграждат знанията си по математика, физика, космология и астрономия, химия, биология, здраве и медицина, музика и световна история (в процес на допълване).


Близо 4500 видеоурока от "Кан Академия" са вече достъпни в модул "Учебни материали" на "Школо.бг". Уроците са от предметите математика, химия, физика, астрономия, биология, здравно образование, философия, музика, история.


Още интересни теми, свързани с дигиталното образование, може да следите в групата "Образование 4.0"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Използваме "Уча се " от 5 години.
  Наложи се, да вляза през телевизора, не става.
  Контакти с тях - никакви. Пишеш и чакаш, да се обадят. После мрънкане, така е не можах да вляза, нито получих обяснение.

  Тази година пак ще платя абонамента, но не съм доволна от отношението.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 682 Любопитно

  ,,на екрана вече могат да се виждат 9 потребители чрез техните камери (преди бяха 4)"

  Малко ми се вижда - не е ли редно да могат поне 30 ученика да са на екрана, за да може учителя да вижда класа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK