Йордан Веселинов: Опасността е предизвикателство

Йордан Веселинов е един от многото привърженици на планинското колоездене. Неженен, 24 -годишен. Купува си mountain bike преди четири години. Кара планинския си велосипед и в дъжд, и в сняг. Обича високите скорости. Редовно скача с парашут. Мечтае за скок с бънджи.

Защо се занимаваш с екстремни спортове?

Обичам силните усещания. Когато скачам с парашут или карам в планината, се чувствам свободен и силен. Опитвам се да не мисля за нищо. Цялото ми тяло се изпълва с адреналин. Чувството не може да се сравни с нищо познато.


Кога реши да се спускаш с планински велосипед?

С един приятел преди четири годии се качихме на Витоша с колела. Той беше с mountain bike, а аз - с обикновен велосипед. Беше страхотно. Само че моето колелце цялото се беше изкривило. Много ми хареса изживяването и тогава реших, че трябва да си купя планински велосипед. Оттогава не слизам от него. Всеки свободен ден се качвам на Витоша. Иначе съм като болен.

Кой спорт е с предимство при теб?

Планинското колоездене, разбира се. Нищо не може да се сравни с бързото спускане в гората или по каменистата пътечка на някой планински склон. Опасността е предизвикателство. Средната скорост при спускане с планински велосипед понякога достига 40 км/ч. Всеки може да си направи сметка какво означава това при наклон от 45 до 60 градуса. Острите като бръснач камъни също не са рядкост. Инцидентите са неизброими.

Кой е най-серизният ти инцидент в планината?

Преди две години се спусках от Черни връх на Витоша, когато и двете ми спирачки отказаха. Беше ужасяващо. Около мен имаше само камъни, а аз нямаше как да спра. Направих няколко опита да променя посоката си на движение, но не се получи. Трябваше да изчакам една полянка, която бях харесал при изкачването. Исках да скоча от колелото, когато минавам през нея. Това обаче не стана, защото изпуснах момента и се приземих в камънака след мекото тревно килимче. След това посетих "Пирогов", където ми гипсираха крака. Бях го счупил на две места. Други травми нямах. От този случай проверявам обстойно колелото си всеки път преди да изляза с него.

Проверката на колелото ли е най-важна?

Това е само малка част от приготовленията, за да караш планински велосипед. Топли дрехи и храна също трябва да имаш със себе си. Важно е да не се качваш сам в планината. Винаги трябва да имаш компания. Не се знае какво може да се случи.

Какво препоръчваш на тези, които искат да карат планински велосипед?

Най-хубаво е да си купите добър велосипед. Евтините не са за предпочитане, защото имат съмнителни качества. Скъпите пък не са по джоба на всеки. Първоначално карайте в близкия парк докато свикнете с колелото. Куражът и дори лудостта са част от задължителните "аксесоари" на всеки любител на силните изживявания.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK