Симон Спасов: Стадионът не струва една стотинка на данъкоплатеца

Председателят на ДАМС Симон Спасов получи поздравления в петък за 43-тия си рожден ден. От чужбина му се обадиха олимпийските шампиони Таню Киряков и Гълъбин Боевски, а в Спортната палата дойде да му честити Иван Славков. Спасов даде и интервю за "Дневник":

Не мина много време, откакто седнахте в този кабинет - 7 юли 2000 г.? Сега други го виждат като министерски?

- Сега много е лесно всеки да прави предложения за министерство, защото ние успешно поставихме основите. Това за министерство е една моя идея от 1995 г., когато станах общински съветник - председател на Комисията за младежта, спорта и туризма в Столичния общински съвет. Аз се придържам към идеята, че трябва да има министерство на младежта, спорта и туризма, както е по целия свят. Имам и разбирането на българското правителство. Надявам се след изборите това да стане, защото българският спорт и младежта го заслужават. Защото туризмът е вид спорт, а не услуга.


Предизборните програми на другите политическите сили масово залагат на спорта?

- Аз не пропуснах да ги взема и прочета, но това, за което другите говорят, ние просто сме го направили. Стартирахме няколко програми от началото на годината в петте федерации по колективни спортове - баскетбол, волейбол, футбол, хандбал и водна топка, и индивидуалните - лека атлетика, тенис на маса, тенис на корт, шахмат. Всичките минават под мотото "Не на дрогата!". Това са дългосрочни програми, подсигурени с финансиране. Реабилитирахме ученическите игри. Инвестирахме 2.5 млн. лева в ученическия, студентския и армейския спорт. Българското правителство до момента е вложило над 6.5 млн лева във федерации, клубове и отделни състезатели, спечелили квоти по програмата за олимпийска подготовка, в която са включени над 125 състезатели. Към тях има треньори, ръководители, лекари на отбори. Поели сме изцяло външния календар на федерациите. За масовия спорт общо сме предвидили 3.5 млн. лева.

Общо станаха 10 млн, а бюджетът на агенцията е 20 млн. лева?

- За клубна база по тримесечие сме разпределили - за първо 430 000 лв., 490 000 - за второ, 1200 000 лв. - за базата в Панчарево, около 15 млн. за възстановяване и реконструкция на националния стадион "Васил Левски".

Националният стадион "Васил Левски" е свързан с уволнения, хвърляне кал по вашия предшественик. Има ли далавера в този ремонт?

- Ще стане, както го обещахме - след конкурс избрахме изпълнител, работи се денонощно, на 5 септември ще бъде открит. В момента ДАМС, респективно правителството, извършва цялостен ремонт и реконструкция - седалки, терен, лекоатлетическа писта, осветление, информационно табло, пропускателен режим, изграждане на 200 места за инвалиди, намаляване бройката на седящите места.

Не можеше ли да излезе по-евтино на данъкоплатеца?

- На данъкоплатеца той не струва една стотинка. Националният стадион се ремонтира и реконструира на първо място от собствени приходи, отчисления от спортния-тотализатор и отчисления от републиканския бюджет под формата на една част от данъка, който тотото плаща към него. Бюджетът на ДАМС се формира от 21 % от постъпленията на спортния тотализатор, върху разчетни постъпления 75 милиона лева от БСТ, или около 16 млн. лева. Над 20 % от него са за масовия, ученическия и армейския спорт. Останалото се разпределя за олимпийски стипендии и подготовка и представяне в международния календар на българските федерации. На трето място - материална база на клубовете, до момента сме отпуснали около 1 млн. лева. Отделно имаме инвестиционна програма за националната база, какъвто е стадион "Васил Левски". Отделяме пари и за бивши олимпийски, световни и европейски шампиони, навършили пенсионна възраст, като ги подпомагаме.

Според Мария Гигова траншовете за клубовете закъсняват.

- Траншовете за международна дейност на федерациите се отпускат всеки месец, даваме приоритет на тези, които имат важни състезания в конкретен период. До юни всички федерации са получили над 60%. Клубовете получават на тримесечие траншовете, защото получаваме парите от БСТ на тримесечие, така е и за базата. Няма нищо скрито-покрито. Другите приказки са просто популизъм.

Не станаха ли много хвалбите?

- Затова се стига дотам всички политически сили да призовават да имаме министерство. На последните олимпийски игри сме 16-а сила в света. Така че министерството не е нова идея, споделя се от Иван Костов, надявам се в 39-ото Народно събрание това да стане.

Как работите като екип със заместниците Боби Михайлов и Стефка Костадинова, не съжалявате ли за този избор сега?

- Формулата е успешна. Събраха се доказани световни величини, на които им липсваше управленски опит, и един експерт в мое лице. Млад екип - средна възраст 32-33 години. Имат желание да се учат, но това са млади хора, които са се реализирали в България.

Нонка Матова от "Национално движение Симеон Втори" говори за по-стриктен контрол на държавния орган над дейността на БОК, където вие станахте заместник на Иван Славков. Не сгрешихте ли с това?

- Казаното от г-жа Матова не го разбирам, защото имаме програма, която я следваме. Привличането на БОК под шапката на държавния орган не може да стане. БОК е самостоятелно юридическо лице, член на Международния олимпийски комитет. Под формата на диалог успяхме да работим с БОК по организация и изпращането на делегацията ни в Сидни, както и за зимните игри в Солт Лейк сити. Заварих два органа, които се занимаваха с това - в БОК и бившето БСФС, и като се видя, че работят едно и също, ги обединих, като аз станах председател на въпросната комисия по олимпийска подготовка. Тя наброява над 40 членове, обществени деятели, експерти от БОК и ДАМС. Не съжалявам, че съм заместник на Славков, първо защото по този начин държавата за първи през последните 20 години има възможност пряко да наблюдава проблемите в БОК и да участва в решаването им. Втората причина е, че председателят Славков е член на МОК. По време на олимпиадата се убедих, че под формата на диалог и при съвместно сътрудничество с ДАМС можем да вървим напред. Ние имаме базата и лостове за управление, от друга страна - влиянието в МОК.

Освен с 16-ото място олимпиадата се запомни и с допинг-скандал?

- Допинг-скандалът беше точно ден и половина. В него се разбра, че доста от нещата не са така, както ги представят. България не е това, за което ни представят. Имаше едно нарушение с медикамент, който не е упоменат в списъка. Четирите безсънни нощи, които имахме, се разрешиха в положителна насока. Предстои ми следващата седмица среща с шефа на Международната федерация. Разбирането, което проявиха, се изрази във факта, че продължихме да се състезаваме и спечелихме дори сребърен медал в лицето на Алан Цагаев. Доказателство, че не сме извършили нарушение.

Щангите се сгромолясаха оттам насетне, разтресоха се от криза. Какъв е Иван Абаджиев - герой или злодей?

- За мен той е човек, който преди всичко е доказал, че е голям специалист. При пристигането ни от Австралия заявих, че твърдо заставам зад него. Що се отнася до федерацията, има преизбран стар председател, нов старши треньор, предстои ни подмяна на възрастите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK