Футболните клубове - да се обединим, преди да се разграничим

През лятото на 1999 г. симбиозата "Олимпик - Берое" постави началото на така наречените "обединения" на футболни клубове в българското първенство. Няколко зевзеци тогава предложиха емблемата на новото формирование да бъде камила, изправена на старозагорския парк "Аязмото" - съчетание от прякора на президента на "Олимпик" (Тетевен) Станислав Танев и мястото, под което е построен стадион "Берое". Тогава обединението на двата клуба се считаше за странно от мнозина, но от следващото футболно първенство това вече ще е съвсем обичайна практика, стига да го налага търговският интерес.

Последните събития сочат, че в предстоящия шампионат във Висшата лига ще се състезават симбиозите "Локомотив (Пд) - Велбъжд" и "Беласица - Хебър". Във Втора група може да видим отбора на "Слънчев бряг" да играе в Пазарджик под името "Слънчев бряг - Бенковски" например, а "Вихрен" (Сандански) изведнъж да влезе в професионалния футбол на мястото на "Беласица". Подготвя се обединение между столичния "Септември" и "Миньор" (Пк) заради липсата на лицензиран за професионален футбол стадион в Перник.

Най-вероятно следващата седмица БФС ще създаде комисия от юридически експерти, която ще се произнесе дали такива обединения са законосъобразни. Във футболните среди обаче се твърди, че отсега решението е ясно. Мотивът за разрешаване на обединенията и смяната на градовете на отборите ще бъде Търговският закон, който позволява на акционерните дружества, каквито са професионалните клубове, да се обединяват, както и да сменят седалището и името си. А наредбата на БФС не може да противоречи на закона.


В първия случай е налице обслужване на чисто търговския интерес на групировката "ВАИ холдинг", особено с прехвърлянето на "Велбъжд" в Пловдив и обединението му с "Локомотив". Според новия формат на шампионата всеки отбор във Висшата лига ще играе поне 36 мача. 18-те домакински срещи на обединения отбор в Пловдив ще бъдат посещавани средно от по 15 000 зрители с билети. При цена на билета от 2 лева това прави по 30 000 лева приход само от един мач, или общо 540 000 лева само от посещаемост, което на практика е близо една трета от бюджета на клуба. Освен това широката обществена подкрепа за футболния клуб в Пловдив позволява да се разгърне както мащабна кампания с продажба на сувенири. Не на последно място е възможността за съвместен бизнес с общината в Пловдив. "ВАИ холдинг" направи и доста сполучлив ход, като използва за посредник в сделката Христо Бонев - футболист ? 1 на "Локомотив" за всички времена. Очевидно обвързването на Бонев с холдинга цели да легитимира чисто футболния аспект на обединението, за да не изглежда като преместване на "Велбъжд" в Пловдив и обличането на кюстендилския тим в черно-бялото райе на пловдивския.

Случаят с "Беласица" и "Хебър" е подобен на този в Пловдив. Президентът на клуба от Петрич Костадин Хаджииванов, собственик на фирма "Рондиа", съобщи наскоро, че е изкупил акциите от колегата си от "Хебър" Димитър Димитров - Маймуняка, известен като човек от ВИС - 2. Хаджииванов, чийто официален бизнес, е производство и износ на мебели в Италия, произведени от особен вид дървесина, има сключен договор с общината в Петрич, според който срещу финансирането на "Беласица" му бяха отдадени за стопанисване два обекта. Единият е ресторант "Яворите", който е сред най-доходоносните заведения в града, освен това той получи и всички кооперативни пазари в града. Наскоро обаче съдът възстанови в "Яворите" бившия собственик Костадин Лялев, експрезидент на футболния клуб, който преди това държеше обекта. Изглежда, че с връщането на "Беласица" във Висшата лига с обединението с "Хебър" Хаджииванов разчита на нови преференции, които биха компенсирали загубата на ресторанта. Той се ползва с подкрепата на кмета на Петрич Вельо Илиев, спечелил последните избори и благодарение на това, че футболният клуб застана открито зад неговата кандидатура. Костадин Хаджииванов веднъж вече бе пренебрегнат в опитите си да получи спортния комплекс "Цар Самуил", припомнят петричани.

Така, преди да се разграничат отделните участници в новото първенство, първо ще трябва да мине процес на обединение между някои от тях - нещо, което едва ли би учудило запалянковците, привикнали напоследък на всякакви приумици от страна на футболните ръководители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK