Иван Добринов съди Евгени Димитров и трима от "Пирин"

Футболният съдия Иван Добринов е внесъл два съдебни иска в Софийския районен съд към хората, които го обвиниха в корупция, стана ясно на пресконференция вчера по повод на неговото оправдаване от прокуратурата. Първият иск е частен и е отправен към ръководителите на футболен клуб "Пирин" - Бранимир Кочев, Владимир Янчовски и Валентин Чакъров за нанесени морални щети - клевета и обида, на стойност 10 000 лв. Другото дело е за 5000 лв. и е срещу бившия вицепрезидент на БФС, бивш председател на дисциплинарната комисия към БФС и бивш депутат от Евролевицата - Евгени Димитров. Обвинението към него е за неимуществени вреди.

Както е известно след срещата между "Светкавица" (Търговище) и "Пирин" (Благоевград) от първенството на Втора футболна група, която завърши 2:1 за домакините, Иван Добринов бе обвинен от ръководителите на "Пирин" в искане на 10 000 лв. подкуп в деня преди мача. В подкрепа на тези твърдения Евгени Димитров предостави аудиокасета със запис на разговор между него и Добринов, която според вицепрезидента на БФС можела да послужи за доказателство по обвинението. Седмица след случая следствието започна разследване, което по-късно беше прехвърлено към Върховна касационна прокуратура, а оттам - и към Софийска градска прокуратура. Преди седмица прокуратурата се произнесе за невинността на рефера, а на 9 юли предстои дело, заведено от пресаташето на "Пирин" Владимир Янчовски срещу Добринов за клевета, по повод обвиненията на съдията, че благоевградчанинът се опитал да го подкупи преди скандалната среща. Обезщетението, което иска Янчовски, е 1000 лв.

Според Добринов той е станал жертва на заговор, който е целял "Пирин" да прехвърлят вината за оставането си във Втора група върху някой друг. По неговите думи благоевградчани нямали никакво намерение да влизат във Висшата лига и по тази причина, за да се оправдаят пред общината, ръководството е изгонило и треньора Борис Николов.


Добринов твърди още, че изборът на "жертвено агне" е паднал върху него заради наближаването на конгреса на БФС и опитите на политика Евгени Димитров да инсценира пред обществеността на колко високо ниво в българския футбол съществува корупция. Реферът допълни, че върху касетата, предоставена от ексдепутата, има изтрита част, в която той обяснява месец преди официалното обявяване на изборните листи по райони, че той ще е кандидат-депутат на Евролевицата именно в Благоевград. Както е известно, Димитров често бе засичан на домакинските мачове на "Пирин", където името му беше обявявано многократно по радиоуредбата на местния стадион.

Стана ясно още, че Добринов е напуснал поста, който заемаше в международния отдел на БФС още на 1 април. "Осъзнах, че съвместяването на тази моя длъжност със съдийството е много трудно, затова реших да остана само рефер и да правя това, което правя вече 21 години", каза бившият международник. По неговите думи той се е върнал в сряда от Германия, където е получил безусловната подкрепа на Фолкер Рот - председател на съдийската комисия на УЕФА и член на тази във ФИФА. До германеца е изпратено и обяснително писмо от БФС, подписано на изпълнителния директор Иван Вуцов, което уверява в невинността на международния арбитър.

Иван Добринов бе обвинен в опит за искане на подкуп и от Гриша Ганчев, като това стана по време на извънредния конгрес на БФС на 21 декември 1996 г. Тогава президентът на "Литекс" заяви пред над 400 делегати и гости в залата, че Добринов му е поискал пари, за да не ощетява ловешкия отбор в мача с "Автотрейд" (Варна). Съдията обаче репликира, че самият Ганчев му е предлагал пари. В крайна сметка скандалът се забрави.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK