Групировки искали да сложат ръка върху Зимния дворец

Групировки се опитват да добият собственост върху Зимния дворец на спорта в Студентски град, съобщи във вторник възстановеният управител на съоръжението Асен Асенов.

Той твърди, че схемата на опита е следната - да се възстанови собствеността на бившите собственици на земите, върху които е изграден дворецът, а след това определена групировка, чието име той не спомена, да изкупи от тях терена и да стане негов едноличен владелец. "Именно затова ме атакуват от доста време, въпреки че досега успявам да се справя с опитите базата да бъде реституирана - каза Асенов. - Преди време бившият кмет на Студентски град и настоящ общински съветник в Столична община Георги Ненков прехвърли собствеността на двореца от публично-държавна в общинска. Тогава с помощта на областния управител на София успяхме да възвърнем загубеното статукво. Бившите собственици на земите под съоръжението искаха да влязат във владение, но с помощта на едно министерско постановление за план "Екология - здраве" задържахме позициите си. Уволнението ми през май бе точно по тази причина, а сега атаките срещу нас продължават."

Асен Асенов бе уволнен от поста в навечерието на парламентарните избори през юни от тогавашното ръководство на Министерството на образованието, но сега след смяната на властта бе възстановен. Той обвини във вторник и бившето ръководство на "Академика 2000" ЕООД в източване на средства от двореца в периода от четири месеца, когато той е бил отстранен. Предоставен бе финансов разчет на Зимния дворец по времето на управлението на тримата му ръководители тази година. Според документа, изготвен от настоящото ръководство на "Академика 2000", чийто управител в момента е бившият вратар на "Локомотив" (София) Румен Горанов, за периода от началото на годината до края на май при управителя Асен Асенов печалбата е била 86 143 лева (средно по 17 229 лева на месец). От началото на юни до края на септември, когато управител е бил Красимир Коев, печалбата е спаднала до 20 463 лева (средно по 5116 лева на месец), а за октомври при Иван Марковски печалбата е била едва 1078 лева. До редакционното приключване на броя "Дневник" не успя да се свърже с нито един от засегнатите за мнение.

Настоящият ръководител на Зимния дворец обясни намаляващия положителен баланс по време на неговото отсъствие с много натрупани дългове и неадекватни решения. "Заварих много неразплатени сметки за ток и парно в размер на 2000 лева, за извършено почистване за 1800 лева, 3000 лева неизплатени хонорари на работници по време на европейското по волейбол за жени и два амортизирани служебни автомобила, като за ремонта на единия са нужни над 5000 лева. На постове, за които се изисква висше образование, са били назначени среднисти, а бившият управител на "Академика" Ангел Миленков не е плащал осигуровки на целия персонал от началото на годината", каза още Асен Асенов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK