Нешка Робева:Ирена Кръстева управлява тотализатора противно на всички закони и правилници

Именитата българска треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева и треньорът на Тереза Маринова - Христо Марков, подадоха оставки като членове на управителния съвет на Българския спортен тотализатор (БСТ) поради несъгласие с политиката на управление на изпълнителния директор на тотализатора Ирена Кръстева. Преди седмица от поста се оттегли и заместник изпълнителният директор и финансов директор Виктор Христов. Официалният повод за оставките на Робева и Христов е отказът на Кръстева да изплати авансово 1.5 млн. лв. на ДАМС, след като такова решение е било гласувано и взето на заседание на УС. Парите били необходими на федерациите, за да поемат разходите по натоварените им спортни календари през този период на годината. Кръстева от своя страна обясни, че е спряла превеждането на сумата, тъй като не е имала законово основание да даде авансов кредит на ДАМС. "Имам писмено становище по въпроса от парламентарната комисия по хазарта, което пояснява защо БСТ не може да даде предварително пари на ДАМС", каза Робева. Тя обясни пред "Дневник" обаче, че непревеждането на въпросната сума не е единствената причина за решението й да подаде оставка.

- - - - - - - - -- -- -

Вярно ли е, че възнамерявате да се оттеглите от поста член на управителния съвет на спортния тотализатор?


- Да, така е, въпреки че председателят на ДАМС Васил Иванов помоли мен и Христо Марков да го изчакаме да се върне от посещението си във Венецуела, преди да депозираме оставките си. Аз обаче заявих устно пред Ирена Кръстева, че напускам, а сега писмено изпращам оставката си.

Какви са мотивите ви за това решение?

- Понеже се получава полемика чрез медиите, ние казваме едно, а Кръстева отговаря с друго, сме решили с Христо да дадем специална пресконференция следващата седмица, на която ще можем да подкрепим с документи твърденията си за нещата, които се случват в тотализатора. Трябва обаче да е ясно, че причината за решението ми не е единствено отказът да се преведат на ДАМС предварително 1.5 милиона лева от полагащата се от тотото субсидия за спортните федерации. Това е само едно от много неща, които ме доведоха до извода, че няма как да работя с Ирена Кръстева.

Но да вземем него. Тя ни обяснява, че няма как да бъдат отпуснати тези пари и ни показва едно писмо от Комисията по хазарта, в което пише, че авансовото плащане било незаконно. Тук обаче изобщо не става дума за авансово плащане. Това е сума, която годишно тотализаторът отпуска на ДАМС за подпомагане на спорта. В случая ставаше дума част от тази полагаща се сума да бъде преведена по-рано, за да могат спортните федерации да направят бюджета си. Не става дума и за кредит, тъй като тези пари няма да бъдат връщани, просто след това на федерациите ще бъде додаден остатъкът от сумата. Бяхме съгласували това свое решение с Васил Иванов. Той обеща да се допита до Министерството на финансите и г-н Милен Велчев. Не знам по какъв начин г-жа Кръстева е направила питането до Комисията по хазарта и по какъв начин е определила превеждането на тази сума, след като после ни казва, че ако го направим, може да бъде отнет лицензът на тотализатора. Поисках да ни покаже писмото, което е пратила, но тя отказа. Но ако това действително беше така, то досега бившият изпълнителен директор Неделчо Прошков е трябвало да бъде даден на прокурор, а такова нещо не се е случило.

Казахте, че това не е бил единственият мотив за решението ви?

- В тотализатора има много свободни средства. Ирена Кръстева обаче не ни дава никаква информация какво се случва с тях. Сама се разпорежда - тя отпуска награди, раздава спонсорства, не спазва законите, нито дори устройствения правилник на тотализатора. По този начин трупа имидж. Един пример - тя назначи Виктор Христов за заместник изпълнителен директор, при условие че в устройствения правилник е уредено изчерпателно какви органи управляват тотализатора. Най-смешното е, че и той не успя да се сработи с нея, след което бе принуден да подаде оставка. Ревизиите и одиторските проверки не се правят по предварително зададени задачи и, разбира се, след това се оказва, че няма никакви нарушения и всичко е наред. Все още не е прекратен договорът за тотопунктовете, които струват по 16 000 долара. Когато я попитахме защо, тя ни обяснява, че е започнало авансовото плащане по договора и той не може да бъде прекратен. Това не отговаря на истината, тъй като тотализаторът освен, че има право да го прекрати, има право и да получи неустойка от фирмата, тъй като пунктовете не отговарят на предварително описаните изисквания - тече вода вътре, нямат необходимите екстри. А тези средства могат да се отделят за спорта, не да се разхищават. Ирена Кръстева ни обвинява, че не сме били достатъчно активни. Това ме принуди да правя писмено всяко свое предложение с входящ номер, за да не може после да има основания да твърди подобни неща. Натрупала съм цяла папка с документи и какво от това, няма никаква полза.

Решенията за сключване на договори не се ли вземат от управителния съвет?

- Така би трябвало. Освен това би трябвало да се обявяват конкурси. Но още по времето на Неделчо Прошков той е успял да издейства договорите на тотализатора да не бъдат по Закона за обществените поръчки. Още когато започнахме работа, гласувахме решение, въпреки че тотализаторът не попада в този закон, договорите да бъдат чрез обявяване на конкурси. В крайна сметка обаче нямаше никаква полза. Всъщност до този момент не е изпълнено нито едно решение на управителния съвет. Ирена Кръстева сама си сключва договорите, а ние нямаме никаква информация за тях и всички опити да я получим до този момент са били напразни.

Когато започвахте работа бяхте оптимистично настроена въпреки скандалите около назначаването на Ирена Кръстева за изпълнителен директор. Имаше протести и жалби от бивши служители в "Олимпика", които бяха уволнени от нея.

- Те после пак бяха възстановени и тя пак ще ги уволни, а в същото време се плащат големи неустойки. Признавам, че се оказах голям глупак. Бях решила да не се занимавам изобщо със спорт. При мен дойдоха хора, които ме убеждаваха, че мога да помогна и да бъда полезна, и аз повярвах, затова приех да вляза в ръководството на тотализатора. Сега се оказва, че нещата са много различни.

Споменахте договори, които Ирена Кръстева е сключила самостоятелно?

- Например този за софтуера в тотопунктовете. Според мен той не бива да бъде за повече от 5-6 хиляди долара. Говорих с представители на фирмата, която е инсталирала стария софтуер и те ми обясниха, че няма как да бъде поставен абсолютно нов. Най-много да се сложат нови защити. И въпреки това договорът, който Ирена Кръстева е сключила за подмяна на софтуера, е на стойност 100 000 лева. Доколкото знам, поръчката е възложена на фирмата "Деметра", която обслужваше изборите. Кръстева излиза с мотива, че те са най-добрите, тъй като са спасили изборите от провал, но едва не провалиха предишните.

На какво основание изпълнителният директор може сам да сключва договори?

- Неделчо Прошков е успял по време на управлението си да издейства от управителния съвет решение, според което изпълнителният директор може сам да сключва договори до 500 000 лева. Тъй като договорът за софтуера струва 100 000 лева, фактически няма нарушение. Предстои възлагането на поръчка за отпечатване на тотофишовете. Не знам какво се случва и дали това вече е направено. Знаех, че от БНБ са представили оферта, но тя изобщо не е била разгледана. Мотивът на Кръстева бил, че те нямали четирицветен печат, каквото и да значи това. Колкото до договорите за реклама, там е пълно затъмнение. Всъщност това е най-добрият начин за източване на средства и всеки го знае. Досега рекламата се правеше с билбордове, но ние смятаме, че това не е достатъчно ефективно и трябва да се предприеме нова рекламна стратегия, която да е по-динамична. Освен това Ирена Кръстева смята, че на тотализатора не са му необходими нови игри. Това е нелепо, тъй като, ако не се измислят нови игри с коефициент, тотализаторът ще умре, тъй като конкуренцията е много голяма. Не знам дали ще ме сменят и не ме интересува какво ще стане. Исках да работя за спорта, но продължава да се действа с методите на Прошков. Ако това беше идеята, нека да го върнат, нямаше смисъл от смяната на управата в тотализатора. Бих работила и в бъдеще, но не с Ирена Кръстева, защото явно не се получава.

Васил Иванов уволни Неделчо Прошков с обяснение, че мениджмънтът не бил добър. От разговора си с него не стигнахте ли до някакво решение?

- Г-н Иванов тъкмо заминаваше за Венецуела и не успяхме да говорим подробно. Не знам какво ще предприеме, но не мога да чакам повече.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK