Коста Илиев: Лични интереси определят политиката на БНТ спрямо баскетболните мачове

Коста Илиев, директор на Южната баскетболна лига, не скри раздразнението си от изненадващия край на контракта с БНТ за излъчване на домакинските срещи на българските отбори, участници в новосформирания турнир за Шампионската купа. Илиев изрази недоумението си от факта, че до настоящия момент нито един представител на националната телевизия не му е дал обяснение защо контрактът между двете страни е отхвърлен от управителния съвет на БНТ.

------------------

Господин Илиев, защо БНТ не подписа договора за правата?


- До настоящия момент никой от БНТ не ми се е обадил, за да ми обясни каква е причината да бъде развалено споразумението, което бяхме постигнали. Мисля, че в БНТ ги е срам от причината за преждевременното прекратяване на договора с Южната лига. Няколко часа преди мача "Левски"-"Слобода Дита" (Тузла) миналата сряда от служители в зала "Универсиада" научих, че БНТ прибира камерите, които бяха разположени за излъчване на срещата. Най-абсурдното е, че в 17 часа, един час преди началото на мача, течеше реклама по "Канал 1", че срещата ще бъде предавана пряко. Много хора се подлъгаха, че ще имат възможността да гледат мача по телевизията, вместо да дойдат в зала "Универсиада". В столичен всекидневник с висок тираж в началото на тази седмица дори видях реклама за мача "Левски" - "Тюрк телеком" днес (бел. ред - вторник). Това говори, че в тази телевизия няма координация между отделните звена.

Вие ли потърсихте БНТ за сътрудничество?

- Инициативата за телевизионното излъчване на мачовете от Шампионската купа тръгна от БНТ. Проявиха интерес и уточнихме всички въпроси с всички възможни инстанции. Консултирахме се със спортната редакция на медията, разговаряхме с програмния директор, споразумяхме се и с шефа на рекламния отдел. Предвиждахме излъчване на мачовете по "Канал 1" и по сателитния канал "България". Имахме разрешение и от генералния директор на телевизията Кирил Гоцев. За излъчването бяхме осигурили спонсор, чието име ще запазя в тайна. Фирмата трябваше да покрие разходите на БНТ, като телевизията беше на печалба, плюс нашите такси. Последното нещо, което очаквах беше, че управителният съвет на медията ще отхвърли споразумението. Получих информация, че Иван Такев, който отговаря за спорта в националната телевизия, е настоял пред УС да бъде отхвърлен контрактът. Не може лични интереси да определят поведението на националната медия. С подобно поведение БНТ няма да върне аудиторията си. Националната телевизия предлага на своите зрители само картина от футболни срещи като част от спортната програма. За баскетбола, който носи само положителни емоции и е вторият по гледаемост спорт у нас, не се предвиждат варианти за излъчване.

След скандала с БНТ коя телевизия ще излъчва домакинските срещи на баскетболните "Лукойл Академик", "Ямболгаз" и "Левски", които играят в Шампионската купа?

- Преговаряме с три български телевизии, като все още не е ясно коя от тях ще излъчва срещите.

Какви са изискванията, за да бъде подписан такъв договор?

- Имаме технически изисквания към всяка телевизия. Минималният брой камери, с които трябва да се снима всяка среща, е четири. Задължително в телевизионното предаване трябва да се използват компютърни графики и статистики. Важно за нас е и в какви часове ще се излъчват мачовете, за да има максимална гледаемост. Разбира се, част от изискванията ни са и финансови.

Какъв е бюджетът на Южната лига за този сезон?

- Бюджетът ни е 300 000 евро. В тази сума обаче не е включена финалната фаза на турнира.

Имахте проблеми с намирането на спонсори за Южната лига. Успяхте ли да ги решите?

- Приехме варианта за всяка страна да има отделен спонсор, като постигнахме и договорка за съвместна работа с рекламна агенция. За България основен рекламодател остана "Мтел". Ние държим 30% от рекламните права на терена. Част от тях предоставяме на "Мтел" и на рекламната агенция "Ди енд Ди". Проблеми с финансирането нямаме.

Как ще коментирате участието на българските отбори в Шампионската купа?

- Добре започнахме. Победата на "Лукойл Академик" в Загреб е с огромна стойност, защото отборът е представител на една от най-силните школи в световния баскетбол. Успехът на "Левски" също ни зарадва. Щеше да бъде страхотно, ако и "Ямболгаз" бяха спечелили първия си мач. Хубаво е, че българските отбори се развиват, което се видя много ясно в първите им срещи от турнира.

Българските отбори разполагат с много по-нисък бюджет от своите съперници в Европа. Можем ли тогава да изискваме от тях силно представяне с оглед на това, че играят срещу много по-скъпи баскетболисти?

- Факт е, че българските отбори са с по-нисък бюджет в сравнение със своите съперници в чужбина. Това според мен обаче се определя от факта, че играчите в България са много по-евтини, отколкото техните чуждоезични колеги. За сметка на това разликата в класите не е чак толкова голяма. Важно за израстването на българските отбори е да взимат малко, но качествени играчи от чужбина, които да повдигнат нивото у нас. Самият факт, че Тенчо Банев от "Лукойл Академик" например всеки ден играе в нападение или защита срещу играч като Прийст Лодърдейл, води до неговото усъвършенстване на терена. Това е пътят, по който трябва вървим, за да привлечем още повече интереса на хората и на рекламодателите разбира се.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK