Иван Такев: Баскетболът е нерентабилен тв продукт

Иван Такев, член на Управителния съвет (УС) на БНТ, беше засегнат лично в интервю на директора на Южната лига Коста Илиев, публикувано в брой 199 на "Дневник" от сряда 9 октомври 2002 г. В него Илиев остро критикува ръководството на БНТ за това, че в последния момент развали споразумение с Южната лига за излъчване на домакинските срещи на българските отбори, участници в Шампионската купа. Това е причината Иван Такев да получи право на отговор.

----------

БНТ има достатъчно ангажименти, между които и телевизионни излъчвания на значими спортни събития, за да решава с лека ръка дали да приеме договор за европейски турнир по баскетбол. Такова решение се взима след процедура, одобрена от УС на БНТ. УС разглежда и одобрява покупката на телевизионни права. Коста Илиев не се е споразумял с никого, тъй като подобни договори, за какъвто той твърди, че има, не се приемат без изричното разрешение на УС. Управителният съвет на БНТ разгледа предложението за излъчване на срещите на свое заседание на 24 септември 2002 г. Тогава под точка 13 от дневния ред разгледахме докладна записка на Методи Манченко, редактор "Спорт" в телевизията, за излъчване на мачовете. Още тогава отхвърлихме възможността БНТ да предава пряко срещите от Шампионската купа.


Проблемът е в това, че Коста Илиев е постигнал договорка с хора от по-ниски нива в йерархията на БНТ. Именно въпросните хора, които имат ограничени функции, бяха пуснали да върви и автореклама в ефир преди мача, когато все още не беше ясно дали ще излъчваме пряко срещата "Левски"-"Слобода Дита" (Тузла) в столичната зала "Универсиада", която се игра на 3 октомври 2002 г. БНТ е с такава структура, че дори и генералният директор Кирил Гоцев трябва да се съобразява и зависи от решенията на Управителния съвет.

Преди да отхвърлим предложението за излъчване на срещите от европейския турнир по баскетбол се консултирахме с програмния отдел. Директорът на това звено отхвърли идеята с оглед да не се променя и нарушава вече приетата схема на предаванията. От рекламния отдел ни обясниха, че гледаемостта на баскетболните мачове у нас е ниска. Като доказателство бяха приложени извадки от проучвания и изследвания, направени миналата година за "Нова телевизия", която тогава излъчва на живо шампионата при мъжете. Данните показват, че гледаемостта на обичайната програма е била много по-висока от тази на баскетболните срещи. Казано по друг начин - на този етап баскетболът е нерентабилен телевизионен продукт. От друга страна, ако бяхме одобрили договорът за излъчване на баскетболните срещи, трябваше да преразгледаме договорите си с фирмите за реклама по време на сериалите следобед. Освен това от маркетинговия отдел ни съобщиха, че договорът с фирмата, осигурена от Южната лига, не се знае дали ще поеме разходите по излъчването на срещите. Въпреки това обаче бяхме готови на компромисен вариант и да излъчим първия мач от Шампионската купа. Впоследствие обаче УС категорично отхвърли предложението.

Освен това ние се съобразяваме с изискванията на нашите зрители, които много често ни се обаждат, за да ни критикуват, че прекаляваме със спортните предавания. Направихме справка и излезе, че месечно БНТ излъчва по 50 часа спорт, което в проценти е 7.8.

Господин Коста Илиев греши, че защитавам нечии лични интереси. Аз съм един от малкото хора в БНТ, които защитават спортните предавания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK