EM.TV опитва да си върне чрез съда акциите във "Формула 1"

EM.TV & Merchandising AG ще се опита да си върне дяловия капитал във "Формула 1", съобщи вестник "Файненшъл таймс". Според изданието компанията, която преотстъпи на Kirch Gruppe собствеността си във "Формула 1", ще се опита по съдебен път да си върне акциите в най-гледания автомобилен шампионат в Европа. Адвокатите на компанията твърдят, че EM.TV е претърпяла големи финансови загуби при смяната на собствеността в SLEC.

Kirch Media обяви фалит, след като натрупа огромен дълг от 1.4 милиарда евро, а целият холдинг Kirch Gruppe има задължения от 6.5 милиарда евро главно заради покупката на 75% от консорциума SLEC, който притежава търговските права на "Формула 1", както и телевизионните правата за световните първенства по футбол през 2002 и 2006 година. След като не успя да изплати дълговете си по тези сделки, Лео Кирх беше принуден да предаде собствеността си на своите кредитори - банките Bayerische Landensbank, JP Morgan Chase и Lehman Brothers.

От ЕМ.TV твърдят, че все още са собственици на 16.7 процента от SLEC. Според адвокатите на компанията търговският отдел не може да разполага свободно с част от активите си, което е в противоречие с първоначалната договорка и е предизвикало загуби в размер на 115 милиона евро само за първите девет месеца на 2002 г. Финансови експерти оценяват собствеността на компанията в най-гледаемия автомобилен шампионат на 204 милиона.


Kirch Media, ядрото на империята на фалиралия германски медиен магнат Лео Кирх, бе продадена на консорциум между издателя Хайнц Бауер и "Хипоферайнсбанк", съобщи икономическият вестник "Ханделсблат". Така компанията, която притежава сателитните канали Sat 1 и Pro 7 и най-голямата филмотека в Европа, остава в немски ръце, а от надпреварата излизат няколко консорциума с чуждестранно участие. Сделката трябва да бъде подписана най-късно до 15 декември.

Според медийните анализатори на "Ханделсблат" контрактът е на стойност от около 2 милиарда евро. Решаващо за избора на Бауер беше това, че той иска да запази интегрираната структура на концерна и предложи най-високата сума. Консорциумът придобива 52% от Pro Sieben Sat 1 Media, към която ще бъде включен и бизнесът с правата за филморазпространение (15 000 филма и 41 000 часа сериали). Кirch Sport, която държи спортните права, ще бъде отделена и ще се продава самостоятелно.

Към консорциума най-вероятно ще се присъедини и холивудското студио Columbia TriStar, част от японския концерн "Сони", но едва ли ще има значително влияние в новото дружество. Мюнхенската "Хипоферайнсбанк" участва като финансов инвеститор и според Циймс тя ще се оттегли в средносрочен план. С избора на германски купувач от надпреварата отпадна издателството Аxеl Springer, което чрез пут-опцията си от 11.5 % в Кirch Media се надяваше да вземе и цялата компания и в тази насока обмисляше сливане с швейцарската вестникарска къща "Ринжие".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK