София домакинства на най-престижния турнир по ръгби в Източна Европа

Национална спортна академия "Васил Левски" в София ще бъде домакин на най-престижния турнир по ръгби-7 в Източна Европа. В събота и неделя (10 и 11 май) на централния стадион в НСА за Купата на ректора ще спорят 16 отбора от осем страни. За участие в престижната надпревара в София пристигнаха отбори от Англия, Шотландия, Белгия, Швейцария, Гърция, Турция и Югославия.

В столичния турнир отборите ще бъдат разделени в четири групи и в зависимост от представянето им в първия ден ще спорят за три трофея, подредени по престиж. Предвижда се турнир за ветерани, както и финална среща за жени. Парични награди няма да има. Стимулите са под формата на бутилки с бира, като първите три отбора в крайното класиране ще си поделят 45 кашона с бира, осигурени от ирландски бар "Мърфи`с".

Очаква се за първото място да спорят английските отбори "Солънт Барбериънс Блу" - победители в турнира от миналата година, и "Бритиш eъруейз", домакинът НСА, както и "Белгиън Барбериънс", които на практика са белгийският национален отбор. Сблъсъците ще бъдат изключително интересни с оглед спортните характеристики на ръгби и характера на играчите, които ще излязат на терена.


"Не си мислете, че ръгби е само чупене на кости и безброй травми, подчерта старши треньорът на "Солънт Барбериънс Блу" Йън Чандлър, който беше и специален гост в "Шоуто на Слави". Ръгби е съчетание на сила, бързина, гъвкавост и ловкост. Интелектът на отделните играчи определя представянето на отбора. Погрешно е да се мисли, че ръгби е само силов спорт."

Ръгби-7 се определя като динамичната версия на ръгби-15. И двете разновидности се играят на игрище с футболни размери. Играта се разделя на две полувремена от по седем минути, което позволява всеки отбор да изиграе безпроблемно минимум по две срещи на ден в даден турнир. В зависимост от разновидността и броя на играчите ръгби се идентифицира със специална цифра (7, 12, 13 или 15), уточняват специалисти. Ръгби-13 или модулът, по който се организира неофициалното световно първенство, или така наречения турнир "Шестте нации" в началото на всяка година, е символ на професионалната лига. Администрира се от специална организация, учредена след 1988 година. Ръгби-7 ще бъде представено като олимпийски спорт на предстоящите игри в Атина 2004 година.

Ръгби в България се играе от края на петдесетте години, припомнят запознати. По онова време време обаче този спорт не се популяризира. Издръжката на българските отбори възлиза на 50 000 лева. Финансирането на целогодишната подготовка на отборите у нас, които са осем на брой, се обезпечава чрез рекламодатели и спонсори, тъй като помощта от страна на Министерството на младежта и спорта (ММС) за клуб по ръгби на тримесечие е 1500 лева. В България в отбор за сезон се картотекират между десет и 20 души, като всички играчи са аматьори и не получават заплати. За сравнение в отборите на водещи в икономическо отношение европейски страни играчите получават между 5000 и 15 000 евро месечно, а бюджетите на клубовете варират между 50 000 и 10 0000 евро. В тях играчите са професионалисти и средствата за техните заплати и обезпечаване подготовката им и участието в турнири се подсигуряват чрез рекламодатели, спонсори и продажба на билети за мачовете им.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK