Освобождаването на Иван Вуцов и конгресът на БФС са под въпрос

Освобождаването на изпълнителния директор на БФС Иван Вуцов и свикването на извънреден конгрес са двете основни събития, които се очаква да последват заседанието на изпълнителния комитет във вторник. Те обаче са под въпрос, тъй като нито едно от тях не попадна като отделна точка в дневния ред на заседанието, който съдържа общо три. Първата от тях е приемане на протокола от предишното заседание, втората е приемане на отчетите на селекционерите на националните отбори и трета - обсъждане на въпроси, свързани с предстоящото първенство на страната. Съществува възможност обаче при обсъждането на последната точка да бъде насрочен и извънредният конгрес на футболния съюз, след като президентът на БФС Иван Славков пое ангажимент за свикването му пред собствениците на клубовете от Висшата лига преди три седмици. "Нямам представа защо свикването на конгрес не е попаднало в дневния ред, след като Славков пое този ангажимент на срещата със собствениците на футболните клубове, която се проведе в офиса на "Нове холдинг" в края на миналия месец. Предполагам, че този въпрос ще бъде обсъден като част от третата точка на дневния ред на изпълкома", коментира за "Дневник" PR координаторът на "Нове холдинг" Ирина Тенчева. Това е твърде възможно, тъй като именно президентът на БФС ще се произнесе пръв по третата точка в дневния ред на Изпълнителния комитет.

Евентуалното освобождаване на изпълнителния директор на БФС Иван Вуцов също изглежда невъзможно на този етап. Единствената възможност той да напусне футболния съюз днес е сам да се оттегли от поста. Преди няколко седмици Вуцов скъса ахилес по време на игра на джитбол и поне четири месеца ще бъде в отпуск по болест. Според Кодекса на труда нито един служител не може да бъде отстранен от работа, докато е в отпуск. Има още една причина, поради която Вуцов вероятно няма да бъде отстранен на днешното заседание. Самият той няколко пъти обяви намерението си да остане на работа в БФС до края на европейските квалификации, последната от които е на 11 октомври срещу Хърватия.

Очаква се на днешното заседание на изпълкома да бъде обсъдено и редуциране на отборите в двете професионални групи през сезон 2004/2005. Двата варианта за формат на Висшата лига, които ще бъдат коментирани днес, са следващата година тя да бъде съставена от 10 или 12 отбора. По-вероятно е намаляването да стане поетапно, като през сезон 2004/2005 те ще бъдат 12, а година след това ще бъдат 10.

Намаляването на квотата за чужденци, играещи в българското първенство също е под въпрос, след като държавният съвет на Франция се произнесе в полза на полската баскетболистка Лилиа Малажа по делото, което заведе заради досега съществуващите ограничения в тази страна. Това стана, след като отборът на "Страсбург" не успя да я вземе в състава си през сезон 1998/1999 заради съществуващата квота за чужденци извън Европейския съюз. Изходът на делото дава възможност на всеки един спортист от общо над 100 страни, чието право на труд е нарушено заради съществуващи ограничения, да го обжалва по съдебен път. В момента в българския футбол съществува квота, според която всеки от клубовете може да притежава само седем чуждестранни играчи.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK