Васил Божков настоява за конгрес на БФС и промяна в устава

Собствениците на футболни клубове от Висшата лига парираха желанието на президента на БФС Иван Славков да сключи сделка с тях, според която Иван Вуцов да напусне поста на изпълнителен директор във футболния съюз, но извънреден конгрес на централата да не бъде свикван. Това стана ясно от писмо, изпратено до "Дневник" от PR отдела на "Нове холдинг", което изразява становището на собственика на ЦСКА Васил Божков и останалите шефове на футболни клубове.

На заседанието на Изпълкома, което се проведе във вторник, Иван Славков обеща на 25 юни да оповести името на новия изпълнителен директор на БФС и структурните промени в ръководството на централата, които смята да извърши. Предложението на клубовете да се свика конгрес бе отхвърлено под претекст, че няма технологична възможност за неговото провеждане преди началото на новия шампионат.

"Преди повече от един месец собствениците на професионални футболни клубове в България се обединиха от желанието да внесат качествени промени във футболната игра у нас. За да бъде постигнато това, е необходима пълна промяна в ръководството на БФС, а също и промени в устава на БФС и оперативните документи и правилници за футбол в България. В компетенцията на Изпълнителния комитет на БФС е на заседанията му да бъдат нанасяни частични корекции в правилниците", се казва в съобщението, изготвено от PR консултантът на холдинга Ирина Тенчева. В писмото се съобщава още, че президентът на футболния съюз е възложил на комисии, определени от клубовете, да изработят цялата нормативна документация за провеждането на новото първенство, а също и да определят състава на комисиите и длъжностните лица към първенството (делегати и съдии). В тази връзка професионалните футболни клубове признават, че след предстоящото заседание на Изпълнителния комитет на 25 юни по-голямата част от ангажиментите към тях ще бъдат изпълнени, тъй като първенството ще се управлява от избрани от тях лица.


От втората част на писмото обаче става ясно, че независимо от всичко клубовете настояват конгрес на БФС да бъде свикан, тъй като няма друг начин да бъдат осъществени промени в устава на БФС. За целта след заседанието на Изпълнителния комитет в края на юни ще започне и експертната подготовка на промените във въпросния документ. "За прецизното изготвяне на новия устав ще се даде по-дълъг от предварително обявения срок, но не по-късен от септември 2003 г. Независимо от доста противоречивите и несериозни коментари, направени вчера от президента на БФС, собствениците на професионални футболни отбори са категорични, че свикването на конгрес е належащо. Ако след изготвяне на предложението за нов устав такъв не бъде насрочен, ще се извърши необходимата процедура по събиране на 1/3 от подписите на клубовете в страната, които наистина искат в България да има футбол - такъв, какъвто получава всеки почитател на този спорт в Европа", се казва още в писмото от "Нове холдинг".

Желанието на клубовете да свикат извънреден конгрес на БФС е продиктувано от намеренията им да направят промени в състава на Изпълнителния комитет на съюза, като целта е в него да попадне по един представител от всеки клуб във Висшата лига. Професионалните футболни клубове искат да променят и статуквото в конгреса, където в момента всичките 436 отбора в България са представени с по един глас. Най-вероятно промененият устав ще дава възможност на клубовете от Висшата лига и I група занапред да са предствени съответно с по 5 и 4 гласа, както беше до 1999 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK