Конгресът на БФС бе насрочен за 12 декември

Извънредният конгрес на БФС ще се състои на 12 декември, реши в сряда вечерта изпълнителният комитет на футболната централа. На заседанието на Изпълкома в хотел "Рила" присъстваха също собственици на професионални футболни клубове, или техни представители, както и ръководството на Професионалната футболна лига. Решението за свикването на конгреса беше взето по предложение на члена на надзорния съвет на "Левски" Тодор Батков. "Не бива да бъде атакуван Иван Славков, че се е отметнал от решението си за свикване на конгрес. Такова просто няма, но всички се обединихме около мнението, че на този етап е сложно да се организира провеждането на конгрес. Цялата тази процедура изисква време. Срещнахме разбиране от всички клубове. Не мисля, че ще има бойкот", коментира още Батков. По рано по време на заседанието на Изпълкома собственикът на ЦСКА Васил Божков потвърди, че отборът му ще бойкотира първенството, ако не бъде свикан конгрес. Дневният ред на форума обаче все още не е ясен и ще бъде обявен след обнародването на това решение в "Държавен вестник".

Изпълкомът реши още директорът на направление "Първенства и турнири" Стефан Капралов да замени Иван Вуцов като изпълнителен директор на централата. Вуцов е в отпуск по болест до 20 юли и не може да бъде освободен от длъжност или уволнен. Той обаче дал уверение, че след тази дата сам ще подаде оставка. След оставката на Вуцов Капралов официално ще встъпи в длъжност.

На 25 юли ще има ново събрание на Изпълкома на БФС, като до тази дата клубовете трябва да изпратят до футболния съюз предложения за промени в нормативните документи. Проектите, които се очакваше да бъдат утвърдени в сряда, ще бъдат разпратени до клубовете, за да се запознаят с тях. До следващото заседание всичките 32 професионални отбора трябва изпратят и предложения за формата на Висшата лига и Първа група през сезон 2004/2005. Обсъжданите варианти са запазване на 16 отбора, както и съкращаване до 10 или 12 тима. Има възможност и за въвеждане на плейофи при 12-членна Висша лига. Повечето от ръководителите на водещите клубове настояват за съкращаване на елитната дивизия, като Венцислав Стефанов - президент на "Славия", заяви, че "няма нищо лошо и в група от осем отбора". През новия сезон със сигурност клубовете ще използват по седем чужденци, като за в бъдеще ще се търси съкращаване.

Изпълнителният комитет прие също и състава на комисиите към първенството. В по-голямата си част председателите им обаче остават същите - Боян Божилов (Спортно-техническа комисия), Атанас Узунов (Съдийска комисия), Марио Примджанов (Дисциплинарна комисия), Антон Антонов (Апелативна комисия), Антон Гюров (Арбитражна комисия). Единствено предложение е имало да бъде подменен шефът на Съдийската комисия Атанас Узунов с Васил Жечев, но било отхвърлено, тъй като от УЕФА препоръчали на реферските началници да бъде даван по-дълъг срок за работа. Работата между петте основни комисии през следващия сезон ще бъде подпомагана от Координативен съвет, включващ осем души. Председател на съвета е вицепрезидентът Борислав Михайлов, а членове са Стефан Орманджиев, Ангел Бончев, Николай Цветин, Венцислав Стефанов, Белчо Горанов, Стефан Капралов и Филип Данаилов.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK