Брюксел проучва продажбите на спортни права за интернет

Европейската комисия започна проучване относно механизмите, по които се продават права за отразяване на спортни състезания на интернет операторите, както и на компаниите за мобилни телефони от трето поколение.

Това бе съобщено от централата на комисията в Брюксел. С провеждането на анкетата е натоварен комисарят по конкуренцията Марио Монти. "Нашата задача е да изясним дали мобилните телефонни оператори имат проблеми при достъпа и купуването на права за спортни събития", съобщи Монти пред вестник "Трибюн". Според изданието комисията има за цел да получи по-точна представа относно механизмите при сключването на този вид сделки, които са новост на пазара.

От централата в Брюксел подчертават, че тези права, най-вече във футбола, са "мощен локомотив не само при продажбата на абонаменти за платените телевизии, но и най-вече в развитието на новите медии". Опитът в това направление сочи, че на пазара е възможно да се появят търговски връзки, които водят до нарушаване на принципите на конкуренция, в целия сектор да възникнат антиконкурентни взаимоотношения. Последното означава, че е възможно да се стигне до отказ за подаване на сигнал, групова продажба за телевизионни права и права за новите медии, налагане на различни видове ембарго, което би фаворизирало определени медии, или ексклузивно купуване на права.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK