Български спортни бази очакват 1500 спортисти преди Олимпиадата

Между 300 и 400 хил. зрители на летните олимпийски игри се очаква да преминат през територията на България на отиване и на връщане от Атина. За да осигури бързото и безопасното им преминаване, правителството ще създаде междуведомствена комисия, включваща зам.-министри и експерти от министерствата на вътрешните работи, на икономиката, на финансите, на транспорта, на регионалното развитие, съобщи министърът на младежта и спорта Васил Иванов-Лучано, който се очаква да я оглави.

На контролните пунктове Видин, Връшка чука, Русе и Калотина екипите на Гранична полиция и на митниците ще бъдат увеличени, за да обработват по-бързо потока на преминаващите, предвиждат се и мерки за тяхната сигурност по време на транзита през България.

Иванов припомни, че създаденият преди месец Международен туристически пул ще организира екскурзии в България за посетителите на олимпиадата от отдалечени дестинации.


Гости от САЩ, Япония, Южна Корея, Австралия ще могат да се запознаят с византийските паметници и културни ценности, запазени в България. Записванията за екскурзиите продължават, каза министърът, запитан за очаквания брой туристи. Той изрази надеждата до края на юни да бъде завършен и пътят от София до Дупница, по който ще премине целият пътникопоток.

Досега 925 състезатели от 10 държави са провели в България предолимпийската си подготовка, съобщи спортният министър. Очакванията са, че до олимпиадата през спортните бази в страната ще преминат още 1500 състезатели, без в бройката да се включват лекари и треньори. Водят се преговори и една най-многобройните делегации на олимпиадата - руската, също да тренира в България. До края на месеца се очаква в страната да пристигнат президентът на Националния олимпийски комитет на Чили Фернандо Ейтел и министърът на спорта на Русия Фетисов, които ще разгледат всичките ни спортни обекти. Министър Иванов очаква делегации и от Мексико, Корея, Китай, Венецуела, Тайланд. За да улесни контактите с държави, които са в отдалечен часови пояс, правителството спешно одобрява или подновява действието на спогодби за сътрудничество с тях. Вчера министрите одобриха спогодбите с Русия, Тайланд и Малдивите, поясни министър Иванов.

Досега българските спортисти са спечелили 62 квоти за участие в Атина, като надеждата е те да станат 85. Предстоят квалификационни турнири по борба, вдигане на тежести, бокс, гребане. За съжаление не можахме да класираме нито един от колективните спортове, каза Васил Иванов. В същото време той прогнозира, че България ще успее да изпрати на олимпийските игри мъжка и женска двойки състезатели по плажен волейбол.

Спортната база е почти напълно готова с изключение на "Белмекен", която се реконструира в момента и в края на февруари ще бъде затворена за 45 дни. В света има само четири такива бази, а реално освен нашата работят само по една в Мексико и в Испания, припомни Васил Иванов. На 14 февруари ще завърши първият етап от реконструкцията на зала "Универсиада", предстои реконструкцията на градския стадион в Пловдив. Напълно готови да посрещнат спортистите са залите за бокс и източни бойни изкуства и гребният канал в Пловдив, залите за бокс, вдигане на тежести, джудо и карате в Сливен, спортните съоръжения в курорта Албена, залата за щанги в Бургас, комплексът на "Литекс" в Ловеч, футболният център в Трявна, гребната база "Енчец" в Кърджали.

Министърът не обяви очакваните приходи за спортните бази от подготовката на чуждите спортисти с уточнението, че договорите ще се сключват от федерациите и те ще получат парите.

Все още няма становище дали Гърция ще въведе визи за туристите, но министърът предположи, че поради съображения за сигурност такива ще бъдат въведени от 1 юли.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK