Слабата PR стратегия пречи на популярността на тениса в Европа

Зле разработена PR стратегия пречи на популярността на тениса като спорт в Европа, твърди Хорст Клостеркемпер, президент на европейския клон на професионалната тенис асоциация АТР. В интервю за електронното издание на списание "Шпигел" германецът обясни, че и лошият избор на време за излъчване на тенис мачовете се отразява негативно на броя зрители и респективно на приходите от договори за реклама.

"Две трети от професионалните тенисисти са европейци, отчита Клостеркемпер. Две трети от турнирите също са в Европа. Това предполага, че зрителският интерес към тениса основно в Европа би трябвало да бъде висок. Въпреки това обаче хората нямат навика да гледат мачове, въпреки че проявяват интерес към този спорт." Според директора на АТР - Европа, причина за това е лошата и неефективна PR стратегия на отделните състезатели и на тениса като цяло. "Трябва да се залага на младите и перспективни играчи. Потенциалът и силата им ще помогнат на нашия спорт отново да стане продаваем продукт на пазара. Райнер Шютлер е един от тези тенисисти, които могат да ни помогнат в това начинание. Ако заложим на популярността на Сиенг Шалкен в Холандия и на Карлос Моя в Испания, тенисът би могъл да стане вторият спорт по гледаемост на континента", отчита директорът на АТР - Европа.

Хорст Клостеркемпер обясни, че отливът на зрители от тениса като спортна дисциплина в Германия визира много явно проблемите на този спорт в границите на Европа. Той е категоричен, че за разлика от САЩ на територията на Стария континент обичайна практика е на спорта да не се гледа като на средство за високи приходи и печалба. "В Америка се печели от всичко, категоричен е германецът. В Европа обаче все още няма толкова добре разработени пазарни механизми.


Не мисля, че ако увеличим наградните фондове на турнирите, ще успеем да спечелим повече зрители. Нашата цел е да договорим по-удобни часове за излъчване в телевизионния ефир. Аудиторията ще бъде нашето богатство", завърши Клостеркемпер.

Предложението му ще бъде обсъдено на следващото събрание на борда на АТР, написа списание "Шпигел". Изданието прогнозира, че болшинството от имащите право на глас ще приемат радушно нововъдението и от следващата година трябва да очакваме нова схема на телевизионно излъчване на турнирите в Европа.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK