Гаф на федерацията може да спре щангистите от Атина 2004

Гаф с неплатена глоба на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) може да спре от участие в лятната олимпиада в Атина националния тим на страната. Това стана ясно от съобщение на Ричард Йънг, адвокат на световната федерация по вдигане на тежести (ИВФ), част от което бе публикувано в БТА.

Йънг твърди, че ако българският тим не бъде допуснат на олимпийските игри, това ще стане заради неплатената глоба за допинг скандала с щангистите и спирането им от участие в световното първенство във Ванкувър, а не поради съдебното дело в Спортния арбитражен съд в Лозана, заведено срещу ИВФ от наказания за осем години състезател Гълъбин Боевски. "Що се отнася до санкциите срещу БФВТ, не съм запознат с коментарите, направени от президента Антон Коджабашев, но въпреки това не знам на Българската федерация да бъде налагано каквото и да е наказание в резултат на обжалването на г-н Боевски. Правилникът на ИВФ обаче предвижда глоба за БФВТ, каквато до момента не е изплатена, и това може да доведе до по-нататъшни действия, включващи лишаване от право на участие в олимпиадата", се посочва във факса от Ричард Йънг до защитниците на Боевски от кантората "Симеонов и Дерменджиев" с копие до състезателя.

"Ние вече платихме 50 процента от глобата от 60 000 долара, която ни бе наложена от ИВФ за допинг скандала с тримата български щангисти Гълъбин Боевски, Златан Ванев и Георги Марков, съобщи Ваня Михайлова, изпълнителен директор на БФВТ. Уговорката ни с международната федерация е да изплатим останалите 30 000 долара до началото на август. Ако не платим втората половина от санкцията, то само тогава отборът ни ще бъде лишен от право на участие в игрите в Атина." Президентът на българската федерация Антон Коджабашев отказа да съобщи дали е платена някаква сума на ИВФ по отношение наложената финансова санкция. "Федерацията ще направи всичко необходимо, което трябва да се свърши", лаконично заяви Коджабашев.

Юридическият съветник от Колорадо Спрингс (САЩ) уведомява адвокатите на Гълъбин Боевски, че като арбитър за делото ИВФ е поканила Ричард Макларън, канадски професор по право, дългогодишен член на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана. Боевски заедно със съотборниците си Златан Ванев и Георги Марков бе уличен в манипулиране на допинг проба в навечерието на световното първенство във Ванкувър през декември миналата година. След споразумение между ИВФ и БФВТ той бе наказан с лишаване от състезателни права за осем години, другите двама състезатели - за по 18 месеца, българската централа трябваше плати глоба от 60 000 долара. Боевски обжалва наказанието пред КАС и делото трябва да бъде приключено в срок от четири месеца, т.е. до 20 август тази година. Случаят ще бъде разгледан от тричленен съдебен състав, включващ определен от КАС председател и по един арбитър, номиниран от всяка от страните. Боевски е номинирал за свой арбитър Георг Енгелбрехт, известен адвокат по спортно право от Германия, а като експерт по делото е призовал д-р Иван Василев от Хамбург - лекар на германския национален отбор по акробатика.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK