Злополуката "Еверест 2004", или рисковете в един спорт

Още от сутринта считаният за най-български празник 24 май бе помрачен от тъжна новина - тялото на изчезналия алпинист от експедицията в Хималаите Христо Христов е било намерено на най-високия връх в света Еверест.

Двадесет и седем годишният Христов, който е от Смолян, покори върха в четвъртък, 20 май, след което изчезна и няколко дни колегите му не разполагаха с информация за състоянието и местонахождението му. Надеждите, че е възможно да е предприел слизане по друг маршрут, угаснаха окончателно днес, когато руският алпинист Александър Абрамов откри тялото на Христов на 8680 метра. Ден по-рано ръководителят на експедицията Методи Савов прекрати търсенето.

Покоряването на Еверест


Според официалното съобщение на говорителя на експедицията Петър Атанасов Христо Христов е бил видян от двама шерпи на върха на Еверест в четвъртък. Преди това е бил забелязан на 50 метра по-надолу от спускащите се други двама български алпинисти - Николай Петков и Дойчин Боянов, а след тях и от румънеца Джордже Думитреску, който твърди, че е забелязал българина да се качва нагоре в очевидно влошено състояние. В крайна сметка намирането на загиналия Христов на около 200 метра под върха, седнал и с включена за парапета скоба, сложи край на нищожната надежда, че е възможно да се повтори случаят от 1982 г. с белгиеца Жан Буржоа, изчезнал пред лабиринта на ледника Ронгбук, обявен за мъртъв и появил се след една седмица в Катманду.

В спорт като алпинизма, който попада в най-рисковата, четвърта, категория на застрахователните компании и особено при изкачване на Еверест, всеки алпинист е наясно, че е на ръба между живота и смъртта. Рядко има хора, които се чувстват безсмъртни при подобно изкачване, въпреки че, за да предприеме акция по покоряване на Покрива на света, човек трябва да бъде склонен да приема невероятни предизвикателства или достатъчно лишен от разсъдък.

Отвъд границите на риска

Впрочем профилът на загиналия Христо Христов съвпада до голяма степен с този на 23-годишния Марко Сифреди - французин, загинал там през септември 2002 г., след като изкачва върха и след това се спуска отгоре със сноуборд. Сифреди изчезва завинаги на височина от 8500 метра. Представители на едно ново поколение, отдавна задминало границите на риска, това са хора, чиято натура се нуждае от непрекъснати изпитания. Те са отлично подготвени, добре екипирани, изчели дузина книги за Еверест и разгледали стотици снимки, най-често без спонсори и застраховки, катерещи скалите на собствена отговорност и разноски. В случая на Христов - дори и без кислород и шерп.

Какво всъщност се е случило миналата седмица на Еверест? Изчерпване на физическите сили? Лошо влияние на атмосферното налягане и липса на кислород? Липса на добър синхрон и екипно изкачване? Все неща, които се обсъждаха и преди 20 години, когато първият българин, изкачил Еверест - Христо Проданов, остана завинаги в хималайските преспи.

20 години по-късно

Случайно или не, но дебатът след злополуката с Христо Христов отиде към една доста противоречива посока - да се търсят виновни за инцидент, станал над така наречената зона на смъртта, на повече от 8000 метра височина, закъдето се твърди, че състоянието на човешкия организъм и начин на разсъждение са съвсем различни от тези в нормалните условия. Тон даде един от покорителите на Еверест - Дойчин Василев, изкачил върха през 1997 г. Василев укорява водача на групата Николай Петков, че е допуснал разделяне на хората на повече от 10 метра и са повторили същата грешка, както преди 20 години с Христо Проданов. "Това са кръгли глупаци, защото само такива хора могат да повтарят грешките си. Този инцидент ще сложи негативен отпечатък върху развитието на българския алпинизъм за години напред", казва още Дойчин Василев. Той прави съпоставка между сегашната грешка, допусната във финалната атака на Еверест, и смъртта на Проданов, причинена според него от цялостната лоша организация на изкачването през 1984 г., осъществена от тогавашния ръководител Аврам Аврамов. Според него е било безумие сегашното решение да се качва върхът без кислороден апарат в името на по-високата стойност на постижението.

Грешката с очилата

И в двата случая българските алпинисти загиват на Еверест съвсем сами, без наблизо да има някой, на когото да разчитат. След изчезването на Христо Христов се чуха мнения, че изкачилите върха преди него Николай Петков и Дойчин Боянов е трябвало да го изчакат, когато са го засекли на 50 метра надолу, и евентуално да му окажат помощ. Пред "Фокус спорт" Аврам Аврамов заяви, че Петков е направил голяма грешка при изкачването на върха, като е свалил очилата си и е получил осветяване на очите. Според него това е затруднило впоследствие слизането на двамата и съответно оказването на помощ на Христо Христов. Неговото издирване започна на 21 май, петък, от Дойчин Боянов, тъй като Николай Петков е получил временна загуба на зрението.

Доц. Димитър Бърдарев от НСА, който е участник в експедицията през 1984 г., заяви от своя страна пред БНР, че е абсолютно неуместно да се правят аналогии между случаите с Христо Проданов и Христо Христов. Според него най-неправилното нещо в момента е да се обвиняват другите алпинисти, при това публично. Всички държавни институции изпратиха съболезнователни телеграми. Смолянският клуб "Алпинист" съобщи, че ще потърси обяснения от организаторите на експедицията за гибелта на техния съгражданин и какво точно се е случило. "Сигурно никога няма да разберем. Нека го оставим да почива", би казал всеки алпинист, който е наясно какъв е рискът при изкачването на Еверест.

-----------------------------

Христо Христов е шестият загинал алпинист за тази година на връх Еверест. От началото на сезона под най-високата точка на Земята своя живот изгубиха още трима корейци, японка и член на казахстанска експедиция. Безследно изчезналите под Еверест са двама. Счита се, че и те ще бъдат включени скоро в списъка със загиналите алпинисти.

Имената на тримата корейци не бяха съобщени официално. Един от тях е изчезнал при изкачване на северния склон на върха и към настоящия момент вероятността той да е жив е нищожна. Тялото на неговия партньор е намерено замръзнало до едно от осигурителните въжета в близост до върха. Третият техен сънародник е загинал при провеждане на операция за спасяването на първите двама. Името на загиналата японка под най-високия връх на Земята е Шото Отава. Шестдесет и три годишната алпинистка е изгубила съзнание, вследствие на което пада отвисоко и загива.

Вчера бе съобщено, че се изгубил и боливийският алпинист Нилс Антесана. В момента се издирва и известният алпинист Владислав Терзюл, който се изгуби под върха. В електронното издание http://www.everestnews.com/, където се публикуват всички данни за Еверест и пълните статистики за всички изкачили върха, се посочва, че до 2002 броят на загиналите алпинисти е 175.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK