Скандалите след "Еверест 2004" компрометираха алпинизма

Завръщането на българските алпинисти от злополучната експедиция "Еверест 2004" даде началото на нови скандали около смъртта на катерача от Смолян Христо Христов, който загина на върха на 20 май. Потвърди се версията, че експедицията, финансирана от държавата със 180 000 лева и подпомогната материално от близо 20 фирми, не е била организирана и подготвена както трябва, а самите алпинисти от самото начало са били разделени на два лагера около Николай Петков и Петко Тотев. От изказванията стана ясно още, че атаката на върха, при която загина Христо Христов, е протекла при неправилно тактическо планиране, в резултат на което се е стигнало до смъртта на 27-годишния алпинист.

На пресконференцията, която се проведе в пресклуб "България", напрежението ескалира както заради разделението на алпинистите на две групи, така и заради десетките приятели на Христо Христов, които бяха дошли да потърсят сметка за смъртта му от ръководителя на експедицията Методи Савов и идеолога на безкислородното изкачване на Еверест Николай Петков, за когото се потвърди, че е използвал кислород при атакуването на върха. На практика представителите на двата лагера се скараха пред над 100 души - журналисти и хора от алпинизма, които бяха напълнили пресклуба. Николай Петков обвини директно Петко Тотев като "доносник и провокатор". Двамата с Тотев бяха седнали в различните краища на масата, а въпросите се задаваха с агресивен тон.

Николай Петков и Дойчин Боянов, които участваха заедно с Христо в изкачването, заявиха, че алпинистът от Смолян е бил в добро състояние, когато при спускането си са го забелязали на 50 метра под Еверест. Според тях Христов е отказал предложената му помощ и кислород, и е продължил нагоре сам. Петков заяви, че е възнамерявал да се движи след Боянов и Христов, и по тази причина е тръгнал след тях. Впоследствие обаче изпреварва Христов, и при слизането си е предложил на алпиниста да му помогне. След полученият отказ е слязъл в лагера, където по-късно се установява липсата на Христо Христов.


Дойчин Боянов заяви, че е вървял заедно с Христо Христов до парапета преди върха, след което са се разделили. Според него причината за това решение е било присъствието на още 15 алпинисти, осъществяващи изкачване на Еверест с кислород, което наложило двамата да не се качват заедно. "Имахме уговорка да не се движим заедно и да не се изчакваме, каза Боянов. Трудно е да се движиш в темпото на друг човек при такова изкачване, при положение че не се използва кислород."

Петко Тотев, който пръв от "Еверест 2004" качи върха с шерп и кислород, каза, че още от самото начало е бил наясно, че в експедицията има смущаващи обстоятелства. Тотев твърди, че разделението на алпинистите на групи се е оказало съществен проблем, а противоречията са били толкова изострени, че не е било възможно всички да се съберат дори за групова снимка.

Според плана алпинистите е трябвало да атакуват върха на три групи, с по един опитен катерач във всяка от тях. Методи Савов, който е ръководител на "Еверест 2004", обясни че на място са срещнали проблеми с техниката за комуникации и по тази причина не е било възможно да се използват връзките между отделните лагери. Това според него се е оказало решаващо и при организирането на сравнително закъснялата акция по спасяване на Христо Христов. "Тази експедиция е един трагичен успех, който трябва да служи за пример", каза още Савов. Оказа се още, че групата не е разполагала с достатъчно кислородни бутилки, и затова при опитите да бъде намерен Христов се е наложило да се иска кислород от руски алпинисти, които по това време са били на Еверест. Д-р Карина Сълова, лекар на експедицията, добави: "Не заминахме като приятели, не се върнахме като приятели и не станахме такива. Ако Христо беше с приятели, сега щеше да е с нас." Станимир Желязков, който покори през 2001 г. Броуд пик в свръзка с Петко Тотев, добави, че според него хората в планината трябва да си взаимодействат. "Не е нормално човек с кислород, който се явява в тилова позиция, да не помогне, каза Желязков. На подготвителния лагер в Памир бях в група с Христо и групово се качихме на пик Ленин (8135 м)."

Взаимоотношенията между алпинистите и лагерите в този спорт най-вероятно обаче ще се влошат още повече, тъй като междуособиците си проличаха още при пристигането на групата на летището. Предстои преглед на финансовата документация на федерацията, за една част от която новият председателя на федерацията Николай Панайотов твърди, че се намира в частен офис на Николай Петков.

Последният от групата - Иван Вълчев, е останал на Еверест в състава на руска експедиция с две цели - да покори върха за втори път в живота си, както и да се изкачи на 8680 м и да разпознае тялото на загиналия Христо Христов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK