УЕФА отпуска на България до 7.5 млн. CHF за футболна база

Българският футбол има възможност да усвои до 7.5 милиона швейцарски франка по програмата "Хеттрик" на европейската футболна централа УЕФА. Средствата се отпускат целево и са предназначени за изграждане на футболни игрища и спортни бази.

Тервел Златев от международния отдел на БФС съобщи, че чрез програмата "Хеттрик" УЕФА вече няколко години финансира проекти за развитието на спортните бази в Европа. "На 3 юли 2004 година в Лисабон на срещата на президентите и изпълнителните директори на 52-те национални футболни асоциации, членуващи в европейската федерация, се прие усъвършенстван модел, по който занапред ще се отпускат помощите.

Той влиза в сила на 1 август и ще е актуален в продължение на 4 години. Досега инвестиционната част на програмата беше ограничена само до изграждането на тренировъчни игрища. Сега обаче чрез нея ще могат да се реконструират и стадиони, на които се играят официални срещи, ще могат да се строят и обновяват техните терени и дренажи.


Вече ще се подпомага дори реновирането на инфраструктурни части към стадионите. Преди да се преведат парите обаче, работата по конкретния проект трябва да е свършена", съобщи Златев. Той допълни, че средствата за тези инициативи по програма "Хеттрик" ще бъдат отпускани под формата на два финансови пакета.

Единият е еднократна помощ от 2.5 милиона франка, а другият включва 4 годишни вноски по 1 милион франка, от които обаче само половината се изплащат за инфраструктурните проекти. Другите 500 000 франка са предназначени за Българския футболен съюз, като половината от тях трябва да осигурят ефективното действие на системата за клубно лицензиране, а останалите 250 000 франка се изплащат само при участие на български отбори във всички състезания организирани от УЕФА. Това включва дори турнирите на ниво девойки, и тези по футбол в зала.

Последният 1 милион франка по програма "Хеттрик" се отпускат за проекти Mini Pitch, които са предназначени за изграждането на игрища за масов футбол с изкуствена тревна настилка, като хората, които ги ползват, няма да заплащат нищо за това. Според Златев поддръжката на такъв тип терени струва 20 пъти по-евтино от тези, които са с естествена трева, а гаранцията им е 15 години. "Планираме на територията на страната да се направят между 21 и 28 такива игрища.

За изграждането им обаче ще трябва да кандидатстват самите общини. Те ще осигурят терена, върху който ще се строи, и впоследствие ще се грижат за стопанисването му.

Проектите, с които ще кандидатстват общините, се подават във футболния съюз и ще се изпращат за одобрение в УЕФА. За целта те трябва да отговарят на доста изисквания. Формулярите за кандидатстване включват представяне на проекта, данни за статута на терена, върху който ще се строи, цена на изграждането и фирмите, които ще го изпълняват.

Срокът, в който европейската централа трябва да даде отговор дали одобрява проекта, е между 30 и 45 дни. Материалите за изграждането на терените ще бъдат внесени от чуждестранни фирми, които имат лиценз от УЕФА за производството им.

Вече имаме оферти от холандска и норвежка компания за изкуствената трева. Останалите компоненти ще са дренаж, ограждения и евентуално - осветление", обясни още Златев.

Вицепрезидентът на БФС Борислав Михайлов, който е пряко отговорен за програма "Хеттрик", коментира за "Дневник", че все още не е ясно на какъв принцип ще се определят българските подизпълнители, които ще строят игрищата.

"Това ще стане ясно в близките три-четири месеца. Преди това специалисти, изпратени от УЕФА, ще изградят напълно безплатно едно игрище в София, за да демонстрират технологията, по която става това.

То ще се построи срещу сградата на футболния съюз, която се намира на улица "Цар Иван Асен ІІ". Общината вече е осигурила необходимия терен", обясни Михайлов.

Според информация на УЕФА централата вече е изградила 4 такива пилотни игрища, едно от които е в Румъния.

В Европа вече има и 5 страни, чиито проекти Mini Pitch са одобрени от европейската централа. Това са Грузия - с 11 игрища, Англия и Исландия - с 40, Швеция - с 80 и Норвегия - с 270. Големият брой терени в тези страни се дължи на факта, че изграждането им ще бъде подпомогнато от държавни и частни спонсори. "Това е възможно да стане и в България, стига да се намерят компании, желаещи да подпомогнат масовия футбол.

Колкото повече терени се построят, толкова по-ниска ще бъде цената на материалите за тях", коментира още Тервел Златев.

---------

БФС определя в четвъртък

националния селекционер

Новият национален селекционер на България ще бъде определен на заседание в четвъртък на изпълнителния комитет на БФС. Според неофициална информация вариантите за заместник на Пламен Марков са три. Най-вероятният от тях е на поста да бъде възстановен Димитър Пенев, който преди 10 години изведе България до четвъртото място на световното първенство в САЩ, а две години по-късно бе уволнен.

Друг вариант за национален треньор е носителят на "Златната топка" Христо Стоичков. Тази възможност обаче има доста противници заради опасенията, че близките отношения на бившия капитан на представителния тим с мениджъра Лъчезар Танев може да повлияят при избора му на футболисти за състава. И в двата случая се очаква помощник-треньор на отбора да остане досегашният асистент на Марков Петър Хубчев, който има договор с БФС до края на годината. Третият вариант за национален селекционер е самият Хубчев.

Другата важна особеност в дневния ред на заседанието в четвъртък на изпълкома е липсата на точка за избор на нови членове в постоянните комисии.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK