БНТ купи по нова схема правата за футболното първенство

Компанията S.V. - RSA, която представлява германския консорциум Sportfive за територията на България и е собственик на тв правата на българското футболно първенство, реализира в сряда съвместно с Българска национална телевизия (БНТ) нова схема за продажбата на лицензи и сублицензи за излъчване на мачовете от шампионата.

Причината за това е, че за първи път от 1996 г. насам държавната телевизия отказа да закупи пълния пакет от правата за срещите в А и Б група, за който в последните две години плащаше по 350 000 долара на сезон. Подробности около новата схема бяха изнесени на пресконференция в сряда, на която присъстваха и.д. генерален директор на БНТ Борислав Геронтиев, главният секретар на медията Яна Иванова и управителят на S.V. - RSA Валентин Михов. "Тази година договорът за телевизионните права на българското футболно първенство е по-нестандартен. БНТ ще заплати 200 000 лева за излъчването на 30 срещи от шампионата и 5 от турнира за Купата на България. Ръководството на медията прецени, че за този продукт трябва да дадем точно толкова пари, които ще преведем на S.V. - RSA до една седмица. Смятам че Валентин Михов е купил преди няколко години куцо магаре, което сега иска да продаде като расов жребец. Една друга, богата телевизия твърдеше, че ще даде повече от нас, а все още не си е платила задълженията от миналата година към БНТ", каза Геронтиев.

В края на изказването си и.д. генерален директор на държавната медия вероятно визираше "Нова телевизия", която миналата година излъчваше мачове от българското първенство. Частната национална телевизия получи тогава сублиценз от БНТ срещу договор за 260 000 лева, 90 000 лева от които все още не са изплатени.


Яна Иванова допълни, че според договора с S.V. - RSA всички приходи от сублицензиране и спонсорство ще бъдат в полза на компанията, собственик на тв правата. "Тази клауза обаче е валидна само до достигане на сумата от 620 000 долара, срещу която фирмата представлявана от Валентин Михов, получава тв правата от Българския футболен съюз (БФС). Дотогава S.V. - RSA ще получава и 60 процента от приходите от реклама във времето, когато се излъчват мачовете от първенството, а за БНТ ще остават 40 процента. След покриването на стойността на лиценза обаче всички приходи ще се делят поравно между двете страни по договора. Същевременно БНТ ще има право да избира първа кой мач от кръга да покаже", обясни Иванова.

Според Валентин Михов до момента S.V. - RSА е договорила продажбата на сублицензи с една ефирна и 2 кабелни телевизии. "Вече имаме подписан контракт с Би Ти Ви на стойност 81 000 лева, съобщи Михов. 60 000 лева ще получим от "Евроком" - Пловдив, които освен репортажи ще излъчват и домакинските мачове на местния "Ботев". Между 60 и 70 хиляди лева ще получим и от "Канал 3". Точната сума ще стане ясна едва след като се разбере колко и какви мачове ще излъчи кабелната телевизия на Величко Найденов. Заедно със спонсорството очаквам постъпленията да се увеличат до 480 - 500 хиляди долара. 250 000 лева от тях са средствата, които "Загорка" ни превежда като генерален спонсор на първенството. Между 100 и 140 хиляди долара получаваме годишно и от "Мото Пфое", която спонсорира турнира за Купата на България. Очаквам до седмица да приключим и преговорите си за продажбата на тв правата на "Нова телевизия". Надявам се тази година S.V. - RSA да не е на загуба, въпреки че от 1996 г. досега компанията е назад от покупко-продажбата на тв правата с около един милион долара. Причината е, че продуктът, който сме купили от БФС, е калпав и неконвертируем. За това говори и фактът, че в последните 10 години нито един български мач не е излъчен от чуждестранна телевизия. Договорът ни с футболния съюз обаче е до 2006 г."

Фирмата плаща годишно по 620 000 долара за телевизионните права на футболното първенство. От тях 10 процента остават в БФС с целево предназначение за финансиране на националните отбори. Останалите 90 процента отиват за клубовете, чиито мачове се излъчват по телевизията. 70 процента от тях получава отборът домакин, а останалите 30 на сто са за гостите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK