Часовете за извънреден труд ще се увеличат

Предложението работниците да могат да полагат и повече от 150 часа извънреден труд годишно обсъди министърът на труда Христина Христова с ръководителя на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) Ханс Фликеншийлд. От вчера е създадена и работна група по въпроса, тъй като ще се наложи промяна в Кодекса на труда. Работниците ще се трудят извънредно с изричното им съгласие, а идеята е да се раздвижи пазарът на труда.

Минималната заплата, прехвърлянето на класовете за прослужено време, гъвкавостта на работното време и на пазара на труда са били също сред обсъдените теми с МВФ. Според Христова правителството има категорични аргументи в полза на увеличението на минималната заплата с 25% до 150 лв. Тя обясни, че промяната догодина ще засегне около 460 хил. работници, като 92 хил. от тях са в бюджетната сфера. Общият разход на работодателите ще бъде 68 млн. лв., в бюджета се очакват около 600-700 хил. лв. повече от данъци и над 20 млн. лв. от осигуровки, сочат изчисленията на Министерството на труда. Фликеншийлд отказа коментар след разговора с Христова, но по същото време експерти от МВФ казаха на среща в Българската стопанска камара, че фондът е срещу увеличението на минималната заплата с 25% от догодина, като техният вариант е промяната да стане за три години.

От МВФ са попитали министър Христова за заплатите в 58-те държавни и общински компании, чиито ръст е под наблюдение. За 2004 г. максималният размер на увеличение на заплатите в тях беше до 5 на сто и през 2005 г. не се предвижда промяна, отговори Христова. Според нея обаче броят на наблюдаваните предприятия ще намалее заради приватизацията. Гарантираният минимален доход през 2005 г. се увеличава от 40 на 55 лв., стана ясно след срещата.


Христова е отчела пред фонда и планираното вече съкращение на най-голямата социална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост". През 2005 г. парите за нея ще бъдат редуцирани от 141 млн. лв. на 127 млн. Работното време на заетите ще бъде намалено на 4 часа. Предвижда се също да се свие и броят на ангажираните в програмата от 100 хил. на 65 хил. души.

----------------------------

Главният директор на Българската стопанска камара Камен Колев в сряда също се срещна с представители на МВФ и обсъди с тях проблеми на бизнеса. Сред най-големите според БСК е бавното правосъдие. Бави се решаването на проблема с лошите междуфирмени задължения, които вече възлизат на над 6 млрд. лв., твърди Колев. Работодателската организация настоява да се редуцират регистрационните и разрешителните режими, както и за аутсортстване на част от публичните услуги.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK