Олимпийските съоръжения в Гърция остават държавна собственост

Гръцкото правителство изготви план за експлоатация на спортните съоръжения, построени за летните олимпийски и параолимпийски игри в Гърция това лято, съобщи агенция Ройтерс. Премиерът Костас Караманлис обяви на среща с журналисти, че държавата ще запази собствеността си върху съоръженията и ще отговаря за последващата им търговска експлоатация. Така Караманлис отхвърли една от най-дискутираните хипотези след края на лятната олимпиада, че гръцкото правителство ще продаде голяма част от обектите, за да компенсира инвестициите в техния строеж и да освободи държавния бюджет от допълнителни разходи за поддръжката им.

Костас Караманлис обясни на пресконференция, че това решение не е взето лесно, тъй като очакваният положителен ефект ще стане реалност едва след няколко години. Премиерът на Гърция отчете, че спортните обекти ще бъдат използвани дори и като атракция за привличането на нови туристи в страната. "Взехме решение да използваме съоръженията, които построихме, като капитал за развитието на обществото в страната, обясни Караманлис. Стадионите ще помогнат на хората да бъдат физически активни и по този начин да укрепват своето здраве. Обществото ще ползва абсолютно всички блага от съоръженията. Разбира се, ще има и строго фиксирани финансови правила за експлоатацията на стадионите. Целта ни е в близко бъдеще нито едно от съоръженията да не остане без посетители. Това смятам, че ще бъде предпоставка за културно и духовно израстване на гражданите на Атина и гостите на града."

Гръцкият премиер обясни, че обновяването на Атина за олимпийските игри слага началото на национална програма за развитие. Според предвидените планове правителството ще инвестира 300 милиона евро в изграждането на 1500 нови спортни обекта в цялата страна.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK