Двувластието във федерацията по хандбал едва не провали националния мъжки отбор

Българската федерация по хандбал (БФХ) вече трета седмица се управлява от две ръководства, което сериозно пречи на дейността й и едва не стана причина националният мъжки тим да провали участието си в предквалификациите за европейското първенство.

Проблемът с двувластието в БФХ възникна след извънредното общо събрание на организацията на 22 декември миналата година, на което старият й президент Димитър Иванов - бивш началник на Шести отдел в Държавна сигурност, в момента издател на вестник "Земя", подаде оставка, а за негов приемник бе избран Александър Евтимов. Той е собственик на варненската фирма "Металекс" и на хандбалния клуб "Локомотив-Надин". Най-висшият форум на федерацията бе свикан извънредно, след като за това се обявиха 36 от членуващите в нея 68 клуба. Заради коледните празници обаче събранието бе назначено да се проведе на 28-ия ден от обявяването му в Държавен вестник, а не след 30-ия, както изисква законът. Това даде повод на старото ръководство на БФХ да оспори пред Апелативния съд легитимността на избора на Александър Евтимов и новия управителен съвет. Съдът обаче забави становището си по въпроса, тъй като бе във ваканция до 10 януари, и решението на общото събрание, което легитимира новата управа на БФХ, все още не е стигнало до Софийски градски съд, за да бъде вписано в официалния регистър.

"Очаквам проблемът с двувластието във федерацията да бъде решен в рамките на една седмица, коментира Александър Евтимов пред "Дневник". Основният проблем е, че новото ръководство на федерацията е легитимно пред нейните членове, но не и пред трети лица. Така ние не можем да разполагаме с финансите на федерацията. Генералният секретар на организацията Румен Иванчев и отговорникът за националните отбори Спас Бончев, назначени от предишното ръководство, единствени имат право да теглят пари от сметката, но те излязоха в отпуск в края на миналата година и отказаха да ни сътрудничат." Според Евтимов това е поставило под въпрос и участието на националния ни отбор в квалификациите за европейското първенство. "Разходите само по първото пътуване на тима до Литва бе 25 000 лева. След разговорите ми с министъра на спорта Васил Иванов тези средства бяха отпуснати, но в този момент се появиха Бончев и Иванчев и ми потърсиха сметка защо разполагам с тези пари и дори ме заплашиха със съд. В крайна сметка двамата направиха резервация за националите в хотел, който впоследствие се оказа общежитие, но не им осигуриха нито храна, нито зала за тренировки. За цялото си управление бившето ръководство на БФХ не е намерило нито един лев за развитието на хандбала. Ако беше пропаднало пътуването на представителния тим до Литва, международната федерация щеше да ни наложи минимална глоба от 10 000 евро и щеше да дисквалифицира отбора за няколко години", каза още новоизбраният президент на БФХ. Той обясни също, че бюджетът на федерацията възлиза приблизително на 700 000 лева, като половината от тях се осигуряват от ММС. Другата половина ще бъде финансирана от спонсори, с които Евтимов вече се е договорил.


Бившият президент на хандбалната федерация Димитър Иванов обясни пред "Дневник" настоящата ситуация в организацията единствено със забавеното съдебно решение. "Проблемът е, че просто новото ръководство много избързва да поеме властта, а това в този момент все още не е законно. Общото събрание на 22 декември завърши успешно. Аз заедно с цялата управа си подадохме оставките и си стиснахме ръцете с нашите приемственици. Нашето ръководството пое властта в условията на много остра криза и недостиг на финанси. Целта ни бе да стабилизираме хандбала, а не да го развиваме. Преди три месеца поисках от министерството да ни направи ревизия, която не установи никакви нередности", обясни Иванов.

Късно в сряда националният тим на България игра първата си предквалификация за европейско първенство с отбора на Литва във Вилнюс. Предстои реванш с латвийците във Варна на 16 януари. Четири дни по-късно българските хандбалисти посрещат и Португалия, а на 23 януари гостуват в Лисабон. За следващата фаза на квалификациите са класират първите два от трите отбора в групата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK