Източният алианс

Съвместната заявка на Украйна и Полша за правото да организират европейското първенство по футбол през 2012 г. до последния момент предизвикваше съмнение. В Украйна този проект получи правителствена подкрепа още по времето на Леонид Кучма, но Полският футболен съюз съумя да подготви своята част от документацията едва на 31 януари - последният срок, в който УЕФА приемаше заявки, при това броени часове преди изтичането му. Поляците дори бяха принудени в пряк разговор по селекторната свръзка да потвърдят сериозно намеренията си.

Алиансът на Полша с Украйна бе сключен доста тежко. Поляците се държаха сравнително нерешително, докато вицепрезидентът на олимпийския комитет на Украйна Иван Федоренко твърдеше публично, че единствената двойка, която може да им бъде конкурентна, е тази между Хърватия и Унгария. Федоренко беше убеден, че този път източноевропейците ще бъдат фаворити в предизборната гонка. "Какво може да направи УЕФА за подобряването на инфраструктурата, ако европейското се проведе в страни с вече изградени стадиони и база като Гърция или Италия. А целта на ЕС е всички страни да имат западноевропейски стандарт на живот. Ако Полша и Украйна спечелят организирането на шампионата, страните ще получат мощен икономически импулс."

От десетте украински региона, готови да се борят за правото да приемат Евро 2012, на изискванията на УЕФА съответства само един - Донецката област, която не разчита на държавни инвестиции, а на собствено финансиране. Киев също започна реконструкцията на олимпийския си стадион, а строеж на съоръжения върви още в Днепропетровск. Харков, Одеса, Лвовската област и Крим също афишираха такава инициатива.


Полша вече определи градовете, готови да приемат мачовете. Интересното обаче е, че Украйна не крие своята заинтересуваност да получи помощ от Русия, също претендираща да получи домакинството на Евро 2012. Впрочем проблемите, които биха възникнали в постсъветските страни в случай на спечелване на правото за организиране, са идентични - сложности с визовия режим, високи цени на билетите, недостиг на летища и хотелска база.

Русия и Украйна обаче не са единствените страни от бившия Съветски съюз, които се впуснаха в надпреварата за европейското първенство по футбол. Кандидатурата на Азербайджан за провеждане на Евро 2012 изскочи като дяволче от табакерата на УЕФА: това намерение на закавказката страна не беше известно на широката аудитория. Генералният секретар на Асоциацията на футболните федерации на Азербайджан Фуад Асадов обяснява, че УЕФА е изпратила протокол до всички национални федерации и анкета с въпрос искате ли да проведете европейското първенство през 2012 г. "Ние решихме, че искаме. В това листче трябваше да впишем само думичката Азербайджан. Написахме, изпратихме. Какво ще става по-нататък, ще разберем", казва Асадов, според когото страната му е 100 процента готова да проведе първенството. Като преимущество се изтъква фактът, че в момента Азербайджан е единствената страна в Европа, където едновременно се строят цели осем стадиона. При това не от общините, а от самите футболни клубове.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK