"Литекс" сформира футболна академия с помощ от "Оксер"

Футболният клуб "Литекс" започва реализацията на съвместен проект с френския "Оксер" за изграждането на футболна академия в Ловеч по подобие на тази във френския клуб, който има една от най-добрите детско-юношески школи в Европа.

Целта на начинанието е двукратният шампион на страната да намали вноса на скъпоплатени футболисти от чужбина и да започне да налага собствени юноши в състава, с чиято продажба впоследствие да се издържа.

Това стана ясно на пресконференция вчера, на която присъстваха техническият директор на "Оксер" Кристоф Роланд, шефът на школата на "Оксер" Бернар Тюрпен, началникът на футболната академия на "Литекс" Драголюб Симонович и бъдещият му партньор от френска страна Робер Боавен.


Очаква се Боавен да бъде назначен на постоянна работа в Ловеч, а Тюрпен ще ръководи генерално политиката във футболната академия.

Според Кристоф Роланд инициативата за сътрудничеството с "Литекс" е изцяло на българския отбор.

"Клубът от Ловеч се свърза с нас и поиска да им съдействаме. Желанието им е да заприличат на нашия отбор по отношение на работата с подрастващите. След известно време на преговори и няколко визити на Тюрпен в България се договорихме. В продължение на три дни ние ще участваме в подбора на млади състезатели за академията. Ще използваме сътрудничеството си с "Литекс", за да стъпим и на българския пазар и евентуално да привличаме футболисти от България", каза Роланд.

Той допълни, че качественият подбор на млади играчи е първото условие, на което трябва да отговаря всяка школа, ако клубът иска да разчита на резултати от нея.

"Трябва да има материал, с който да работиш. След влизането на "Оксер" в първа дивизия в началото на 80-те години ние основахме школа, в която привличахме деца от цялата страна, а не само от отделен регион, каквато е практиката в повечето френски клубове. Назначихме отговорници във всеки район на страната.

След това трябва да убедим родителите на набелязаните деца да ги запишат в школата на "Оксер", тъй като ние им осигуряваме отлични условия за живот и добро образование. Даваме шанс на всеки от футболистите да попадне в първия отбор, което го мотивира да работи и да се усъвършенства. Тези, които успеят лесно да се адаптират в състава и имат необходимия манталитет на победители от постигнатите с юношеските състави успехи.

В момента от 16 души в групата за всеки мач 10 или 12 са продукт на школата на клуба. Държим да имаме и минимум по трима играчи и във всяка национална формация. "Оксер" не е акционерно дружество. Той се самоиздържа и трябва да мислим и за бюджета, който се попълва от трансфери. Всеки сезон приходите от това перо са различни, но през последните 25 години нашият клуб винаги е на печалба. Голяма част от приходите се реинвестират в школата. Например с парите от продажбата на Ерик Кантона построихме покрита зала, където децата да тренират независимо от атмосферните условия", каза още Роланд.

-----------------------------------

Драголюб Симонович информира, че до вчера за подбора в школата на "Литекс" са се записали около 260 деца. Той заяви, че вече е започнала и работата по изграждането на инфраструктура към школата, която включва три затревени игрища и едно с изкуствена настилка, което трябва да бъде завършено до септември. Част от бъдещите треньори в академията вече са били на стаж в "Оксер". Според Бернар Тюрпен проектът в Ловеч няма да копира изцяло френския си образец, а ще бъде съобразен с българските условия.

"Всичко зависи от специфичните условия като брой на населението в града, икономическото развитие на региона и географското му положение. Много важна е и инфраструктурата. Ако искаш да постигнеш нещо, трябва и да вложиш", обясни Тюрпен.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK