БНТ ще избира между две оферти за тв правата на А група

Компанията S.V.-RSA, която представлява германския консорциум Sportfive за територията на България и е собственик на тв правата на българското футболно първенство, даде възможност на Българската национална телевизия (БНТ) да избира между две различни оферти за закупуване на пакета за предстоящия шампионат на А група. Според представителя на компанията Валентин Михов, който контролира българския пазар, ръководството на държавната медия трябва да даде своя отговор на отправените предложения най-късно в началото на следващата седмица.

Едната оферта към БНТ е тя да купи пълния пакет тв права за първенството с правото да сублицензира мачове от него срещу 620 000 долара (около 1 млн. лева). Това е сумата, която S.V.-RSA плаща ежегодно за шампионата на А група на Българския футболен съюз (БФС). Другата оферта дублира миналогодишната схема, по която бе сключен договорът между представителя на Sportfive и БНТ. Тя предвижда държавната медия да плати 200 000 лв. за 30 мача от първенството и за пет от турнира за Купата на България, както и всички приходи от сублицензиране и спонсорство до достигане на сумата от 620 000 долара да бъдат в полза на компанията, собственик на тв правата. Дотогава S.V.-RSA ще получава и 60 процента от приходите от реклама във времето, когато се излъчват мачовете от първенството, а за БНТ ще остават по 40 процента. След покриването на стойността на лиценза обаче всички приходи ще се делят поравно между двете страни по договора.

Независимо коя от двете оферти ще избере БНТ ще загуби от сделката над 350 000 лв., тъй като има около 180 000 лв. разходи за излъчването на 35 мача. При закупуването на пълния пакет от тв правата за първенството обаче медията трябва да се ангажира сама да търси спорнсори и рекламодатели. Ако отхвърли тази оферта, S.V.-RSA също ще загуби над 200 000 лв., тъй като тя получава около 300 000 лв. от сублицензиране, 250 000 лв. от генералния спонсор "Загорка" и 200 000 лв. от БНТ.

Държавната телевизия излъчва българското първенство от 1996 г. насам, като в първите години плащаше за лиценза пълната сума от 620 000 долара. През сезоните 2002/2003 и 2003/2004 БНТ купуваше тв правата за 350 000 долара, но делеше приходите от реклама и спонсорство със S.V.-RSA.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK