Заседанието на УЕФА започна със Стоичков

Президентът на УЕФА Ленарт Йохансон използва заседанието в неделя на европейската футболна централа в Маракеш, за да направи коментар на обвиненията на българския селекционер Христо Стоичков, че е повлиял върху съдийството на двете срещи между Швеция и България тази година. Според агенция "Фокус", която използва информация от българската делегация в Мароко, още при откриването на футболния форум, на който присъстваха президентите и генералните секретари на всичките 52 национални федерации от Европа, шведът е заявил, че все още е дълбоко обиден от отправените му нападки. “Вече получих извиненията на Българския футболен съюз. Очаквах да получа такива и от самия Стоичков, но вече е твърде късно и случаят е предаден за разглеждане от дисциплинарната комисия на УЕФА. Освен това сме уведомили и международната федерация - ФИФА, която провежда собствено разследване. За мен всичко това беше неприятен инцидент”, заяви Йохансон пред делегатите, сред които бяха президентът на БФС Иван Славков, заместникът му Михаил Касабов и изпълнителният директор на съюза Стефан Капралов. В средата на миналата седмица ФИФА се самосезира и образува дисциплинарно производство по повод на обидните коментари на Христо Стоичков спрямо Йохансон, който е и вицепрезидент на международната футболна федерация. УЕФА също направи оплакване до ФИФА, след като българският селекционер потърси сметка на шведа за това, че напуска стадиона преди края на мача, и предположи, че той е повлиял на резултата в полза на домакините не само в двубоя с България, но и в останалите квалификационни срещи. Ръководството на БФС изпрати извинителни писма до ФИФА и УЕФА за изказванията на Стоичков, но заяви, че не възнамерява да сменя националния селекционер на България.

На съвещанието на УЕФА в неделя бяха разгледани и въпроси свързани с лицензирането на клубовете в Европа и програмата “Хеттрик”. Ръководствата на европейската футболна централа и Г-14 подписаха меморандум, с който се признава върховенството на УЕФА. Това на практика слага край на всякакви проекти за създаването на алтернативни турнири.

------------------

Конгресът на ФИФА, който заседава в неделя, реши като следствие от манипулационния скандал с рефера Роберт Хойцер и по примера на Германия да създаде предупредителна система. В тази връзка ще бъдат проведени разговори с най-големите и важни държавни и частни букмейкъри, за да може в бъдеще да се получава предсрочна и навременна информация за необичайни залози на футболните срещи. Същевременно президентът на ФИФА Сеп Блатер отхвърли отново искането на шефа на световната антидопингова агенция (УАДА) Ричард Пауанд за двегодишна забрана при уличаване в употреба на забранени вещества. ФИФА предлага наказанията да варират от предупреждение до дългосрочна забрана в зависимост от случаите, както и за изслушване на потърпевшите. "Всеки има право да бъде изслушан и нещата да бъдат преценени, преди да се наложи наказание", каза Блатер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK