Изборите в БФС - от Батето към Михов

В петък, 21 октомври, всички футболни клубове в страната - от елитните ЦСКА и "Левски" до аматьорските "Дан Колов" (Кесарево), "Филип Тотю" (Две могили) и "Арсенал" от село Топчии, ще вземат участие в изборната надпревара за определяне на новото ръководство на Българския футболен съюз.

Според повечето от т.нар. футболни хора резултатите от изборите е лесно да бъдат предвидени в полза на досегашния президент на съюза Иван Славков. Въпреки че бе изваден от Международния олимпийски комитет и всички свързани с него структури понастоящем Славков разполага със солидно лоби измежду 344-те делегати на конгреса. По устав БФС е член на БОК и Славков не би трябвало да заема този пост, но делегатите приемат в случая изявлението на президента на ФИФА Сеп Блатер, според когото дискредитираният олимпиец може да остане начело на футболната централа.

"Славков има сигурни поне 190 гласа и в хода на конгреса ще набере още от евентуално колебаещите се", твърди чиновник от БФС, врял и кипял в изборните битки в БФС от 1995 г. насам, когато Славков оглави футболната централа. Освен това в последната една година бяха сменени повечето шефове на зоналните и регионалните футболни съвети, които на практика контролират гласовете на мнозинството от аматьорските клубове от трета дивизия и окръжните групи. Техните делегати са близо 300, и именно този вот предопределя крайните резултати, тъй като всички клубове разполагат само с по един глас, независимо дали става въпрос за ЦСКА или "Аякс" (Дивотино). Освен това никой от групата на "големите футболни инвеститори" от средите на бившите силови групировки, представени със свои клубове в "А" група, засега не е обявил позиция срещу Славков и най-вероятно той ще получи подкрепа и от тях.


Опозицията срещу Иван Славков се легитимира още в началото на годината и бе определена като "Клуб 17 януари". Става въпрос за група бивши национали от САЩ-94, обединени около Йордан Лечков, които издигнаха за шеф на централата сегашния първи вицепрезидент на БФС Борислав Михайлов. Те разчитаха, че с изваждането на Славков от МОК ще дойде и краят му в БФС, и се легитимираха като възможни наследници на сегашното ръководство. Още повече че в онзи момент националният тим вървеше отлично в квалификациите за Мондиал 2006 и се очакваше, че с класирането му ще дойдат и близо седем милиона евро. Тогава групата получи подкрепа и от Христо Стоичков. Днес обаче Стоичков мълчи по въпроса с нуждата от промяна на върха в БФС, тъй като положението му е много нестабилно след провала на квалификационната кампания на българския тим. Нямаше и публични предизборни изяви на други от бившите национали, които тогава застанаха зад Михалов като например Трифон Иванов и Любослав Пенев. Така всичко се ограничи до присъствието на Лечков плюс словесни атаки към Славков от страна на изпълнителния директор на "Левски" Наско Сираков. Последният обаче определено не е фигурата, в чието лице делегатите на конгреса биха припознали промяната в българския футбол. В групата на лобистите на "Клуб 17 януари" влизат и някои бивши шефове на зонални футболни централи като например Георги Велинов от Велико Търново.

В тази ситуация е възможно печеливш да се окаже третият кандидат за президент на БФС. Това е Валентин Михов, президент на Професионалната футболна лига, бивш шеф на БФС и ЦСКА, който е и представител на консорциума за рекламно-телевизионни права "Спорт 5". Твърди се, че Иван Славков е поел ангажимент да се оттегли след неособено дълъг период от време от БФС и да отстъпи властта на Михов. Президентът на лигата в момента е възможно най-компромисната фигура, тъй като не е обвързан с интересите на отделни клубове или лобита във футбола. Същевременно той в качеството си на представител на "Спорт 5" вкарва във футбола от 1997 г. насам по повече от половин милион долара всяка година от телевизионните права на първенството на "А" група и Купата на България и всяка година осигурява шампионата с генерален спонсор. Технократ и типичен представител на футболния бизнес, Валентин Михов разполага с резервирано място в ръководството на този спорт, независимо как ще завършат изборите в БФС, и позицията му не зависи от това колко гласа ще спечели.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK