Президентът на ФИФА пристига на 15 ноември

Президентът на световната футболна централа ФИФА Сеп Блатер ще пристигне в София на 15 ноември, за да бъде обявен за доктор хонорис кауза на Националната спортна академия. Това бе съобщено след първото заседание на новия изпълнителен комитет на БФС.

С визитата си швейцарският юрист, който управлява световния футбол, ще опита да запази добрите си позиции в Българския футболен съюз и при новото ръководство начело с Борислав Михайлов. Той имаше пълна подкрепа от предишния президент на съюза Иван Славков и дори присъства на тържествата по случай 80-годишнината на БФС в София през октомври 2003 г., когато получи почетен знак от президента Георги Първанов. Славков лобира за Блатер на няколко конгреса на ФИФА, в резултат на което получи подкрепата му при скандала в Международния олимпийски комитет.

БФС вероятно ще продължи политиката си на добри отношения с ФИФА, тъй като именно световната футболна централа е един от източниците на приходи с ежегодните субсидии, а подготвяната спонсорска програма за периода 2007 - 2014 г. гарантира, че постъпленията ще се увеличават. Преди това съюзът бе финансиран по програма "Гол" с 400 000 долара за построяване на новата си сграда. Освен това Блатер очевидно има за цел да продължи да поддържа добрите си взаимоотношения с БФС, тъй като вероятно ще се кандидатира за нов мандат.


Блатер е поредният футболен ръководител от висок ранг, който ще получи докторска степен от НСА. Преди това такава степен получиха бившият шеф на Германския футболен съюз Егидиус Браун и председателят на организационния комитет на Мондиал 2006 Франц Бекенбауер.

------------------------

Кметът на Сливен Йордан Лечков, Михаил Касабов и председателят на надзорния съвет на ЦСКА СтефанОрманджиев са новите вицепрезиденти на Българския футболен съюз. Всички членове подкрепиха предложението на Борислав Михайлов с изключение на Наско Сираков. Разпределени бяха и отговорностите на членовете на изпълкома. Емил Костадинов ще отговаря за националните отбори - мъже и младежи, както и за детско-юношеския футбол. Йордан Лечков се ангажира с контактите и работата с местната власт, Михаил Касабов - с международната дейност, а Стефан Орманджиев - работата с медиите. Христо Порточанов ще отговаря за аматьорския и масовия футбол. Шефът на НОИ Йордан Христосков пое функциите около лицензирането на футболните клубове и статута на футболистите, а съдията Андрей Икономов се ангажира с правните въпроси, свързани с БФС. Депутатът от ДПС Камен Костадинов отговаря за маркетинга, рекламната дейност и работата с държавните институции.

Комисията по етика, оглавявана от бившия директор на полицията Васил Василев, съобщи, че оставя без разглеждане сигналите за договорени или манипулирани резултати в мачовете "Родопа" - "Левски" и "Беласица" - "Ботев".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK