Какво стана с "новото време" в българския футбол

Изобщо не се учудвайте, ако в най-скоро време чуете някой от шефовете на Българския футболен съюз да спомене, че Иван Вуцов все още би могъл "да бъде полезен" за футбола.

Факт е, че още в първите дни на управлението си новият президент на съюза Борислав Михайлов се сблъска с всичко онова, което прогони в последното десетилетие любителите на истинския футбол от стадионите - договорени мачове, съдийски скандали, насилие. Факт е и това, че Михайлов се оказа не съвсем подготвен да реагира както трябва в ситуацията, при това да го направи бързо и адекватно.

Бившият вратар на националния отбор и екипа му не реагираха по никакъв начин на масовото впечатление в запалянковците и медиите, че мачът "Родопа" - "Левски" (1:2) е протекъл при много съмнителни обстоятелства, а резултатът е плод и на симулативна игра на част от състава на домакините. Причината за това е, че т.нар. комисия по етика в БФС, оглавявана от бившия директор на полицията Васил Василев, не намери нищо нередно в обстоятелствата около протичане на мача. Впрочем същата комисия пасува и в случая с двубоя "Беласица" - "Ботев" (4:1), въпреки че футболисти и шефове на гостуващия тим свидетелстваха как домакините са ги навивали да отбележат един гол, тъй като имало заложени пари на определен резултат.


Така афишираните обещания, че новото ръководство на БФС ще се бори с корупцията във футбола, заминаха на вятъра.

Миналата неделя положението стана съвсем нетърпимо. На полувремето на мача между "Литекс" и "Беласица" в Ловеч някакъв мускулест тип изскочи от тунела и се нахвърли да бие рефера Ангел Ангелов. Наложи се една дузина полицаи да се опитват да го спрат. След това се оказа, че нарушителят е добре известен - това е Стойко Попски, който през декември 1999 г. участваше заедно с Гриша Ганчев в малтретирането на съдийската тройка в мача "Литекс" - "Левски". Какво прави такъв човек в тунела на стадион, на който се провежда официална футболна среща от А група, не стана ясно, а и на Михайлов и хората му не им направи никакво впечатление, че в случая е налице рецидив. Нито и фактът, че на стадиона в Ловеч малтретират журналисти, както стана с репортер на "Канал 3". Очевидно новият президент на БФС беше по-стреснат от заканите на Гриша Ганчев по адрес на футболния съюз.

В тази ситуация Борислав Михайлов се опита да прехвърли топката към Професионалната лига и поиска от клубовете сами да излъчат хора, с които да бъде попълнен съставът на комисиите в съюза и най-вече съдийската. Там стана друг гаф: първоначално за председател на комисията бе определен Любе Спасов, но впоследствие се отказа, тъй като клубовете наложиха в комисията хора, с които той не желае да работи. Всички разбраха, че става въпрос за Георги Камишев и Йордан Жежов. Добре е все пак, че Валентин Михов и екипа му, който управлява и координира работата на лигата, получиха право да вкарат по един човек във всички комисии на БФС, за да следят работата им.

Турнирът за Купата на България, който и тази година се очертава като едно от най-интересните футболни състезания в страната, също стана обект на недобросъвестни атаки от страна на клубовете. ЦСКА и "Беласица" се изредиха да заплашват с бойкот мача помежду си, тъй като не успяха да се разберат за датата на провеждането му - това по принцип въобще не е тяхно право, тъй като клубовете са само участници в състезанието, но организатор в случая е Професионалната лига, а насрочването е приоритет на спортно-техническата комисия на БФС. И тук обаче ваденето на кестените от огъня беше оставено на шефовете на лигата, вместо футболният съюз да защити бързо собствените си нормативни документи. Добре че мачът не беше насрочен да се предава по телевизията, тъй като щеше да се наложи и прекрояване на програмите.

Очевидно е, че новата власт в БФС поне за момента не е в състояние да реагира адекватно на всички проблеми във футбола съобразно афишираните си амбиции за промяна. Вярно е, че стоте дни на Михайлов все още не са изтекли, но остава впечатлението, че в съюза цари известен хаос - все още няма шеф на съдиите, няма изпълнителен директор, няма говорител... И най-вече липсва онази фигура, около която се координира решаването на всички текущи проблеми.

Така че не бива да звучи учудващо, ако съвсем скоро някой от новите шефове в съюза спомене, че Иван Вуцов все още може да бъде полезен като някакъв вид началник в БФС. Той поне владееше онова изкуство да лавира между интересите на футболните клубове, да ги залъгва с обещания и дори да ги изпълнява понякога.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK