София 2014 - кампания без готов бюджет и план

Кампанията по издигането на кандидатурата на София за домакин на зимните олимпийски игри през 2014 г. все още няма изготвен бюджет и конкретен план, по който да се работи - това стана ясно след първата работна среща на новия председател на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова с новоизбрания кмет на София Бойко Борисов. Целта на разговорите вчера бе да се координират действията между БОК и Столичната община по изготвянето на цялостния проект и да се лобира пред президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев, за да се осигури подкрепата и финансирането от страна на държавната власт. Кметът Борисов обеща пълната си подкрепа за кандидатурата на града, аргументирайки се, че подобна кампания, дори и неуспешна, ще осигури достатъчно средства за модернизацията и подобряването на инфраструктурата в столицата.

"Това е първата ни работна среща за кандидатурата на София, обясни Стефка Костадинова. Запознахме кмета Борисов с идеята и нашите намерения. Ще имаме още срещи, на които ще обсъждаме конкретни задачи." Олимпийската шампионка и световна рекордьорка на висок скок подчерта, че инициативният комитет за кандидатурата на София ще успее да компенсира закъснението в работата по този проект, породено от проблемите и конфликтите на интереси в БОК преди изборите за председател, които се проведоха на 11 ноември.

До 1 февруари 2006 г. БОК трябва да изпрати пълен набор от документи в централата на Международния олимпийски комитет (МОК) в Лозана за продължение на процедурата по кандидатстване. Едно от задължителните условия към София и останалите кандидати за домакини на олимпиадата през 2014 г. е да заявят пълната подкрепа на държавата, която трябва да гарантира провеждането на игрите. "За да се получи всичко както трябва, държавата трябва да ни бъде гарант, обясни Костадинова. Все още не сме обсъждали рамката на бюджета, защото, първо, трябва да разговаряме по този въпрос със съответните органи. Необходима ни е и добра PR кампания, но преди това трябва да сме наясно с какви средства ще разполагаме." Между 21 и 23 юни 2006 г. МОК ще избере в предварителни избори кои градове ще отпаднат от борбата за домакинството на олимпиадата през 2014 г., което ще бъде възложено на 7 юли 2007 г. Заедно със София, която ще разчита на Банско и Самоков като съорганизатори, за домакинството на игрите ще се борят още шест града - Алмаата (Казахстан), Боржоми (Грузия), Хака (Испания), Пьонгчанг (Корея), Залцбург (Австрия) и Сочи (Русия).


"Лично аз мога да обещая пълната си подкрепа на инициативния комитет, обяви Бойко Борисов. Сега трябва да запознаем с кандидатурата общинските съветници и да убедим премиера и президента да застанат зад нея. Поех ангажимента един от заместник-кметовете да се включи в инициативния комитет на София 2014, като по всяка вероятност това ще бъде Минко Герджиков. Всички ще спечелим от организацията на зимната олимпиада. На първо място, ще разполагаме с прекрасни съоръжения. Второ, София ще получи необходимия финансов ресурс за подобрения в инфраструктурата."

Проектът включва София, Боровец и Банско, където ще се изградят три олимпийски села. Обектите, на които ще се провеждат състезанията в 15-те вида спорт, са общо 14. По предварителни изчисления се очакват 2500 спортисти, 1.5 млн. зрители и 10 000 журналисти при евентуално провеждане на игрите в България. Банско не фигурираше в първоначалния проект, но след изграждането му като модерен зимен център също е бил включен.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK