В САЩ съдят голяма затворническа банда

В САЩ започна мегадело срещу затворническа банда, известна като "Арийско братство". На близо 200 страници срещу членовете на бандата са повдигнати обвинения за трафик на хероин в затвора, убийства и опит за подбуждане на етнически сблъсъци между бели и черни в страната. От 40 обвинени осем са заплашени от смъртна присъда, а други 16 могат да получат присъди от 30 години. Юристи отбелязват пред в. "Вашингтон пост", че това е първият случай, при който създаденият за борба с мафията закон РИКО се използва срещу затворническа банда.


Освен това членовете на "Арийско братство" чрез убийства, побой и страх са се опитвали да държат в подчинение останалите затворници. От създаването си бандата се е обявила за защита на белите от черното мнозинство в затворите на САЩ. Освен това членовете на структурата са поддържали връзка чрез закодирани послания и тайнопис. За целта използвали специално мастило, изготвено от лимонов сок и урина. Това им помогнало да поддържат стабилна структура, въртяща няколко милиона долара от хазарт, наркотрафик и проституция във всички американски затвори. Добрата координация им помогнала и при организирането и извършването на убийства вътре и извън затвора на неудобни свидетели и бивши затворници. Според представени пред съда материали от ФБР членовете на бандата са били натоварени от мафията да убият един от влиятелните й членове Джон Готи.


От началото на историята на бандата през далечната 1960 г. до днешни дни прокуратурата е успяла да докаже напълно 15 убийства. Това е станало благодарение на свидетелските показания на 12 бивши членове на бандата. При откриването на процеса, който се очаква да продължи девет месеца, прокуратурата описа “Арийско братство” като добре организирана мафиотска структура. Разплитането на мрежата станало благодарение на гарантиране на личната сигурност и привилегия на свидетелите.


Юристи коментират, че започналият процес има голямо влияние върху надеждността на системата за изтърпяване на наказания в САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK