Тео Цванцигер: Ще преговаряме с "Найки" при ниска оферта на "Адидас"

Президент Германския футболен съюз

Тео Цванцигер: Ще преговаряме с "Найки" при ниска оферта на "Адидас"

© Reuters



В интервю за германския икономически всекидневник "Ханделсблат" президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Тео Цванцигер говори за преговорите за подновяване на договора за сътрудничество с дългогодишния спонсор на централата - концерна за спортна екипировка "Адидас", изходът от съдебното дело и вероятността за бъдещ контракт с конкурента "Найки". Цванцигер разказва за отношенията си с новия президент на Европейската футболна федерация (УЕФА) Мишел Платини, за възникналия конфликт и обяснява позицията си относно създаването на европейска суперлига.


Г-н Цванцигер, в понеделник в Нион се срещнахте с президента на УЕФА Мишел Платини. За какво разговаряхте?


- Има няколко теми, които и на двамата са ни присърце. Не е тайна, че говорихме и за домакинството на европейското първенство за жени през 2011 г., за което Германия кандидатства.




До избора на Платини за президент на УЕФА ГФС заемаше страната на Ленарт Йохансон. Оттогава вашият бивш колега в ГФС и настоящ вицепрезидент на европейската централа Герхард Майер-Форфелдер говори за конфликти.


- Нямам конфликт нито с Платини, нито с Майер-Форфелдер. Аз съм много щастлив, че посредством него Германия има своето представителство в УЕФА, а чрез Франц Бекенбауер - в Световната футболна федерация (ФИФА). По време на срещата ми с Платини той прие поканата ни да присъства на бундестага на ГФС на 26 октомври.


Това, че нямате конфликт с Майер-Форфелдер, би означавало нов облик на отношенията ви...


- Двамата с него със сигурност сме много различни характери, но въпреки това конфликтът между нас, за който напоследък често се говори, не съществува. Заедно успяхме да преодолеем кризата след Евро 2004 в Португалия и за две години да изградим един добър и потенциален отбор. Спомнете си само какво се пишеше и говореше за нас тогава - наричаха ни "лудите", но ние превъзмогнахме този труден момент.


Платини беше много учуден, че ГФС отказваше да му даде необходимата подкрепа по време на президентските избори.


- Платини винаги е бил и ще продължава да бъде приятел на германците. Миналата година ни помогна с организацията на световните футболни финали. Организационният комитет се поучи от опита му в това отношение от домакинството на Франция на Мондиал 1998. Преди изборите в Дюселдорф два пъти говорих с него. Беше важно за мен да му обясня защо подкрепяхме Йохансон. Причината беше, че без помощта на Йохансон нямаше да получим правото да организираме световното първенство през 2006 г. и това беше нашият начин да му се отблагодарим. Платини прояви разбиране към доводите ни.


След края на изборите вие забелязахте, че той е спечелил вота на "малките нации с население от няколкостотин души". Тези думи не звучат като казани от приятел.


- Казах това в малък кръг от хора, което впоследствие беше превърнато в официалното ми становище по темата. Разбирам начина, по който Платини реагира на думите ми, на негово място аз може би щях да реагирам още по-бурно. Не беше редно да се обръща толкова голямо внимание на това мое изказване. За ГФС важното е, че Платини променя структурите на УЕФА и от тази гледна точка го подкрепяме.


Той иска да промени квалификационния формат за Шампионската лига в полза на по-малките страни и с подкрепата на Брюксел може да въведе горна граница на заплатите на футболистите. Какво мислите за това?


- Много съм щастлив, че Европейският съюз (ЕС) търси модели, които могат да са в полза на футбола. Парламентът най-накрая разбра, че взимането на важни решения не може постоянно да се прехвърля на Европейския съд, защото той от своя страна решава по силата на определени договори. Докато това не се промени, отношенията ще си останат същите.


Някои членове на парламента на ЕС говорят за въвеждането на европейска суперлига. Това предложение няма нищо общо със солидарността.


- Не мисля, че това предложение е особено смислено. В Европа има силни национални първенства, които вълнуват хората. Съществува Шампионската лига, която претърпява известни промени и в действителност функционира добре. Ако най-добрите отбори от държавните шампионати се организират в собствена лига, първенствата ще се обезценят.


Председателят на управителния съвет на "Байерн" (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге би отговорил по друг начин. В последно време се появиха информации за конфликт между вас.


- Какво може да не е наред между мен и Карл-Хайнц Румениге?


"Байерн" заплашва да бойкотира всички рекламни кампании на националния отбор, ако ГФС смени дългогодишния си спонсор "Адидас" с "Найки".


- Този спор е може би единственото нещо, относно което имаме разногласия.


Предложението на "Найки" е за половин милиард евро. Твърдите, че тази оферта не е за пренебрегване. Ръководството на "Байерн" обаче не е съгласно с това.


- Ако Карл-Хайц Румениге беше на моето място, щеше да се държи по същия начин. "Адидас" е негов стратегически партньор, отдавна свързан с "Байерн". Поради това Румениге не би могъл да бъде във възторг от предложението на "Найки". Но той трябва да разбере, че не мога просто така да отхвърля офертата. Целият проблем идва от различията в интересите. Това обаче няма да се отрази на нашите човешки взаимоотношения.


Разменяте пари срещу традиция. Някои смятат, че това не е морално.


- Това няма връзка с морала. Както "Найки", така и "Адидас" имат икономически интереси. На американския пазар "Адидас" направи няколко големи инвестиции посредством марката "Рийбок", която е нейна собственост. Заради това в момента "Найки" се опитва да се позиционира по-добре на германския пазар. Ако успеем да увеличим параметрите по договора си с "Адидас", бихме могли да използваме тези пари като инвестиции в развитието на училища и млади отбори от детско-юношеските школи.


Като построите тренировъчни игрища например, както Румениге предположи иронично?


- ГФС вече взе решение, че печалбата от световното първенство през миналата година ще се използва за извършването на подобрения в базите, а това включва и строежа на миниигрище с изкуствена трева, където да може да се играе максимално дълго време през деня. Ако в бъдеще разполагаме с повече средства за осъществяването на такива проекти, това би означавало, че ГФС върви в правилната посока. Дори най-строгите критици вече проумяха, че сериозно трябва да обмислим оферта, която ще носи приходи на стойност 40 млн. евро годишно, каквато е тази на "Найки".


Напълно ли изключвате възможността да продължите договора си с "Адидас"?


- Не. В момента тече съдебният процес, който уважаваме.


Съдът трябва да реши дали контрактът с "Адидас" не може автоматично да бъде продължен след 2011 г. Какви мерки ще предприеме ГФС, в случай че решението е в полза на германската компания?


- Ако съдът реши, че договорът трябва да се продължи, напълно ще се съобразим с това.


А какво ще стане, ако изходът от процеса посочи, че след 2011 г. ГФС може да избере нов генерален спонсор?


- Тогава задължително ще говорим още веднъж с "Адидас", който ще трябва да реши дали си заслужава да инвестира в партньорството ни по-голяма сума. Ако не стигнем до консенсус, ще преговаряме с "Найки".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK