Българска експедиция покори осемхилядник

Камен Колчев, създател и изпълнителен директор на финансовата компания "Елана холдинг", заедно със съпругата си Петя Колчева и Жеко Вътев са изкачили осемхилядника Чо Ойю - 8201 м, който е шести по височина в света, съобщи ClimbingGuideBg.com. Тримата са част от седемчленната българска експедиция, която на 4 април тръгна за Катманду, откъдето потегли към китайска територия, за да изкачи върха по класическия маршрут.


Според официалната информация Петя и Камен Колчеви и Жеко Вътев са се изкачили на върха още преди обед с помощта на кислородни апарати. Вероятно по-късно върхът е бил изкачен и от Петко Тотев. Рано сутринта към върха е поел и Илиян Кинов, но на височина около 7800 м е усетил, че започват да му измръзват краката, и е прекратил изкачването.


Една от основните цели на екипа е върхът да се спусне със ски. Логистиката на място се осигурява от IMG (International Mountain Guides), която е американска фирма за организиране на експедиции в Хималаите. Цялата експедиция възлиза на 70 хил. евро. Сред спонсорите на групата алпинисти са компаниите "Геотехмин", производителят на минерална вода "Девин" и концернът за енергийната безалкохолна напитка "Ред бул". Участниците в експедицията заплащат с лични средства близо половината от общата сума. Първите българи, които са изкачили Чо Ойю, са Йорданка Димитрова и Борислав Димитров на 1 октомври 1991 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK