Грандовете ще получат стадионите за 35 години

Все още се умува юридическата формула за предоставяне на базите

Весела Лечева

Весела ЛечеваНай-големите и популярни български футболни клубове ще получат базата за дългосрочно стопанисване, стана ясно от заседанието на тройната коалиция в Хисаря. Управляващите се ангажираха да отстъпят правото за ползване за 35 години с възможност за възвращаемост на инвестициите и задължително запазване на спортното предназначение на обектите.


Все още се търси юридическата формула за осъществяването на това прехвърляне. Засега най-вероятно изглежда стадионите и прилежащите им територии да бъдат отдадени на концесия, въпреки че има известен отпор от големите клубове срещу точно този вариант. Друга по-подходяща засега обаче не е измислена, тъй като наемните отношения са още по-неудовлетворителни за клубовете.


Засегнати от това решение на коалиционните партньори са сравнително малко отбори - "Левски", ЦСКА, "Локомотив" (Сф) и "Ботев" (Пд), тъй като само техните съоръжения са държавна собственост. Всички останали футболни клубове от столицата и провинцията се разполагат на общинска територия. "Държавата прави всичко възможно да реши възможно най-скоро този проблем, но той не е лесен", коментира заместник-председателят на Държавна агенция за младежта и спорта Иван Леков пред "Дарик".
Очаква се правителството и депутатите от мнозинството да ускорят приемането на поправките в закона за спорта, където се регламентира възможността за дългосрочното предоставяне на спортните бази. Във всяка от концесиите ще бъде фиксирано изискване да се запази спортният характер на базите, но също така ще се даде възможност чрез различни бизнес форми да се изплати бъдещото подновяване и модернизиране на стадионите. Друго категорично изискване е клубовете и техните собственици да кандидатстват с ясна инвестиционна програма и да гарантират капитала за инвестициите. Това беше договорено от председателя на ДАМС Весела Лечева и президента на БФС Борислав Михайлов на среща с премиера Сергей Станишев преди седмица.


Според Леков няма да е необходимо да се променят други закони, въпросът може да се реши само със спортния закон. Поправките обаче отлежават от пролетта на миналата година, но по различни причини парламентарната комисия за младежта и спорта не ги е разглеждала.Съветът на тройната коалиция гарантира, че ще финансира строежа на голяма многофункционална спортна зала, като одобри идеята на ДАМС тя да бъде изградена на терен на Четвърти километър в София. Това е мястото, където преди години функционираше ледената пързалка на ЦСКА в непосредствена близост от тренировъчната база на детско-юношеската школа на червените. По неофициална информация правителството ще отпусне 30 милиона евро за проект и изграждане на съоръжението.


Изборът на този терен улеснява започването на процедурата по строеж, тъй като мястото е публична държавна собственост, а не общинска. Принципал на терена ще бъде ДАМС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK