Участниците в "Купата на Америка" призоваха за край на съдебния спор между "БМВ Оракъл" и "Алинги"

&quot;БМВ Оракъл&quot; упорито отказва да отстъпи в спора си с &quot;Алинги&quot;<br />

© Reuters

"БМВ Оракъл" упорито отказва да отстъпи в спора си с "Алинги"Единадесет от отборите във ветроходната регата "Купата на Америка" призоваха "БМВ Оракъл" да прекрати съдебния си спор с носителя на трофея "Алинги" (Швейцария). След среща в Женева, организирана от "Алинги", екипите, сред които "Тим Джърмани", "Десафио Еспаньол", "Нова Зеландия", "Виктори чалъндж" (Швеция) и "Шошолоза" (ЮАР), поискаха от собственика на "БВМ Оракъл" – американския милиардер Лари Елисън, да оттегли жалбата си срещу швейцарския отбор и да се съгласи на цялостно нов регламент за най-престижното състезание във ветроходството.


Съдебният спор между двата най-високобюджетни участника в "Купата на Америка" за правилника на 33-то издание на надпреварата започна на 20 юли 2007 г., тъй като според американците регламентът е изцяло в полза на швейцарския екип. Едва през следващата година се очаква съдът в Ню Йорк да вземе решение по спора.


Като настоящ шампион швейцарският тим има правото да избере следващия домакин на регатата, както и да определи регламента на състезанието. След като през юли миналата година "Алинги" представи протокола за правилата през 2009 г., от "БМВ Оракъл" заявиха, че те са изцяло в полза на швейцарския отбор. След няколко месеца на дела през март съдът в Ню Йорк реши, че тимът на Елисън има правото да предизвика на дуел "Алинги". След обжалване от страна на яхтения клуб на швейцарския екип обаче това решение беше отменено от Върховния съд на Ню Йорк. Тогава "БМВ Оракъл" направи поредната крачка в спора и внесe нова жалба в Щатския апелативен съд на Ню Йорк.
"Всеки иска "БМВ Оракъл" да участва в регатата. Нуждаем се само от това тимът да прекрати съдебния процес и да направим една вълнуваща регата", коментира капитанът на "Алинги" Брад Бътъруърт. "Отдавна заявихме, че ще оттеглим жалбата си, ако "Алинги" се съгласи на честни правила за регатата. Нашата оферта още важи", каза същевременно говорителят на "БМВ Оракъл" Том Еман.


Междувременно много от отборите протестираха срещу този спор и липсата на ясно бъдеще на "Купата на Америка", а някои от спонсорите дори се отказаха от ангажиментите си. Наскоро "Алинги" успя да опитоми един от отборите, повдигнали жалба срещу него. През миналата седмица "Нова Зеландия" оттегли обвиненията си срещу швейцарския тим за предизвикани загуби в размер на 12 млн. долара заради неяснотата за бъдещето на регатата. В замяна на това от "Алинги" се съгласиха да участват в нова регата в Нова Зеландия.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK