ГБС ще строи новата зала в София срещу 107.6 млн. лв.

Съоръжението трябва да е готово до две години

Залата ще бъде част от спортния комплекс &quot;Червено знаме&quot; на 4-ти километър<br />

© Мария Съботинова

Залата ще бъде част от спортния комплекс "Червено знаме" на 4-ти километър"Главболгарстрой" АД (ГБС) спечели конкурса за проектиране и изграждане на новата многофункционална спортна зала в София. Компанията е класирана на първо място в конкурса на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), а на второ място остава консорциумът "Щрабаг Спортна зала".


От ДАМС отказаха да потвърдят официално информацията, тъй като до петък тече срок за обжалване на решенията на конкурсната комисия. От "Щрабаг" обявиха, че няма да обжалват, тъй като предложената от ГБС цена е била по-добра.


ГБС е предложил 107.624 млн. лв. за зала с капацитет за 12 395 зрители и с възможност за разширяване над 16 хиляди души за концерти. В нея ще се провеждат на състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, вдигане на тежести, художествена и спортна гимнастика, според информация на "Строителство Градът".
"Предвидени са близо 1150 паркоместа в закрит паркинг и открити площи", обясни при отварянето на офертите инж. Петко Петков, заместник изпълнителен директор на ГБС. Разгънатата застроена площ ще е 63 240 кв.м, а срокът за изпълнение е 23 месеца и 20 дни. Теренът на 4-ти километър на базата "Червено знаме", който е с площ от 48 дка, е публична държавна собственост с принципал Министерството на отбраната. Залата и плувният комплекс на ЦСКА ще са част от национален спортен комплекс. Те ще маркират двата края на общия ансамбъл в богата паркова среда. Мястото й в западния край активизира връзките с градския център и с бъдещия правителствен комплекс.


Предвидено е изграждането да се извършва поетапно, като обектът ще бъде финансиран от републиканския бюджет. Преди година правителството пое ангажимент за обезпечаване на строеж на голяма многофункционална спортна зала.


Другият кандидат - консорциумът "Щрабаг Спортна зала", е участвал в търга с проект, разработен от австрийските архитекти, за 111.7 млн. лв. Офертите бяха отворени на 12 юни, като председател на журито беше главният архитект на София Петър Диков. "Само две компании отговаряха на конкурсните изисквания, но иначе участниците бяха повече", каза Румен Кисьов, директор на дирекция "Държавна собственост" в агенцията.


Поръчката на ДАМС ще включва изработването на окончателен проект, извършване на всички необходими дейности по съгласуване на заданието за получаване на разрешително за строеж, извършване на самото строителство, упражняване на авторски надзор, както и въвеждане в експлоатация на съоръжението.


По-рано през годината ДАМС не обяви победител в конкурса за проект на новата зала, като поощри трите получени проекта. Нито един от тях обаче не е използван в настоящия конкурс, а автор на спечелилия проект е арх. Жеко Тилев.


"Главболгарстрой" наскоро спечели поръчка за 10.7 милиона лева за ремонт на спортната база "Спортпалас" край Варна, обявена от "Национална спортна база" ЕАД, а преди няколко години изпълняваше реконструкцията на националния стадион "Васил Левски".

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Михаил
  Михаил
  Рейтинг: 782 Неутрално

  А Червено знам е на кой?

  ОТГ:
  На Цонеееев

  Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
 2. 2 Профил на До противните комунисти!
  *****
  Неутрално

  Е кой, ако не бившият първи секретар на БКП - София до 1989 г, другарят Симеон Пешов., а след това приватизирал заедно с група избрани другари гиганта "Главболгарстрой" за жълти стотинки. Така се раждаха ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ! И къде са парите, другари? Във вас! В червените капиталисти, които днес плашат безсрамно с Костов, на принципа "крадецът вика-дръжте крадеца"! А бабите от село и ромските махли ви качват отново и отново на власт!

 3. 3 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  скучан , стара и неатрактивна архитектура (типично българска, за съжаление)

 4. 4 Профил на БГ
  *****
  Гневно

  Предварително знаехме кой е победителят.
  Нали заради него вече няколко месеца се разиграва този цирк със залата.

 5. 5 Профил на info47
  info47
  Рейтинг: Неутрално

  868Евро на квадрат, уха

 6. 6 Профил на безобразие
  *****
  Неутрално

  Не съм съгласен правителството с парите от моите данъци да плаща на някакви червени бандити 110 милиона за зала в София.

 7. 7 Профил на М
  *****
  Неутрално

  СПОНСОРСТВОТО СЕ ОТПЛАЩА БЛАГОРОДНО!

 8. 8 Профил на ЦК
  *****
  Гневно

  "Червено знаме"... колко подходящо... остава да сложат и петолъчка и сърп и чук на входа на залата... То милият собственик на ГБС и без туй още от времето на петолъчката се блажи от любимата партия...
  Просто ме е яд, ще тази година си платих данъците, а не изчаках да минат изборите! Сега тия нещастници кльопат от моя честен труд!
  Ужас просто.
  А проектът си е пълен СОЦ!

 9. 9 Профил на korektor
  *****
  Неутрално

  за толкоз пари поканете ниакое светило за проектира тази зала за дада остане в учебниците по архитектура, а то Гъ-Бъ-
  Съ проектира и ще строи тази кутийка!!! майко мила!!

 10. 10 Профил на calculator
  *****
  Неутрално

  искаш да кажеш 1701,85 евро/кв.м РЗП
  виж това вече се казва изгодно,
  честито на ГБС...

 11. 11 Профил на anna
  *****
  Неутрално

  пари за нова спортна зала (при наличието на универсиада, фестивална, зимен дворец, и тн) се намират...а за ремонт на зала "България" , в която музикантите и публиката припадат или замръзват поради липса на климатизация- йок. няма какво да коментираме...то е ясно.

 12. 12 Профил на До 11
  *****
  Неутрално

  Не трябва да се мисли по този начин. Всичките зали, които изброи са непригодни за големи спортни мероприятия. Заради това, че нямаме подобна зала не може да вземем Световна лига или Европейско по волейбол, а заслужаваме. Съвсем друго нещо е, че трябва да се ремонтира и зала България.

 13. 13 Профил на До 12
  *****
  Неутрално

  Ами как ще стават като вече 20 години се ползват за битпазар и изложения. Как едно време ставаха?

 14. 14 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Лошо е, че залата не може да се превръща и в ледена пързалка - за хокей на лед, фигурно пързаляне, кърлинг. Това дава още не малко възможности.

 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  calculator, нещо си се объркал. Не е евро, а са левове за кв.м.. За такъв вид строителство си е съвсем разумна цената. Излиза по 850 евра. За пълен инженеринг е много добро постижение. Вземи цената на летище София , строено от австрийските цигани, качеството на изпълнението и ще видиш, че ГБС е по-добрия вариант.

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на Tilev mafiota
  *****
  Неутрално

  Ужасен проект! Тоя Тилев докога ще загрозява страната с проекти-недоносчета? На всички е ясно, че е голям връзкар, ама като архитект е кръгла нула.Защо изобщо се правят конкурси - да работят здраво и честно някои архитекти, а да се възлагат поръчките на Жеко?Ае стига ,бе! Същото беше с "конкурса" на Американския университет преди две години, на първи тур отпада проекта на Тилев, останалите работят още по препоеъки на АУБ, презентации на проекти, и накрая - проекта възложен наТилев.Кой го бута навсякъде?

 17. 17 Профил на до 16
  *****
  Неутрално

  За АУБ също "самоотвержено" строи ГБС. Нищо не е случайно.

 18. 18 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  Архитектурата е отврат . Дори в 30те години на 20 век са правили по-модерни сгради.

 19. 19 Профил на не съм съгласен
  *****
  Неутрално

  Защо требва държавата да плаща за изграждането на спортна зала в София? Защо не в Пловдив например? И без това София не е спортен град, на стадионите им има по неколко стотин човека, то е ясно че новата зала ке требва да я пълнят любители на спорто от другите градове, но ние не желаем да посещаваме София защото е град-кенеф, смръдлив, прогнил и изпедерастен, има и задръствания. Направете залата в Пловдив!

 20. 20 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 574 Неутрално

  на майка ви п................кта:
  като няма зала- що няма?
  като има- грозна е и е скъпа.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 21. 21 Профил на kolo
  *****
  Неутрално

  "Защо требва държавата да плаща за изграждането на спортна зала в София? Защо не в Пловдив например? "

  Уважаеми господин Кретен - вероятно не знаете, но в момента в Пловдив се ДОВЪРШВА една уникална зала-колодрум с 10 000 места. В ход са още два проекта - зала за баскетбол с 3000 места и още една многофункционална със 7000 места.
  София спешно се нуждае от голяма и хубвава зала, защото липсата й означава, че пропускаме домакинствата на престижни състезания по много спортове. Тези първенства, заедно с концертната дейност в подобна зала биха изплатили инвестицията за не повече от 10 години.
  Това кой и по каквъ проект ще строи съоръжението е съвсем отделен проблем!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK