Премиерът свали цената на спортната зала със 17 млн. лв.

Премиерът свали цената на спортната зала със 17 млн. лв.

© Мария СъботиноваПремиерът Бойко Борисов се разбра с "Главболгарстрой" (ГБС) да намали със 17 милиона лева цената на строежа на новата многофункционална спортна зала в София.


Вместо договорените през юни 107.6 милиона лева залата ще струва 90 милиона, за което беше подписан анекс към контракта. При това положение ГБС ще работи "на печалба нула" според премиера.


"Прегледахме стойността на залата сметка по сметка. Както в Европа километър метро струва 80-100 млн. евро, а аз го строя за 32-45 милиона евро, значи и залата може да струва по-малко. Когато г-н Пешов работи с мен, постигаме цени с 15-20 милиона по-ниски", обяви Борисов.
"Главболгарстрой" се съгласи да сведе печалбата до нула, без да се променят параметрите. Ще се строи същата зала със същия капацитет от 16 500 души и със същия брой паркоместа", добави той.


Президентът на ГБС Симеон Пешов обяви, че строежът започва утре. Той се бил съгласил "да работи без печалба", тъй като имал 4000 работници и квалифициран технически персонал.


"Ние работим отдавна с г-н Борисов. Искаме да си запазим персонала, освен това за нас ще бъде голяма чест да построим най-големия обществен обект в София от строежа на НДК", коментира Пешов.


Той обеща залата да е готова на 1 август 2011 г., а строежът трябва да отнеме 23 месеца и 20 дни.


Двете страни са се договорили първото плащане на изпълнителя да бъде през април по препоръка на финансовия министър Симеон Дянков.


Според министъра на спорта Свилен Нейков цената е с включено оборудване за различните видове спорт, за които ще се използва залата.


В проекта на 4-ти километър е включена и малка тренировъчна зала за 580 зрители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK