Свилен Нейков поиска спортните бази на други министерства

Свилен Нейков поиска спортните бази на други министерства

© Асен ТоневМинистърът на спорта Свилен Нейков обяви на среща с федерациите, че "ще настоява" базите и спортните съоръжения като Зимния дворец, залите "Христо Ботев" и "Фестивална", стадион "Академик" и други да минат за управление към Министерството на физическото възпитание и спорта. В момента те са под шапката на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).


"Целта е да ги стопанисваме по предназначение", коментира той днес.


Най-големите съоръжения са разпределени в спортното министество, МОМН, Министерството на отбраната (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР).
Според стратегията на новия министър "с насърчаване на публично-частното партньорство в бъдеще и с помощта на федерациите тези обекти трябва да бъдат реновирани, за да провеждаме там състезания".


"Готови сме да ги отдадем на съответните федерации за контрол и управление. Ако сключим договор за 10 години, даваме срок от 3 години, в който нещо трябва да бъде направено по тях. Ако това не стане, връщаме базата обратно към нас и търсим друг начин за нейното стопанисване", обясни Нейков.


Подобна идея за събиране на базите имаше и бившият министърът на спорта Васил Иванов-Лучано през 2005 г. Идеята беше съоръженията да се управляват от държавното търговско дружество НСБ.


Лучано беше атакуван от депутати, които се опасяват от скрита приватизация на спортните обекти. На практика Лучано искаше да осъществи една стара идея от 2001 г. за централизирано управление на големите спортни обекти, която срещна сериозна съпротива от другите ведомства. Водещите мотиви тогава бяха, че държавата не предвижда финансиране за поддръжка на скъпоструващи съоръжения и е необходимо създаване на по-либерални условия за управление на базата с цел привличане на свежи пари.


Иванов поддържаше тезата, че вкарването на големите обекти в капитала на НСБ ще даде възможност на бъдещи инвеститори да участват в стопанисването, изграждането и мениджмънта на базата. За правното обезпечаване на този проект Васил Иванов дори предложи с поправка в закона за спорта да се премахне статутът на спортни бази с национално значение (чл. 48) и да се замени с термина държавна собственост. В действащия Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) спортните обекти с национално значение не могат да бъдат предмет на разпоредителни сделки.


Едва ли сега прехвърлянето на спортни бази от едно държавно търговско дружество на едно министерство към друго такова ще реши проблемите. Основният проблем на тези обекти е голямата им амортизация и нуждата от тотално реновиране, които са обвързани със сериозно финансиране.


По груби сметки само за големите обекти - зала "Фестивална", Зимния дворец, зала "Христо Ботев" и др., са необходими поне 50 милиона лева и то в рамките на 12-18 месеца, за да заработят нормално. Не е ясно откъде ще дойдат тези пари във време на драстично съкращаване на бюджетните разходи.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Сякаш няма много смисъл от тези спортни училища. Добър спортист може да стане ученик и от друго училище, стига да има къде да тренира, да има добър треньор и мотивация. С какво са по-добри спортните училища?

  Иначе не всички, завършили подобно училище стават спортисти. Какво става с останалите, още повече че вероятно са мнозинството? Как се вписват в трудовият пазар или просто се захващат с най-лесното - криминални деяния. Освен спортната профилираност каква друга професия изучават?

  Ще ми е интересно да прочета и други мнения. Съвсем не твърдя, че съм прав.

 2. 2 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Девойче, ти четеш ли това което пишеш? В началото си написала, че идеята на Свилен е да ги даде за стопанисване на федерациите:
  Според стратегията на новия министър "с насърчаване на публично-частното партньорство в бъдеще и с помощта на федерациите тези обекти трябва да бъдат реновирани, за да провеждаме там състезания".

  "Готови сме да ги отдадем на съответните федерации за контрол и управление. Ако сключим договор за 10 години, даваме срок от 3 години, в който нещо трябва да бъде направено по тях. Ако това не стане, връщаме базата обратно към нас и търсим друг начин за нейното стопанисване", обясни Нейков.

  Долу говориш за прехвърляне от едно министерство на друго и за бюджетни разходи. Спортните федерации в България не се издържат от държавния бюджет! Парите, които получават са от тотото, министерството просто ги разпределя. Държавни средства се отпускат само за олимпийска подготовка.
  Подразни ме и заключението "Едва ли сега прехвърлянето на спортни бази от едно държавно търговско дружество на едно министерство към друго такова ще реши проблемите", което ми се струва тенденциозно. Близко до ума е кой ще използва по предназначение спортните обекти - съответните федерации или МО, МВР и МОМН, който вече нямат нищо общо с бившите си спортни клубове. Мотописта в едноименния квартал имаше до не толкова отдавна. Благодарение на един министър на отбраната обаче днес там има други неща. А това, което съответните министерства направиха с Универсиада и Фестивална за толкова години бе да ги превърнат в базари за гащи и чорапи. Те доказаха, че няма да сторят нищо, нека опитат заинтересуваните.

 3. 3 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да допълня само Браво:

  "По груби сметки само за големите обекти - зала "Фестивална", Зимния дворец, зала "Христо Ботев" и др., са необходими поне 50 милиона лева и то в рамките на 12-18 месеца, за да заработят нормално."

  Явно са доста груби сметките, защото в Пловдив строят чисто нова зала за 10 хиляди места за 36 млн. лева. Пък тука три зали ще се ремонтират за 50.

  От друга страна - кой е казал, че ще се ремонтират с бюджетни пари?

 4. 4 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  На ст. Ботев в Пловдив има една малка стаича на Министерство на отбраната, която спъва бъдеща негова концесия и модернизация.

 5. 5 Профил на Чичко паричко
  *****
  Неутрално

  Добре е да се дадат имотите на Свилен Нейков.То в неговото министерство сега няма много за крадене.Ако му ги дадат ще има.

 6. 6 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  А защо, като нямат общо клубовете с министерствата видните левскари Гроздева, Боримиров и др. получават заплати от МВР?
  Всички клубове равни ли са или някои - повече...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK