Стефка Костадинова беше преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова си запази поста за още 4 години<br />

© Reuters

Стефка Костадинова си запази поста за още 4 годиниСтефка Костадинова запази поста си като председател на Българския олимпийски комитет (БОК). На отчетно-изборно събрание, което се проведе днес в Гранд хотел "София", тя спечели с 52:29 гласа срещу Светла Оцетова и бе преизбрана за нов четиригодишен мандат.


Двете олимпийски шампионки бяха съпернички за поста и преди четири години, когато на 11 ноември 2005 година Костадинова спечели с преднина от четери гласа - 42:38 и стана първата жена заела поста.


Изборната комисия включваше седем членове, предварително избрани на заседание на изпълнителното бюро във вторник. Не беше прието предложението на делегата от Българска федерация по гребане Георги Стоянов, в комисията да влезят по двама представители на двете кандидатки. Той предложи Нонка Матова и Петър Киров, но при гласемането събра 43 гласа против и 33 "за".
Делегатите отбелязаха, че отчета на БОК, който им беше предварително раздаден е "много приятен". Доста добре е описано какви дейности са били извършвани от ръководството, коминтира бившият председател на ДАМС Весела Лечева, която даде оценка за работа, като посочи, че проблемът на българския спорт е липсата на методика. Отчетът не съдържа никаква финансова част.


"БОК не е на държавна издръжка и формира бюджета си от прогромата на МОК "Олимпийска солидарност" и спонсорски договоир, каза Костадинова и обясни, че през 2009 г. комитетът разполагал с 1.716 млн. долара.


Тя представи пред делегатите няколко свои идеи за развитието на БОК, които включват подписване на договор с министирството на спорта за отговорностите и обезпечавенето на олимпийските игри във Ванкувър 2010, създаване на работна група от спортисти, икономисти и юристи, които да се заемат със законвата база, укрепване на ролята на Българският спортен арбитраж и създаването на комисия за борба с допинга.


Костодинова обясни, че "може да не съм свършила работата на 100%", но преди четири години е поканила Светла Оцеова да стане вицепрезидент на БОК и до сега не е получила от нея никаква забележка относно работата.


В предизборното си слово Оцетова каза, че МОК е пимер за модерен мениджмънд и маркетингова политика и че е крайно време БОК да излизе от пасивната си роля. Оцетова предсави и проект "Корпоративният бизнес в подкрепа на БОК за Младежките олимпйски игри, Сингапур 2010".


След като научи резултатите от изборите обаче, Светла Оцетова не пожела да бъде влезе в новия изпълнителен комитет на БОК. Тя бе предложена от Пламен Дочевски, но си направи отвод. В бъдеще тя ще насочи усилия само върху работата си във федерацията по гребане и в МОК.


"Не съм обидена от избора, аз го очаквах. Повече обаче не искам да се ангажирам с по-сериозни дела в БОК", каза олимпийската шампионка по гребане от Монреал'1976.


Стефка Костадинова предложи 21 имена за членове на Изпълнителния комитет. Събранието обаче добави и тези на Здравка Йорданова и Мария Гигова. Предстои избор.


Преди началото на форума двукратния олимпийски шампион по класическа борба Боян Радев бе награден с орден "Пиер дьо Кубертен".


Лично вицепрезидентът на МОК Ламбис Николау, който бе специален гост на общото събрание, връчи високото отличие на легендарния спортист. Радев получи поздравителен адрес от премиера Бойко Борисов и обяви, че дарява високото отличие на националния исторически музей, заедно с няколко негови портрета.
Стефка Костадинова


Позиция в БОК - председател


Родена: 25 март 1965 г. в Пловдив


Образование: висше, завършила Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", специалност "Учител по физическо възпитание".


Езици: английски и руски


Опит в администрацията - През 1999 г. прекратява състезателната си кариера и започва работа в управленските структури на спорта като вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика. През същата година е избрана за зам.-председател на Държавната агенция за младежта и спорта, а от 1 август 2001 г. е зам.-министър на спорта. На 11 ноември 2005 г. оглавява и Българския олимпийски комитет.


Хоби: ски


Спортни постижения:


Олимпийска шампионка в скока на височина от "Атланта ‘96", сребърна медалистка от "Сеул ‘88". Световна рекордьорка с 209 см от "Рим ‘87".


Двукратна световна шампионка на открито в "Рим ‘87" и "Гьотеборг ‘95" . Носителка на 5 титли от първенства на планетата в зала – "Париж ‘85", "Индианаполис ‘87", "Будапеща ‘89", "Торонто ‘93" и "Париж ‘97". Европейска шампионка от "Щутгарт ‘86". Притежателка на 4 златни медала от първенства на Стария континент в зала – "Пирея ‘85", "Лиевен ‘87", "Будапеща ‘88", "Париж ‘94". Победителка във финала на Световната купа в "Канбера ‘85".


Първия си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 г. в София. Следват 197 полета на тази гросмайсторска граница в общо 130 състезания.
Рекордни 4 пъти е избирана за спортист № 1 на годината в България, пет пъти е № 1 на Балканите.


През 1996-а е наградена с орден "Стара планина", първа степен за изключителните й заслуги към Република България.


Източник: БОК

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пророк
  *****
  Неутрално

  Тежко му и горко на българският спорт! Очертава се неуправляемото му пропадане.

 2. 2 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  Езици: английски и руски - нагла лъжа нито един от двата не знае

 3. 3 Профил на rex
  *****
  Неутрално

  Мафията се е окопала здраво в спорта!

 4. 4 Профил на gogo
  gogo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Очаквах С.К. да спечели,макар,че предпочитах Светла Оцетова заради много по-високия и интелект и защото видяхме Стефка/уважавам я много като спортиска/колко я бива като ръководител.Знаех изхода,защото мисля,че за нея са гласували тези които тя е назначила на работа.Така,че-нищо ново под слънцето.

 5. 5 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  Стефка К. е квинтесенцията на българската парвенющина, достатъчно е да разгледате снимките от сватбата й:

  http://www.bulphoto.com/events/8758/

  кумове - Маринела и Ветко Арабджиеви, а сред приятелите са Евгения и Николай Баневи, Весела и Димитър Барбукови, Даниела и Стефан Атанасови.

 6. 6 Профил на Реквием
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  Стефка такава, Стефка онакава,
  но в повечето случаи е права.
  Дори като българин съм горд,
  че тя държи световния рекорд!

  ЧЕСТИТО!
  Казвам го открито!

  www.berbenkov.hit.bg
 8. 8 Профил на a1
  *****
  Неутрално

  Колкото Стоичков е треньор, толкова и тия са администрация.

 9. 9 Профил на --&gt;&gt;
  *****
  Неутрално

  Хабсбург-Лотарингски трябваше да бъде..

 10. 10 Профил на коментатор
  *****
  Неутрално

  Едно е да си добър като спортист ,друго -да ръководиш спорта в нашата страна.Светла Оцетова също беше добър спортист ,но има и друго образование ,което я прави известна по света.Интелектът същи има значение /не и у нас явно/

 11. 11 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  тя е едно недоразумение , но сигурно е от ДС , какъв ли чин има - капитан

 12. 12 Профил на Батето
  *****
  Неутрално

  Аз нали Ви казах. Едната става за оная работа, другата става за тая работа. Значи съм познал. Продължавам да харесвам и двете. Наздраве!

 13. 13 Профил на 1-1 до 10
  *****
  Неутрално

  коментатор-е, не обиждай момичето - виШистка е по физвъз.
  Даа, евалла за спортните й успехи. Много пъти съм гледал и съм плакал при рекордните скокове, но шеф на БОК, е мнооого сериозна височина. Пък за начина на избиране - ...

 14. 14 Профил на rikardo
  *****
  Неутрално

  комунистка мисля че това е доетатъчно?????

 15. 15 Профил на МИР
  *****
  Любопитно

  ОЩЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ ТИШИНА И СПОКОЙСТВИЕ. Е, ТО И БЕЗ ТОВА НЕ НИ Е МНОГО ДО СПОРТ. ТАЯ ЩЕ СИ ТРАЙКА И ЩЕ СИ ПРАВИ ДАЛАВЕРИТЕ.

 16. 16 Профил на 4-ти Отряд
  *****
  Неутрално

  Собствениците на ''Елените” и кумове (сем. Арабаджиеви) са едни от най-големите мафиоти. Да си изплатят заплатите на персонала си и задълженията към фирмите, с които работят... Прокурор Росен Димов, Стефка и другите ядат, пият и почиват без да плащат при Арабаджиеви от години... Питайте Американското посолство защо не дава виза на Арабаджиеви...

 17. 17 Профил на Toto
  *****
  Неутрално

  Тя надали ще е вземала хап4ета навремето...

 18. 18 Профил на gimnastik
  *****
  Неутрално

  Стефка е спортен менажер и администратор точно толкова колкото Стоичков е треньор и то по художествена гимнастика.

  Да им тежи на съвестта на тези в БОК които я избраха.

  Защо Дневник не публикува имената им и всичко ще блесне, точно по Батевски се крепи властта там. Мезета и пиене за всички, а организационната работа друг път....

 19. 19 Профил на Seamus
  Seamus
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Урааааа

  Харесвам я щото и аз като останалите българи на всяко състезание треперя ще подобрят ли постижението от прескачане на летва. Нещо като българска кауза... Уникално глобално значение за развитието на човечеството.

 20. 20 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аман от червени кадри по администрацията.

 21. 21 Профил на gogo
  gogo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Виж,какво,бе,примитив! И аз треперя хърватката да не подобри рекорда и.И аз съм плакал,когато са изпълнявали химна заради нея.Само,че тук говорим за други неща.Питай някой /не умен колкото теб,разбира,се,ако има търпение няколко часа да ти обяснява, докато схванеш за какво иде реч.Между другото,как успя да се научиш да работиш с компютър?

 22. 22 Профил на Seamus
  Seamus
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ревлата с лесното за запомняне име..

  Иди на Царвец да пускаш СМС, прати мъжа си за вафли и цъкай спорта да цивриш на химна.

 23. 23 Профил на Спорта и Културата
  *****
  Неутрално

  Наслаждава ме се на плодовете
  на посткомунистическия спорт. Уважение за успехите й като състезател, които са резултат от работата с треньора й. Но ето плодовете на "работата" й са олицетворение на баналноста...ако ги четем по снимките от сватбата й, от другъде къде може да се прочете нещо...а ето намерих.."Стартирахме с летен младежки олимпийски фестивал, а амбицията ни е да направим и зимен фестивал." не ви ли напомня за прословутата реплика за целите проводници...

 24. 24 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 426 Неутрално

  След провала на Олимпийските игри сама трябваше да си тръгне...

 25. 25 Профил на КИКИ
  *****
  Неутрално

  Имаше тука някъде едно интервю с Калинка Илиева. Къде се изгуби? Някой може ли да даде линк?

 26. 26 Профил на коко
  *****
  Неутрално

  на времето преди състезание като се разтреперяше два яки шамара я вкарваха у релси , сега станала много нагла

 27. 27 Профил на бавно мутираща в .уй
  бавно мутираща в .уй
  Рейтинг: Весело

  толко ли нема некой спортист, дето батето да не го е ебал, дето да стане шеф на БОК бре хахахах.

 28. 28 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 648 Неутрално

  МОК - Международна Организирана Корупция
  БОК - Българска Организирана Корупция

 29. 29 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Ето едно чудесно интервю със Светла Оцетова с (дипломатично поднесени) критики към работата на Стефка Костадинова от преди изборите:

  http://www.vsekiden.com/?p=58137

  Жалко!

 30. 30 Профил на масов спортист
  *****
  Неутрално

  ..Докога комунистически внучета и деца ще бъдат търпяни в управлението на обществения живот в България?
  Не разбрахте ли ,че това е основната причина за голяма част от неудачите,които ни преследват!
  Елитарният спорт беше много удобна маска на болшевиките ...

 31. 31 Профил на Табака
  *****
  Гневно

  Напълно съм съграсен с всички до тук - провал в Пекин на Стефка и Весела, но Станишев нищо не видя. Предстоящ провал в Лондон. Дано Бойко да види.

 32. 32 Профил на Табака
  *****
  Неутрално

  Извинете, пропуснах - лошото е че никой не обръща внимание на народа - кучетата си лаят, кервана си върви. А некаде в журналистическите писания четох, че това било избора на народа - ХА,ХА,ХА - ако искат да направят избор на народа защо не направят гласуване с СМС с право на само един - хем ще съберат доста пари, хем ще видят действителния избор на народа.

 33. 33 Профил на Кирчо Митев
  *****
  Неутрално

  С преизбиранета на Стефка на това събрание /което беше абсолютен фарс/, мутризацията в БОК победи окончателно и безвъзвратно....На олимпийското ни движение можем да кажем АМИН....

 34. 34 Профил на Киерчо
  *****
  Неутрално

  И още нещо: В последните няколко седмици преди събранието, Стефка направи пътеки до Бойко, Гриша Ганчев, Черепа, Краси Гергов, другия Гергов - пловдивдския свинар, Мутафчийски и кой ли още не....Беше побесняла от това, че се бе появила нейна конкурентка - тя смяташе, че ще си е сама на избора...И се бе хванала за този паст като удавник за сламка...Щото - без присъствие по приемите / това бе нейната роля в последните 4 години/ - тя бързе ще бъде забравено. БОК е само средство да е все още в обществото и под прожекторите. Каузата БОК - кучетата я яли... Та тези хора подготвиха нейното преизбиране. БОК остава една затворена общонст - групичка по интереси, и нищо повече. Не зная как са успели да въздействат на членовете на БОК, но много хора са били натискани да не се изказва на събранието /това е факт/. Говореха се общи приказки /виж статията по-горе/, нямаше никакъв финансов анализ, 98% от хората се бяха свили и си мълчаха...Жалка работа....Новият мандат бе купен - с пари или натиск - все едно...Затова случилото се е кристален пример за поредната мутризация на едно обществена организация...
  Стефка бе голям спортист - спор няма...Но за този пост НЕ СТАВА...Въздух под налягане....Това е горчивата истина...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK