Протест пред НСА срещу събарянето на част от спортна база в Несебър

Ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров се надява в сряда правителството да вземе отношение по споровете в Несебър<br />

© Анелия Николова

Ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров се надява в сряда правителството да вземе отношение по споровете в НесебърСтуденти и преподаватели от Националната спортна академия (НСА) ще участват в протестен митинг днес от 10 часа срещу опитите да се съборят част от съоръженията в комплекса на НСА край Несебър. Митингът ще започне пред арката на академията и ще продължи с шествие по улиците на Студентския град.


Днес трябва да започне събарянето на арката, оградата и бариерата на базата на НСА според заповедта на кмета на Несебър Николай Живков. Комплексът на академията се разпростира на около 200 дка в близост до морето.


"Теренът, на който се намира базата на НСА, безспорно е апетитна хапка за всички частни инвеститори край морето, но земята все още се води държавна собственост и ще остане такава до решението на правителството в сряда", коментира пред "Фокус" ректорът на НСА Лъчезар Димитров.
През лятото заради изпълнението на подобна заповед беше организирана жива верига около базата. "Надяваме се, че прокуратурата ще вземе необходимите мерки и ще спре неправомерното събаряне на съоръжения, които са собственост на НСА", добави Димитров.


Ръководството на НСА излезе с отворено писмо срещу приватизацията на терени в района на комплекса, където от години съществува конфликт. Обект на спорове беше и концесионирането на плажната ивица.


"Ръководството на НСА повече от 10 години води опити за справедливо и честно решаване на проблема в защита на общодържавния и национален интерес, но среща явната и скрита съпротива от местните власти и бизнес, както и от предишните ръководства на държавната администрация, която защитаваше повече частните интереси за приватизация", се казва в обръщението на академичното ръководство.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ту Пипъл
  *****
  Неутрално

  Много лоша комбинация -тъпаци с пари, които даже нямат елементарна стратегия за възвращаемост на средствата и не забелязват до каква стъпен на презастрояване се е стигнало в този район...и колко лайненца плуват във водите около плажовете...
  Всъщност по-вече ми прилича на пишкомерство...ама оставете ги да си построят каквото ще строят и ги задължете да живеят там и там да почиват със целите си фамилии...любопитно ми е къде ще им играят децата и какъв въздух ще дишат и каква вода ще пият, ако са като станишев без деца...разбирам ги...

 2. 2 Профил на Ех времена
  *****
  Неутрално

  Докато са студенти се борят против събарянето. Като завършат и станат"бизнесмени", които ходят с поне 20 приятели навсякъде почват да се борят за застрояване.

 3. 3 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Не беше ли обратно?Първо стават "бизнесмени",пък после завършват!

 4. 4 Профил на До #3
  *****
  Неутрално

  Не така правят дупедатите.

 5. 5 Профил на собственик
  *****
  Неутрално

  Земята е частна и общинска собственост, не е държавна! Заграбена е от комунистите през 1957г с два акта за държавна собственост, които им дават само право на строеж, на въпросните НСА.
  ТЕ НЕ ПРИТЕЖАВАТ ЗЕМЯ!!!
  Земята е реституирана, по напълно законен начин. Може да се провери.
  Отидете лятото да видите студенти на по 40-50-60 години. Къде отиват тези пари?! Как се изтърва такава апетитна хапка от ректорчетата и доцентчетата, питам аз?! Има частна охрана, която плаши с оръжие като се опиташ да се доближиш до базата, за което са наказани парично от прокуратурата.
  Разберете, че монетата има две страни и не винаги е това което изглежда.
  20 години се съдим с НСА и те не са спечелили НИТО ЕДНО ДЕЛО!! Моля проверете. От 20 години плащаме данъци за нещо, което не притежаваме реално. 20 години съда отсъжда в полза на собствениците, а сега министърчето на спорта Нейков, който 20 години е преподавател в НСА, ще национализира за пореден път земята , така ли?! Ще прижевеем пореден комунизъм.

  Кмета на Несебър се казва Николай Димитров, Дневник.

 6. 6 Профил на Ту Пипъл
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "собственик": ОК Съгласен съм, не съм знаел , че ситуацията е такава ... Въпросът ми е КАКВО точно си решил да правиш на това място при положение , че там възможностите за Туризъм са изчерпани...

 7. 7 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Абе всеки разиграва тая карта с "още една национализация като при комунистите", ама национализацията е една. И по същата логика са национализирани толкова много земи и не са реституирани.
  Само едно не ми е ясно, коя прокуратура е отсъдила в полза на собствениците? И наистина какво точно ще я правите тази земя там? Ще строите? В тази криза? Да ви проверят освен данъчните от къде ги имате тези пари да строите...

  Колкото до студентите на 50-60-70 години, базата не се използва само за учебните курсове на студентите, а също и за различни други програми както и за почивна станция за преподавателите. Пределно ясно трябва да им е на хората, че се опитваш да манипулираш мнението. Защо освен преподавателите, не цитираш и смените за деца в неравностойно положение, които ползват базата след студентските смени през септември? А националните състезатели, които се готвят там?
  И не ми обяснявай, че такива няма - лично аз съм участвал в такива.
  И какво? Искате да си реституирате земята, да си построите хотелчето и да унищожите една база с гарантирано социална насоченост? Защото сега съвсем спокойно може да се провери "къде отиват тези пари" както питате, но не съм сигурен, дали може да си докажете "от къде идват тези пари" които искате да инвестирате в това място. Или в по-добрия за вас случай, от къде идват парите на този, на който ще го продадете...

 8. 8 Профил на iveta toncheva
  *****
  Неутрално

  Господин собственик!Засрамете се!не съветваите хората да се съмняват в истиноста на нещо след като всички знаем,как стоят нещата!!!въпреки ,че повтарям предишен коментар,искам да обърна внимание на мнението ви за базата и нейните студенти!наистина трябва да обърнете внимание на програмите спомагащи физическото развитие най-вече на ДЕЦА в неравностоино полжение!!"студентите на по 50-60 години вероятно са бивши преподаватели в НСА заслужили почивката си и постигнали много повче в живота и кариерата си отколкото никой други като вас например!Това е национална институция и с това не може да се спори!друг въпрос вече са връзките на някои с гсподин кмета на Несебър и други подобни!била сам свидетел на доста фалшиви нотариални актове както и на господа твърдящи че притежават значителни територии от базата позовавайки се на това че прадядо им си е пасял козите там!като състезател по ветроходство лично сам се подготвяла там.срещала съм пълна подкрепа от инструктори,стдуденти и много други в базата!след като не сте запознат с функциите на базата,а сте заинтересован само от личната си изгода задръще мнението си за вас!!!

 9. 9 Профил на iveta toncheva
  *****
  Неутрално

  Прстете,но искам само да допълня за въоражената охрана! ХАХАХАХАХАХА!Моля ви,само не се изкарвайте жертви!какво да кажат студентите и служителите когато цяла група ромчета с железа,лопати и резачки се изтърсят в базата и започнат да копаят,а когато някои им се опълчи налитат на бои!това не са ли оръжия!или може би колоната от тирове която се изсипва там през седмица и започва да рови плажа!!какво може да направи един човек срещу тази машина!доколкот знам академията прави опити да спаси базата си с живи вериги и протести по цял ден!лично съм участвала,но не сам видяла някои да използва оръжие!!!!Доводите,аргументте и примерите ви са абсурдни и неумесни!!!!!

 10. 10 Профил на към СОБСТВЕНИК
  *****
  Гневно

  Защо не вземеш да спреш с тъпите си речи?
  Някога участвал ли си в учебен процес, подготовка на спортисти, преподаватели, спасители и т.н. и не си завреш акта за собственост и фактурите за платени данъци...? При положение, че всичко на тази база е построено от тези доценти и студенти на 50-60год.
  НЯМАМ ДУМИ как може да се взима страната на простотията и неграмотността!

 11. 11 Профил на S Olimpiiski
  *****
  Неутрално

  нямам думи., с каква идея някой от нас да остава да работи в България., за какво и за кого... да идват обезумели субекти с горелки в ръце и да ти казват, че от ВУЗовете излизат само некъдърници., а после те оставят ти да възпитаваш тяхното дете?!
  а полицията... нямам думи - пионки в ръцете на мафията - най-голямата измет за съжаление се явиха именно те - хората, които трябва да ни пазят... жалко

 12. 12 Профил на браво
  *****
  Разстроено

  злобариииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии това са земите на дедите ни ами ако бяха на вашите деди щяхте ли да си ги подарите

 13. 13 Профил на ррррррррррр
  *****
  Неутрално

  НСА са продажници 90% от вас ще се състезавате под чуждо знаме а 10% ще се дрогирвате като щангистите защо не напу

  снете още сега българия а парите за спорта да отидат за болните хора а ваще учители от 40 и на 70 които са си взели дипломите от партиините бюра не струват и една стотика доказателство спорта последните 10 -15 години ако искате земя вземете на царя земите и без това не е живял в българия.........

 14. 14 Профил на йййй
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "към СОБСТ ако можеш ти си заври базата
  До коментар [#9] от "iveta toncheva":

 15. 15 Профил на рррррр
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "iveta toncheva":комониска

 16. 16 Профил на ррррррр
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "собственик":

  успех

 17. 17 Профил на katinka
  *****
  Гневно

  много сте отворени,дайте си жилищата в името на спорта.защо аз да си давам земята.виждали ли сте там базата.такава няма.има паркинг който си отдават под наем,в името на спорта най вероятно,незнайно е в кой джоб отиват парите.а аз какво ще си направя земята си е моя работа,ако искам ще строя,ако искам домати ще засадя.има 3 бараки -това е базата и вапросния нагал ректор иска 150 декара като прилежаща площ към бараките си.да не ми говори никой който не е видял документите на собствениците и ,,базата,,.в конституцията пише частната собственост е неприкосновена,а който има желание и е запален спортист да си дари имота в името на спорта.

 18. 18 Профил на deta
  deta
  Рейтинг: Неутрално

  То е ясно че всеки защитава своята гледна точка!ноо изказването за трите бараки е малко смешно!! :Д :Р!всеки знае да плюе другия,а дали пък не е нещо повече от 3 бараки....

 19. 19 Профил на До коментар [#17] ме
  *****
  Неутрално


  Абе, катинка що не си ходиш на село и не си....доматите в.....

 20. 20 Профил на до йййй и ррррррр...
  *****
  Неутрално

  Вие сте НЕГРАМОТНИ!!! Спете си в къщи при мама и не се правете на много умни! Защо се натягате да бъдете в София, СЕЛЧОВЦИ!

 21. 21 Профил на ррррррррр
  *****
  Гневно

  Ти някога спортувал ли си? НИКОГА както се вижда от коментара ти!
  Вероятно само гледаш тв и четеш форумите, което ме съмнява де ЗАЩОТО както виждам от поста си НЕГРАМОТЕН!!! ЛЯГАЙ ДА СПИШ

 22. 22 Профил на katinka
  *****
  Весело

  До коментар [#18] от "deta":

  и 5 да са бараките,построени са върху чужда земя.искам да отбележа че общината е предложила да им отдели земята върху която са си построили незаконните постройки,но те искат 150 декара като прилежаща площ.вие ми кажете кой върти далавери и дали няма да изкочат хотели,а спортистите да се отделят в няколко бунгала.да не говорим че на въпросните студенти не им е казана истината,както и да е не мисля да дам без бой това което си е мое и за което си плащам данъци.а всички които не знаят позицията и на собствениците,които са спечелили всички дела да не лаят.а отностно селото и доматите имам желание в това село да не видя гражданин да си плуват в софия

 23. 23 Профил на katinka
  *****
  Весело

  До коментар [#15] от "рррррр":

  сладуранапише се комунистка,една дума 2 грешки хахаха,не се излагайте,не пишете като не можете

 24. 24 Профил на deta
  deta
  Рейтинг: Неутрално

  ''Комониска'' е написал някой от вашите селчоци!!!!много сте гледали вие колко бараки са!!обидно е така да се говори за една база за която се дава всичко възможно и от студенти и от преподаватели и от работници!друг върос е колко се отделя за развитието на спорта който вие се опитвате още повече да ограбите!!!не ви интересува вас колко сгради има и какви са те!ще си искат 150 декара,защто са си на НСА до последния!!!!

 25. 25 Профил на deta
  deta
  Рейтинг: Неутрално

  Ясно е,че никои няма да отстъпи !!Всеки е прав за себе си!в крайна сметка проблемът все някак ще се реши!просто ще изчакаме и ще видим как!!!

 26. 26 Профил на niko
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "iveta toncheva":

  тая селянка ще нарежда несебърлии муахахахахахаха , еи тапа шматко вземи про4ети малко история несебър като е бил град държава и в сащия град е имало тарговия с цял свят и са се секли монети , вия там сте били абуригени .базата 4е няма как да е пресвоят няма , спрете да ревете и отиваите да берете тютюн за да съберете пари4ки да видите морето , ако ли не си пеите и замириса на море и се поливаите с буркани на терасата хахахахахахаха шматкииии хахахааха

 27. 27 Профил на deta
  deta
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#26] от "niko":Моите извинения!не казвам абсолютно нищо за Несебър и неговите жители!!!това е един страхотен град с голяма история и прекрасни възможности!!! друг е въпроса ,че ти в момента сам излагаш несебърлии!преди да си пуснеш коментара поне го провери за правописни грешки!! а ние на море ще си отидем!не се притеснявай!много сте отворени лятото като продавате сувенирчета и печелите парички!ама зимата-газ към София,нали?? хах!!


 28. 28 Профил на katinka
  *****
  Гневно

  До коментар [#25] от "deta":

  пак ще ви предложа да си раздадете вашите имоти в името на спорта,моя няма да отиде в джоба на някой мазен чичко ректор за да си пие бирата на плажа.къде им е документа за 150 те декара,аз имам такъв и докато има закони в тази държава алчните ,,борбени,,ректори могат да го духат.почнах да се изнервям от безочието на всички.хич не ме интересува от какво има нужда спорта,колчетата на дядо ми още стоят,говори ми ти че някой е стопанисвал нещо.а сувенирчетата ще си ги продаваме защото има балъци като вас да си ги купуват с 300%наценка.зимата в софия не бих стъпнала да дишам бензин и отрови.да те питам защо вместо 2 игрища построиха хотелче,може би хотелчето беше по-належащо за спорта.цяло лято там има спортисти с коремчета на по 50 години,сигурна съм че освен креватна гимнастика друго на спортуват.я да вземете да се запознаете със базата и спортистите.аз ако си сложа пейка в двора ти и впоследствие ти поискам къщата към пейката си ще ми я дадеш ли в името на спорта.питай ректорчето колко дела е спечелило-нито едно,загуби в Несебър,Бургас,София,или всички съдии са корумпирани,доста сте непросветени и далеч от събитията.

 29. 29 Профил на deta
  deta
  Рейтинг: Неутрално

  Достатъчно места от базата взеха,за да си направят място за пране на пари!А ти не ми казвай да се запозная с базата защото я познавам много по-добре от теб,както и спортистите!!!и да,признавам че има балъци да си купуват сувенири от вас,при условие,4е половината от тях са направени в София и сте си ги поръчали от тук,защото не можете да си ги направите сами!!!просветени или не,България видя какво се опитвате да направите и по какъв начин! това ще кажа!!!

 30. 30 Профил на katinka
  *****
  Неутрално

  сувенирчетата ги правят китайцитесофиянци не работят за стотинки.и до утре да ми се пънеш оградата и бариерата паднаха.сега имам свободен достъп до имота си.имам си нотариален акт и си плащам данъци.аз нямам претенции да вземам защото си е мое,нса имат претенции да заграбят чужд имот.още утре смятам да се разходя до имота си.нищо не опитвам да направя.нотарялния ми акт е от години,много си неинформирана.но не си виновна вие сте пионки в ръцете на ректорапожелай ми приятна разходка утре

 31. 31 Профил на deta
  deta
  Рейтинг: Весело

  Приятно разбирасе ти желая! пък може и да не е задълго!наслади се!!!

 32. 32 Профил на deta
  deta
  Рейтинг: Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK