Базите ще може да се продават без търг

Правителството вкара три държавни дружества в разрешителен списък за пряко договаряне


Правителството вкара три държавни дружества в разрешителен списък за пряко договаряне

Част от държавната спортна база вече може да бъде продавана без търг и концесия в резултат на решение на Министерския съвет да вкара трите най-големи дружества на спортното министерство в такъв разрешителен списък.


Държавните дружества "Национална спортна база" ЕАД, "Академика 2000" ЕАД и "Академика Спорт" ЕАД влязоха в приложение №1 към чл. 17, т. на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Според разпоредбите му отдаването на дълготрайни активи на тези дружество могат да се продават, заменят или отдават под наем чрез пряко договаряне, като началната цена се определя от лицензиран оценител. Това на практика означава, че отделни бази могат да се приватизират, без да се минава през конкурсни процедури.
"Академика 2000" стопанисва осем спортни бази, които доскоро бяха на подчинение на Министерството на образованието, включително Зимният дворец в София, зала "Фестивална", стадион "Академик", тенис комплексът "Академик София" в Борисовата градина. Дружеството притежава 20% от акциите в мегахотелски комплекс "Академика сий палас", а в "Академика спорт" има обекти на Черноморието, а в капитала му са зала "Христо Ботев", тенис комплекс "Мир и дружба" и други.


Защитени от приватизация по закон са само част от активите на НСБ. В забранителния списък са високопланински спортен комплекс "Белмекен",  Национален стадион "Васил Левски", "Дианабад", "Спортпалас" - Варна, Столичен колодрум "Сердика", национална база за кану-каяк - Кърджали, "Цар Самуил" - Петрич, зала "София" и спортни зали "Раковски". В активите на НСБ обаче има и апетитни имоти като яхтено пристанище в Равда, спортна база в Созопол, Юнашки салон във Варна и др.


Официалната теза на вносителите на това предложение е, че така спортните федерации ще могат пряко да се договарят с трите дружества за сключване на дългосрочни договори за наем на спортни обекти. До момента те не можеха да се ползват от тази възможност, а трябваше да участват на търгове и конкурси, за да получат право да ползват базата, към която имат интерес. Затова изискванията за конкурсите бяха изготвени така, че само конкретни федерации и клубове да могат да отговарят на тях.


Обективен проблем е, че при кандидатстване за домакинство на международни състезания българските федерациите заявяват пред международните определени спортни обекти. Те гарантират, че в съответния период тези обекти ще са само и изцяло предоставени за планираното състезание. В дадени случаи се изисква и предварително сключен договор за наемане на спортните обекти. В тези случаи приложението на тръжните процедури по реда на Закона за държавната собственост и на Правилника за неговото прилагане са невъзможни поради изискването за най-малко двама участници в търга.


През 2009 г. спортните организации бяха натрупали дълг от 1.5 млн. лв. за наеми към НСБ. Средствата на наем на федерациите се отпускат в държавната субсидия, но масова практика е тези пари да се изразходват за други дейности и да не си плащат наемите навреме.От друга страна, държавният спортен орган не може да превежда директно парите за наемите на федерациите към сметките на търговските дружества.


Разпоредителни сделки с имотите на трите спортни дружества не могат да бъдат извършвани само от управителните им органи, тъй като такива сделки попадат в ограничителните условия на чл.47, ал. 1 на Закона за държавната собственост и чл. 51а, ал. 3 от Закона за физическото възпитание и спорта.Правителството вкара три държавни дружества в разрешителен списък за пряко договаряне

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Каратанчев
    *****
    Неутрално

    Нейков иска да краде!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK