Петър Божилов: Нямаме пари да покрием стадион "Васил Левски" с козирка

Петър Божилов, изпълнителен директор на НСБ ЕАД

© Георги Кожухаров

Петър Божилов, изпълнителен директор на НСБ ЕАДПетър Божилов беше назначен за изпълнителен директор на "Национална спортна база (НСБ)" ЕАД от спортния министър Свилен Нейков. Бившият състезател по кану-каяк дойде с обещанието да управлява по-ефективно базите от национално значение. Един от проблемите за решаване е строежът на козирка над трибуните на националния стадион "Васил Левски", тъй като в противен случай няма да бъде лицензиран за международни футболни мачове от началото на 2012 г.


Как ще бъде решен казусът с козирката на стадион "Васил Левски"?
- Имахме три предварителни срещи с представители на британската компания CES, експерт в сигурността и мениджмънта на събития. Искаме да направим по-детайлна консултация за изготвянето на план за обновяване на стадиона, така че до 2012 г. да покрие стандартите на ФИФА и УЕФА.


Представихме им проблема с козирката, както и това, че нямаме пари да я изградим. Написахме писмо за финансова помощ до УЕФА, но се оказа, че те не могат да помогнат, но хората могат да дадат съвет по кои европейски програми може да стане това. Пратихме на експертите от CES скица на стадиона, за да могат да потърсят подобна конструкция някъде в Европа и да се използва опитът.
Да имат идея как изглежда чашата на стадиона, да се наложи, ако може, някакъв съществуващ проект върху чертежа и да излезе по-евтино. Чакаме отговор до 15 дни дали проблемът може да се разреши. Ако не стане, да може по някакъв начин да спасяваме положението.


В писмото до УЕФА споменавате една сума от 10 млн. евро. Това ли е точната сума?
- Ние си я измислихме, на тъмно, една произволна сума, защото никой не може да каже колко ще струва една такава конструкция. И затова англичаните ни помолиха да си дадем размерите на стадиона, за да ни кажат точна сумата.


Какви са възможностите за самофинансиране?
- Министерството го забравяме, но с помощта на футболния съюз трябва да намерим начини. Сега сме на фаза контакти и съвети.


Откъде ще минават колоните на конструкцията - отвътре или отвън на стадиона? Конструкция с изнесени колони означава, че ще се влезе в територия на общината.
- То я ясно че конструкцията ще е вътре в стадиона. Но проблемът е, че от този тип стадиони като "Васил Левски" няма много и почти не е правено подобно нещо. Затова не може да се изчисли колко би могло да струва.


Преди време имаше искане от НСБ прилежащите площи около стадиона да се включат в капитала на дружеството най-малко защото УЕФА имат изискване за зони за сигурност, а в случая такава няма.
- Пуснали сме запитване до общината докъде ни е прилежаща територия и да знаем какво може. Районът е много защитен, пишем си писма, но няма решение.


През есента от ЦСКА се оплакаха, че стадионът не отговаря на много други изисквания на УЕФА. Какво ще правите?
- Англичаните казаха, че са виждали много по-лоши стадиони, на които са играни сериозни срещи. Единствената забележка беше за козирката. Другите неща са ни наред.


Има оплакване от наемателите на зали и помещения, че от покрива тече?
- Текат само три от залите в сектор Б. Стадионът е много амортизиран и ремонтът не е бил качествен. Проблемът е, че е изтекъл гаранционният срок на ремонта от ГБС. Вече сме влезли в контакти с фирми, които да направят поправките, но чакаме времето да се оправи. През есента нямаше как да се случи, тъй като бяхме ново ръководство и още се ориентирахме в обстановката.


Преди време по разпореждане на Весела Лечева наемът за футболни мач беше 8000 лв., но това беше реверанс, докато клубовете си оправят стадионите. Сега ще им вземате ли реалната цена, каква ще е тя или ще има допълнителна отсрочка?
- За вътрешни мачове цената вече е 12 000 лв. без ДДС. Който иска да заповяда. Отделно се заплащат консумативите. Това също са преференциални цени. Ако извадим старите договори преди пет-шест години, по времето на Марио Примджамов има рекордни вземания, които за вътрешните мачове са се движили от порядъка на 20-25 хил. лв., а за международен мач рекордът е 80 000 лв. Колкото до националния отбор - те са с привилегии и за тях цената ще бъде по-различна.


Как ще се управлява графикът на стадиона за концерти и мачове?
- С повече разговори и консултации. Ето от например финалът за купата на България ще е на 5 май, за да не се засича с концерта на AC/DC. Грешката миналата година при концерта на Мадона е, че не са се разбрали, че няма да им стигне времето да се оправи тревата. На стадиона на "Аякс" имат 83 събития - половината са футболни срещи, а останалата част концерти. Те ни обясниха, че за една седмица може да се сменят чимовете, а за 20 дни тревата сама са възстановява. Сега тези срокове ще се имат предвид при договарянето.


Защо е спрян ремонтът на базата "Спортпалас" край Варна? По договора с ГБС сега обектът трябваше да е вече завършен.
- В момента сме в процес на акт 10, защото нямаме пари да продължим ремонта. Трябват 8 млн. лв. да се довърши, но засега ремонтът е спрян.


Но защо?
- Защото няма да ни стигнат парите.


Нали бяха осигурени средствата за този ремонт от продажбата на зала "Универсиада"? Къде отидоха парите?
- Не, не бяха осигурени. Ние наследихме в дружеството около 7 млн. лева. С тези пари пак нямаше да завършим "Спортпалас", а ако ги бяхме изхарчили, щяхме да оставим дружеството на нула. Ако ги издумкаме само в тази база, която не ни е водеща, другите спортове щяха да угаснат. А имаше стари сметки по текущи ремонти, които трябваше да платим за залата по борба на "Дианабад" и залата по гимнастика на "Раковски", за която трябват още 800 000 лв.


Предишното ръководство не са си разпределили правилно парите, с които да се покрият ремонтите на обектите. Оставен ни е капан, в който имаме определена сума и започнати ремонти, а ни трябват 15-20 млн. лв. Ще стартираме ремонта на "Спорпалас", когато ни е ясно откъде ще намерим парите, а през това време искаме да закърпим пробойните в базите за други спортове. Държим и една определена сума в резерв и се ослушваме как ни се движат нещата, за да може да не оголим дружеството.


Но един от доводите за смяната на ръководството на НСБ беше, че базата на "Спортпалас" не отговаря на изискванията за международни състезания, защото стадионът бил малък, пистата къса, а стаите в хотела не побирали двуметрови състезатели. Обявихте, че стадионът ще се разширява за сметка на общинска земя и ще се строи нов хотел. Какво стана?
- Хотелът няма да се събаря. След консултации с изпълнителя на ремонта ГБС установихме, че теренът не позволява да се започне строителство отначало, за да не си вкараме автогол. Ситуацията с документите също е усложнена. Очаквахме от община Варна да ни отпуснат терен, за да доведем стадиона до размери, отговарящи на изискванията за провеждане на международни състезания, но не стана. Ще има нов стандартен футболен терен само с един-два тренировъчни коридора за лека атлетика.


Ако новата зала, която се строи на 4-ти километър, влезе в капитала на НСБ, няма ли разходите по данъците и консумативите, които ще са над 1 млн. лв. годишно, да утежнят финансовото състояние на дружеството?
- Тази зала ще е изключително печеливша. Ще я напълним с концерти и спортни събития и няма да е в тежест на дружество. Вижте едно НДК как непрекъснато се пълни с различни събития, защо и ние да не го правим в залата. Няма начин тя да е на загуба.


Как върви събираемостта на задълженията от федерациите?
- От 2 млн. лв. задължения сме събрали една част и сега има още 1.5 млн. лв. несъбрани. Изпращаме им споразумителни писма за удължаване на срока. Много от федерациите са получили целеви средства от министерството, но не са си управлявали парите добре и са ги изхарчили за друго. Бадминтонът например дължи 70 000 лв. за зала "София". Дългът на конната база "Хан Аспарух", която е била преотдадена, пък беше 250 000 лв. Вече има ново ръководство на конната база и там нещата се подобряват.


Как си определяте цените на наемите?
- Досега са се правили на неясна основа. Сега работим с лицензиран оценител. Преди години федерацията по баскетбол са плащали за залата на стадиона 600 лв. на месец. Оценителят каза, че струва 2400 лв., и сега те плащат толкова. Ще се ревизират всички договори. Тава ще увеличи постъпленията, а и събираемостта.


Кои са най-тежките финансови пера?
- Миналата година базата на "Белмекен" е на загуба 1 млн. лв., а националният стадион - 800 000 лв. Това топи капитала на дружеството. На националния стадион има само 15 мероприятия, футболът плаща по 8000 лв. на мач и с тези пари можем само да варосаме стадиона. Опитваме се да намалим загубите в тези два обекти и така да балансираме. Печелим от двата големи хотела на "Дианабад", които са дадени под наем.


Защо база като "Белмекен" е на загуба?
- Защото графикът не се уплътнява. Сега чакаме помощ от руснаците да пращат отбори. Искаме да сключим договор за гарантирани бройки спортисти, защото се печели от чужденците. Те плащат 50 евро храноден, а българите - 50 лв. Сто човека на месец са достатъчни да сме на нула. Иначе 20 000 лв. трябват само за затопляне на басейна, а  90 000 лв. на месец струва цялостната издръжка. За ремонт отидоха още половин милион, защото трябваше да се сменя дограмата и да се оправят спортните съоръжения.


Какво сте решили да правите с неработещите бази в Пампорово, "Спартак" в Созопол, гребната база в с. Пчелина, а и с пристанището в Несебър?
- Почивната станция на Пампорово, където има 25 стаи, ще я дадем под наем. Имаме запитване от Англия, засега няма желаещи българи. Тази база ни връща назад. За да започне да работи като туристически обект, трябват около 200 000 лв.


За "Спартак" в Созопол има интерес от бивши футболисти от Бургас да го вземат за хотел и да се ремонтира. Парите за ремонта са в порядъка от 700 хиляди до 1 милион лева Общината там прави хубав тревен стадион залепен до базата. Зимата в Созопол позволява да се тренира, затова тези хора искат да направят два изкуствени терена.


Пристанището в Несебър е дадено под наем за 10 години и една от уговорките е да им вдигнем леко наема. Сега е 5000 лв. За Пчелина чакаме решение от федерацията по гребане дали ще ги интересува, или ще се местят на отсрещния бряг. Там е най-лесно да направим временно строителство да им сложим бунгала.


Какво ще правите със стадион "Юнак"? Там стои една дупка, за разчистването на която беше теглен кредит от 1.5 млн. лв, а и вървят  данъци?
- Проблемът е, че сме наследили апортирани обекти в дружеството, на които не им е оформена прилежно документацията. Сега се вадят скици, които да се регистрират. Като нямаме съответните документи, нищо не може се прави.


Имаме идея там да направим обект с паркоместа под земята, нагоре леко търговска част, задължително някакъв лек спортен комплекс, като хокейна пързалка или нещо друго, ниско строителство с плоча, на която да се направят съоръжения за децата. Това е терен в центъра на София, за който винаги ще намерим финансова помощ от банка. За разлика от другите имоти тук банките ще ни дадат без проблем кредит, а един такъв обект ще е задължително печеливш.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Стига глупости. Левски и ЦСКА заявиха намерение за строителство на нови стадиони. Ако си ги направят с частни капитали националния да играе там. Васил Левски ще остане за лека атлетика, концерти и други мероприятия.

  Ако в София не се построи нов стадион от футболен клуб, националите могат да играят на ст.Лазур (Бургас) без да се харчат никакви милиони за козирки и стадиони.

  * Последния световен шампион - Италия (2006 г.) няма национален стадион, а всеки мач го играе в различен град на различен клубен стадион. Така хем не дават пари за национален стадион, хем поддържат интереса към националите в цялата страна и даряват радост на хората в цялата страна.

 2. 2 Профил на s
  *****
  Неутрално

  Като нямате пари, защо заемаш такава длъжност бе кавал.

 3. 3 Профил на Fc team
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "ха!":

  Съгласен съм. След като изискванията на УЕФА при лиценз на стадион за европейски мачове станат за минимум 75% покритие от козирка, то Левски и ЦСКА ще се принудят да изградят козирки или направо нови стадиони. Литекс, Черно море и Локо Пловдив сигурно също ще реагират, а Черноморец (Бургас) са почти готови.

  Националния ще има къде да играе и без да се харчат пари от държавата за глупости.

 4. 4 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Г-н Божилов,
  след като Главболгарстрой са извършили толкова калпав ремонт на ст. Васил Левски (прокапали са 3 зали в сектор Б), каква е гаранцията, че новата зала на 4-ти километър ще е построена качествено?

  Премиера договори отстъпка от 17 млн. лв. и сега да не би от ГБС да направят градежа калпав, на пук?! Има ли някакви гаранции?!?!?! Ако е необходимо направете анекс докато е време.

 5. 5 Профил на GOLEMANOW
  *****
  Неутрално


  Министър Нейков иска да докаже че ГРЕБЦИТЕ са най -подходящите кадри в сверата на спорта!?

  Не знам защо, но ми се струва че той пръв ще си замине от
  Министерското кресло!

 6. 6 Профил на lili
  *****
  Неутрално

  ами всемете от в.бо6ков накои др.милион тои е милиардер и 6е ви даде а после 6е ги отбие от данаците които пла6а а са6о и от бобо михаилов и с.костадинова питаите и стои4ков това са богат хора може ви 6е ви дадат с питане се стига до истамбул 4ерепа е голама работа пи4 маж не е казал не е дал са това го попитаи не се страхуваи а и боан радев да продаде накоа картина и да о4аства в сделката са косерката хубавца радев а и в.ле4ева ето все мили хора са идеата не ви искам пари мерси

 7. 7 Профил на funny
  *****
  Гневно

  В България няма нормален стадион. Единствения нормален се строи в момента в Варна и ще е готов през 2011. А 6 те стадиона в София изглеждат все едно София са я бомбардирали.
  много са 6 стадиона в София, 3 са напълно достатъчни, Васил Левски, на Левски и на ЦСКА. Да ги съборят и да ги построят наново.

 8. 8 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  funny, не знам от къде си но явно не си от Варна защото ако беше щеше да знаеш, че от 3 години на мястото на бившия градски стадион Юрий Гагарин има една огромна дупка и мога да ти гарантирам, че и в следващите 3 там ще има такава дупка! Никакъв стадион не се строи във Варна а 2-те игрища на морето и спартак са жалка гледка. На практика Варна не може да се сравнява по наличие на какъвто и да било стадион с никой голям град у нас!

 9. 9 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "гражданин": Стадионът наистина е трагедия! Всичко е протекло, а по коридорите и затворената писта има ЛОКВИ!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 10. 10 Профил на кеш
  *****
  Неутрално

  Истинска пародия. Измислили си сумата 10 млн. защото никой не знаел колко струва. И нямало пари, нямало пари. Да не би някой да ви даде защото сте много хубави. Pathetic ...

 11. 11 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Тези юнаци първо бяха решили да построят един цял нов стадион с парите от нашите данъци. И съм сигурен, че са си правили сметката за поне 100 милиона евро. Сега са свалили малко летвата - ще строят козирка за 10 милиона евро - така както го гледали стадиона и преценили на око, че толкова струва. Звучи ми точно като обяснения на безкрайно некадърна, но алчна приятелска дружинка, без грам управленски опит, решили да забогатеят за сметка на данъкоплатците. Козирки на такъв тип стадион като Васил Левски има поставени допълнително на стадионите в Берлин и Мюнхен. Хубаво би било гребците, управляващи спортните бази да се разходят и да разгледат козирката на стадион Пловдив – конструкцията също е поставяна допълнително.

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Berliner_Olympiastadion_night.jpg

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Olympiastadion_Muenchen.jpg


  http://www.sportnaslava.com/wiki/images/e/e3/GradskistadionPlovdiv.jpg

 12. 12 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 472 Неутрално

  ето козираката на олимпийския стадион в Мюнхен

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Olympiastadion_Muenchen.jpg

 13. 13 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 472 Неутрално

  А ето снимки, от които се вижда конструкцията на козирката на стадион Пловдив

  http://bgclubs.eu/stadiums/Plovdiv-Plovdiv

 14. 14 Профил на Дайкири
  *****
  Гневно

  Защо на Юнак "вероятно малка ледена пързалка"???? Нали трябваше да е със сигурност нова ледена пързалка!!! Направете голяма ледена пързалка, гадове, а не с трибуни за 200 човека!
  И какво значи, че парите от Универсиада ги няма?
  А варненци хубаво са изкопали дупка, сега няма да е зле да стане на стадион, че е срамно вторият град да няма стадион.

 15. 15 Профил на NIKI
  *****
  Гневно

  Този стадион е крайно време да се разкара от центъра на София. По добре нов Национален стадион около София, построен по модерна технология. Глупост е да се наливат пари в тази стара барака. В Лондон срутиха светинята "Уембли"?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK