Проблемът за Национален тенис център (не) се решава с декларации

Свилен Нейков отговори на декларацията на тенисистите със становище

© Красимир Юскеселиев

Свилен Нейков отговори на декларацията на тенисистите със становищеТенисът в Русия тенисът се превърна в масов спорт благодарение на покойния вече президент Борис Елцин, който в периода между 2000 и 2004 г, построи десетки съоръжения в Москва и страната и оттогава тълпи млади хора се записват за групови уроци на кортовете. Тенисът в България печели все по-голяма популярност, още повече след като Българската федерация по тенис (БФТ) заложи на бъдещето и успешно провежда множество програми за обучение в цялата страна. За да продължи напред, централата е готова да изгради Национален тенис център в София, но вече половин година води безрезултатно преписки с Министерството на спорта по този въпрос.


Днес,  Общото събрание на БФТ излезе с декларация, в която отново поиска тенис-комплекс "Академик" в  Борисовата градина да стане национална база за подготовка на спортисти и да мине под прякото управление на централата.


Тенис комплекс "Академик" е включена в капитала на държавното търговско дружество "Академика 2000" и още миналата есен федерацията внесе официално писмо до Министерството на спорта и дружеството с искане за стопанисване и дългосрочно управление.
Идеята за Национален тенис център беше подкрепена пред най-високо правителствено равнище по време на визитите на най-влиятелните хора в световния спорт като президента на Международната федерация по тенис Франческо Ричи Бити и вицепрезидента Жак Дюпре. Визитата на Дюпре в София беше миналия ноември, а на Бити през април. Освен това федерацията има редица спонсори и програма за дългосрочно развитие на тениса и се надява в този център да може да организира турнири под егидата на WTA и ATP.


"Тъй като се оказа, че това не може да стане безвъзмездно под шапката на търговското дружество "Академика 2000", федерацията изрази готовност да заплаща и разумен наем, съобразен финансово със сегашната експлоатация на комплекса, се казва в декларацията. Със съжаление трябва да констатираме, че този продължителен период на писане на документи и изтощителни преговори не допринесе за постигане на желаното решение. По наше мнение става дума или за незаинтересованост от развитието на българския тенис, или за тесни административно-търговски интереси, които остават встрани от чисто спортните аргументи. По тази причина Общото събрание на БФТ се обръща към ръководството на МФВС и лично към министър Свилен Нейков да предприеме необходимите действия за бързо решаване на дълго протакания въпрос."


Преди време лично Свилен Нейков и премиерът Бойко Борисов поеха предварителен ангажимент тенис федерацията да получи исканите кортове за национален център.


В последствие се оказа, че  председателят на борда на директорите е Радослав Каратанчев,  има други планове за комплекса. 
Проблемът е, че според ръководството на "Академика 2000" това е най-печалившият обект в търговстото дружество  и от приходите се издържат останалите бази. Логиката е, че ако се лишат от тенис кортовете няма да има пари за другите обекти, като зала "Фестивална", Зимния дворец, зала "Христо Ботев" и др.


"Принципно не сме против, но все пак сме длъжни да спазваме пазарния механизъм. Възможно е да предоставим на федерацията часове за ползване за техните нужди, като наемът ще бъде определен от лицензиран оценител, но няма да им предоставим търговските площи. Ние сме търговско дружество, а федерацията е с идеална цел. Те може да менажират целия комплекс само ако бъде изваден от "Академика 2000",  коментира той пред "Дневник".


Каратанчев допълни, че тази база се ползва от студентите, "които са с ексклузивни права и плащат 60% по-малко". Такива облекчени условия обаче нямало как да се договорят с федерацията по тенис. Той потвърди, че действително този обект е един от най-печелившите, но само в летния сезон.


Юристи обясняват, че аргументите на Каратанчев по въпроса с тенис кортовете са неоснователни, защото федерацията винаги може да направи тенис пул, каквато схема работи успешно в Българската федерация по ски, или търговско дружество, което да е 100% собственост на БФТ.


Според чл.3 , ал.3 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел такива организации могат да извършват допълнителна стопанска дейност, стига тя да е свързана с предмета на основната дейност, за която са регистрирани, а приходите да се ползват за постигане на определени в устава цели. Отделно тенис централата има споразумение с ТК "Академик" и с представители на спорта от вузовете да работят съвместно на базата.


Министър Нейков отговори на декларацията със становище на министерството на спорта, изпратено до медиите днес. В него се казва, че "МФВС изразява за пореден път желанието си за съдействие в тази насока, като обяснява, че начинът и редът за постигането на тази обща цел е отразена в отговорите до всички писма от БФТ."


МФВС посочва, че за да бъде отдаден под наем тенис комплекс "Академик", е необходимо спазването на определени изисквания, в зависимост от срока на действие на договора. За сключване на договор за наем със срок до три години, правилникът предвижда  търг или конкурс, като началният размер на наемната цена се определя от лицензиран оценител. Ако се премине на пряко договаряне, което позволява наскоро приетата разпоредбата на чл.17, ал.2 и ал.3 от от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала,  това може да стане с разрешение от едноличния собственик на капитала и определяне на начална наемна цена  от лицензиран оценител, но срокът на този договор не може да бъде по-голям от една година.


Неотдавна "Академика 2000" представила на МФВС предложение за наемна цена за тенис комплеска определена от лицензиран оценител, но сумата е била нереално висока, коментират запознати.


Когато в началото на 2009 г. година Свилен Нейков прибра от министерството на образованието ведомствената спортна база, а впоследствие трите управлявани от МФВС дружества - "Национална спортна база" ЕАД, "Академика 2000" ЕАД и "Академика спорт" ЕАД, бяха вкарани в Приложение №1 към член 17, т. 8 официалния мотив беше да се даде възможност базата да се отдава под наем за дългосрочно ползване на федерации и клубове.


Федерацията по тенис е единствена, която до сега е поискала обект за управление. "В периода на финансова криза, която се отразява и върху българския тенис, нашият спорт с растяща популярност трябва да получи най-малкото, което му се полага - собствена национална база за подготовка, се казва още в декларацията на тенисистите. Всички опити да се омаловажи или да се блокира тази идея ще срещнат съпротивата на цялото тенис-общество в България, представлявано от нас на Общото събрание."


Федерацията има амбицията да върне тениса в учебната програма и това предложение вече се обсъжда в Министерство на образованието, младежта и науката. "Ако действително МФВС, както заявява публично, има желание да предоставя своите бази на реалните и компетентни спортни организации, може да го докаже публично по най-добрия начин - като прехвърли управлението на тенис-комплекс "Академик" от търговското дружество "Академика 2000" към БФТ. Общото събрание настоява на тениса да се гледа преди всичко като на спортна, а не на търговска дейност", обясняват от БФТ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK