Българският алпинист Петър Унжиев е загинал под К2

K2 е смятан за най-трудния за изкачване осемхилядник

© AP

K2 е смятан за най-трудния за изкачване осемхилядникБългарският алпинист Петър Унжиев е загинал под под втория по височина връх на Земята К2 (8611 м), потвърди сайтът climbingguidebg.com.


В съобщение на румънеца Джордже Димареску от 19 юли се споменава за неназован български алпинист в много тежко състояние, който вероятно е починал.


"Вече има потвърждение, че това е Петър Унжиев, за който преди около 2 седмици съобщихме, че ще атакува втория по височина връх на Земята", съобщава специализираният сайт за новини от българския алпинизъм.
Потвърждението за смъртта идва от Есар Карим от Adventure Tours Pakistan - агенцията, която обслужва сборната експедиция, в която е действал и Унжиев. Причината е "височинна болест".


В аклиматизационно изкачване българинът е достигнал лагер 2, около 6700 м. Придружаващият го височинен носач се е върнал в базовия лагер, като е оставил Унжиев в палатката. Дотам Унжиев се е движел с Димареску. "Последният на другия ден също е слязъл в базовия лагер, без да се поинтересува за състоянието на българина. Така Петър е останал сам на лагер 2", коментира сайтът.


Разказът на румънеца с американски паспорт изглежда така: "Тази сутрин по всякакъв начин се опитвах да намеря някого в лагер 2, за да проверя какво се е случило с българина, който вървеше зад мен. Лицето му показваше, че е тотално дезориентиран и физически изчерпан. Изглеждаше като зомби."


Правят се опити за кореспонденция с обслужващата агенция ATP и със съседни експедиции, за да се получат повече сведения, твърди climbingguidebg.com. Външното министерство също е уведомено и се очаква отговор от българското посолство в Пакистан.


40-годишният Петър Унжиев трябваше да действа заедно с представителите на Казахстан Максут Жумаев и Василий Пивцов. По сведения от руски сайт те са излетели от Алма Ата към Исламабад на 17 юли.


Унжиев е неизменен победител в Обиколката на Витоша през последните години. Той е правил три пъти опити да изкачи осемхилядници, но по различни причини те са неуспешни.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batedido
  batedido
  Рейтинг: Разстроено
 2. 2 Профил на katrin82
  katrin82
  Рейтинг: 8 Неутрално
 3. 3 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Малко инфо от нета:

  Височинната болест се характеризира с няколко синдрома, които могат да се проявят при неаклиматизирани хора скоро, след като се изкачат на голяма височина. Тази болест обикновено се появява на височина над 2500 м., но може да се забележи дори и под 2000 м. Има три вида височинна болест.

  • Остра височинна болест (AMS).
  • Височинен мозъчен оток (HACE).
  • Височинен белодробен оток (HAPE).

  Други прояви на височинната болест включват:

  • Височинно периодично дишане.
  • Височинна ретинопатия (HARH).
  • Хронична планинска болест.
  • Неостра височинна болест.

  Влиянието на височината върху човешкото тяло е породена от липсата на достатъчно кислород, който е жизненоважен за нормалното функциониране на организма. Основните прояви на хипоксията (недостатъчно количество кислород) са нарушение на физиологичните и менталните функции и съня.

  След като се изкачите на голяма височина се наблюдава понижение на атмосферното налягане и разреждане на кислорода. На височина 3000 м., нормалната надморска височина на много ски-курорти, налягането и кислорода са около 70% от измерените на морското равнище. На 5000 м. кислородът е разреден до 50%. На върха на Еверест – 8848 м. кислородът е едва 29%.

  Аклиматизацията е процес на адаптация, който позволява на хората да се приспособят към голямата надморска височина. Tова е важен пример затова как човешкото тяло може да отговори и да се приспособи към враждебна среда. Процесът на аклиматизация започва веднага, след пристигането, но изисква няколко дни, за да бъде забелязана адаптация и няколко седмици, за да бъде завършена. За алпинистите, които ще се изкачват на голяма надморска височина е необходим повече от месец, за да се аклиматизират напълно. Хипервентилацията е най-важната характеристика в процеса на адаптиране. Наблюдава се задълбочено и учестено дишане. Дишането се учестява до пет пъти. Друг адаптивен процес е полицитемия или увелиаване на червените кръвни телца. Това се случва след седмици. Други фактори включват промени на киселинна основа със загуба на бикарбонат или фундамент от бъбреците. Способността за аклиматизация може да се подобри с изкачвания на височина в продължение на години. Хималайските алпинисти забелязват подобрение в симптомите и физическото си състояние с всяка следваща експедиция. Погрешно е схващането, че аклиматизационният процес изчезва напълно или, че хипоксията на голяма височина може да бъде преодоляна напълно с аклиматизацията. Например, при достигане на 4000 м. тялото е на 80% от възможностите си, докато след двуседмична аклиматизация достига 85%.

  Хората над 50 г. са по-малко податливи на височинна болест. Жените са еднакво предразположени към AMS, но по-устойчиви на HAPE. Физическата подготовка не защитава от височинна болест, въпреки че пълнотата може да се окаже рисков фактор. Медицински състояния, като лека хронична обструктивна белодробна болест, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест и диабет не оказват влияние върху податливостта на височина болест. Генетичните заложби на организма играят по-важна роля.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 4. 4 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 488 Неутрално

  жалко за човека.
  жалко , че отношенията характерни за градската среда се пренесоха и в екстремалните условия на панината, където най-важното нещо е свръзката.Света наистина става различен.

 5. 5 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Почивай в мир, Пешо!

  Интервю с него точно преди експедицията:
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=540761

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 6. 6 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#4] от "ana_ni":

  За жалост си много права. Алпинистът е имал нужда от помощ, но всеки се е спасявал по индивидуално.

 7. 7 Профил на unite
  unite
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Дневник, имате ли снимка на Петър?

 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:47 на 23/09/2010 от неговия автор.

 9. 9 Профил на morraan
  morraan
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Абе защо текстовете за тази новина в Стандарт, Медиапул и Дневник са еднакви.
  Нямаше да питам, ако не ги бяха подписали различни хора.

 10. 10 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 705 Разстроено
 11. 11 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Този Джордже Димареску, не е ли същия румънец от преди 5 години, когато под Еверест загина Христо Христов. Тогава доколко си спомням същия човек беше в последните часове на живота с Христо под върха. Ако е същия странно съвпадение.

 12. 12 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не точно разредения въздух е причина за височинната болест. Проблема е сврзан с нарушената способност на организма да поема кислорода от белите дробове. На такава височина налягането е много малко и кислорода не може да премине в кръвта именно заради това, а не че е малко като количество. Затова, колкото по-нависоко си, толкова по голяма трябва да е концентрацията на кислород при набавянето му от дихателен апарат, като на много големи височини трябва да се диша 100% - чист кислород. С повишаването на тази концентрация се компенсира и неспособността на организма да го усвоява. При големите дълбочини е обратното, ако в подводница се нагълташ с чист кислород - умираш. Затова там ти разреждат въздуха с хелии като на големи дълбочини кислородът е в много ниски концентрации, но усвоеният кислород пак си е толкова, колкото трябва.

 13. 13 Профил на grubo
  grubo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Прочетете интервюто което е постнал № 5 keen. Лека му пръст на човека, но не го разбирам как подхожда така самонадеяно при условие че миналата година, на същото място едва се е отървал от смъртта (мозъчен оток). Обичам смелите, но това ми звучи много безразсъдно ... мир на душата му ...

 14. 14 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  А при кислородна маска има ли височинна болест? Май не, щото даже вертолет се беше кацал на Еврест, без адаптация за пилота...

 15. 15 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  ЛЕКА МУ ПРЪСТ, НА СМЕЛИЯТ ЧОВЕК!


  Поклон, пред пемедта му!

  Хитростта пречи на мисълта!
 16. 16 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Мир на праха му. Но интервюто с него е показателно, че доста често е предизвиквал съдбата без да е готов за такива предизвикателства. В един момент късметът му е свършил.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Мир на душата му!


  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Христо Проданов Номер 2... Аман от самоубийци..

  Да кажем не на педерастията!
 19. 19 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#4] от "ana_ni":


  До коментар [#6] от "Раковски":

  пишете глупости ,над 8 000 метра не може да се помогне на закъсал алпинист ,единствено може само да се даде морална подкрепа ,не зааравяйте ,че и румънеца едвам е ходил ,както всички алпинисти на тази височина ......

 20. 20 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 662 Весело

  До коментар [#9] от "morraan":

  Копи-пейст, брато, по-лесно е ...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 21. 21 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ако може некой да ми обясни само едно: ЗАЩО???

  Задавам въпроса с болка, защото внучката ми е увлечена по тоя "спорт" и всеки път, когато чуя за нечия нелепа смърт ми се изправя косата.

  Защо бе, хора? Защо увличате и младите и неопитни момчета и момичета в тая лудост?

  Неотдавна на скалите в Лъкатник загина едно дете, паднало от въжето на пътя. Дали некой е бил в кожата на родителите и близките му?

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 22. 22 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#18] от "wwwwww":

  За тебе са самоуибийци!

  А ако ги нямаше(тях) още щеше да си мислиш,че Слънцето се върти около Земята! И ,че тя(земята) е плоска, и ко стигнеш наръба ще паднеш!

  Има хора пълзящи! Моля Ви поне пред смърта замълчете и не кометираите, "един несполучлив опит да полетиш"!

  Като нямате сърце и кураж, поне срам нямате ли?

  Хитростта пречи на мисълта!
 23. 23 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#21] от ".dru":

  всеки ден по пътищата в страната ни умира минимум един човек, от глупост в повечето случаи. За това питай 'защо?' , Петър Унжев сигурен съм е знаел защо е горе и е приел съдбата си, знаел е защо е там и че може и да не се върне обратно. Да почива в мир, горе сред красотата на планината.

 24. 24 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#21] от ".dru":

  Тук Ви дължа отговор.
  Като Водач (на хора) тои , е бил длъжен да бъде подготвен!
  А това се възпитава от родителите и от всички и непрекъснато!

  Вие на колко места в нашето общество виждате отговорно поведение!

  Ние (мечтателите) мечтите ги подаряваме с късчета от сърцата си! Ремонтира ме чешми (това е най близо до професията ни в случая),борим се, пишем, защитаваме и т.н.т.

  Да не спорим пред лицето на смъртта! А да замълчим!

  Хитростта пречи на мисълта!
 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:52 на 20/07/2010 от неговия автор.

 26. 26 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Има смели пилоти има и стари пилоти", същото важи и за алпинизма

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 27. 27 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  .. но няма смели и стари пилоти

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1347 Разстроено

  Мир на душата му!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Разстроено

  Лека му земя.....Заслужава ли си да се рискува така безпричинно?

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#18] от "wwwwww":
  Още колко време ще продължават такива изроди!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#21] от ".dru":

  "ЗАЩО?"

  - Отговорът на тоя въпрос е същият, както и на въпрос от типа "защо живеем?" и не по-малко важния "защо умираме?".
  Всеки човек вероятно има свой отговор на тези въпроси. Петър е търсел своя. Едва ли може да се очаква много хора да разберат какво го е тласкало точно там, то е твърде лично.
  Сигурно е само едно - той е търсел граница, но за нещастие неусетно я е пресякъл.
  Всеки човек, дръзнал да потърси тези отговори за себе си, заслужава искреното ми уважение и почитание.

  До коментар [#19] от "capitalist":

  - До голяма степен е така.
  Отвъд определен предел човек започва "състезание" в свой собствен, неприкосновен, коловоз.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 32. 32 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 427 Неутрално

  правилно казват някои,родените да пълзят не могат да летят! човекът не е бил от пълзящите-на 100% това е истината и СЪЩЕСТВЕНОТО!!
  Милион са кандидатите за политбандити и управници,т.е. за престъпници..а КОЛКО са като този човек..колко хора са такива??
  независимо успял ли е или не,загинал ли е-МНОГО ЖАЛКО,или не!
  поне ще е там гроба му,при мечтата му и там където се е чувствал СВОБОДЕН ЧОВЕК! Там,по-близо до Господ!
  Ама като малко са способни на това?! на това-т.е. не само за покоряване на този връх,а въобще на подобни мисли не само,но и воля ,и опити за постигане!!
  Случва се,разбира се,трагично много,но най-нормалното нещо там горе е това....не е рядкост.
  И споко-не е бил самоубиец,не е тръгнал като самоубиец,а напротив!!
  На колко им хрумва да бъдат такива,катерачи,алпинисти...колко могат..и колко го правят??
  ВЕЛИКА,НЕОПИСУЕМА РАБОТА Е ТОВА!! не е като да пърдиш номенклатурно нейде в кабинет!! и главата-замътена,и тялото-също! но кеф за масата..кеф,спокойствие и ....долна рутина!!
  Приказки не са нужни..трябва да се помълчи и ..дано чуем нещо в тишината-я себе си,я друго!

 33. 33 Профил на dabe
  dabe
  Рейтинг: Неутрално

  Като му гледам плановете направо изтръпвам - К2 и Манаслу за половин година . Мисля си даже и Проданов не беше толкова луд. Той поне се опита да направи нещо на далеч по-лесен връх като Еверест. И това без да имаш нито един изкачен 8-хилядник и два неуспеха точно на Манаслу.

  http://www.k2petarunzhiev.eu/k2-no-limit/

  http://www.k2petarunzhiev.eu/manaslu1/

  Все пак мир на духа му. Но човек е добре да не надценява себе си. Ако отиваш на там на където искаш е вероятно да стигнеш. А и разбирам, че костите му си остават в Хималаите.

 34. 34 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 757 Неутрално

  е, поне е загинал устремен нагоре, може би точно това е искал, както се казва, човек не избира кога да се роди, но може да избере кога и как да умре! Мир на праха му и поклон пред смелостта му!!!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 35. 35 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 427 Неутрално

  33..ти ли бе,философ от мекото кресло-СЛЕД СВЪРШЕН ФАКТ фатален в случая-ще оценяваш че някой си бил се надценил??
  И 1 връх за 3 год. да беше само планирал-пак можеше да се случи това...философ!!
  еххх,оценители...топлете чехлите и дрънкайте!
  малко срам и мълчание поне-като такива ще плещиш!!
  за теб и такива като теб всички такива са луди,знам...
  А когато успяват в каквото и да е върховно начинание-тогаз що мислиш че не са се надценили,но че са дали свръх силите си??
  цъкнали на 32 минуси,хахах,,какво ти отбират от кладенчова вода..дай им ганьовския комфорт и доволство!
  върви им разправяй че чрез такива,ДРУГИ хора се върви напред и се променя и общество,и живота!
  Кажете същото,то същото важи и за В.Левски и за ред други РАЗЛИЧНИ СМЕЛЧАЦИ-революционери,хайдути и т.н...,не като вас ,мишоци! И Левски е луд,да,знам,надценил се,да,сам срещу Османската империя по пътища и кърища да блъска,нали??
  Същата работа,нали?!защо,за какаво се е блъскал,а?? За теб се блъскал,ГЛАВО..ама не за да демонстрираш доволство и да пърдиш на стола..или може би обратното-точно твоя комфорт сега дължиш на Левски и останалите..ама не хващаш,че и акъл даваш,поучаваш?!
  ГОВЕДА ГАНЬОВЦИ..зарад такива доволници страхливи е дотук България!
  Които не са такива,няма се обидят и минус няма да сложат!!

 36. 36 Профил на d11111
  d11111
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много съжалявам за човека, ама не се правят така нещата. Огромна грешка е само две седмици селд този супер тежък маршрут - 100 км. на Витоша, да ходиш на височина! След бягане на маратон възстановяването на състезателите е поне 2-3 седмици - това го знае всеки спортист - бегач. А какво остава за 100 км., и след това след 16 дни да си на 6700... А и без 100-те километра, пак е форсирал аклиматизацията си. Тези работи се правят с акъл, четене, лекари, треньори, опит и т.н. Плюс че миналата година на 6400 е получил височинна болест, едва е оцелял. Още веднъж, много жалко за човечеца...

 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  От информацията до тук, грешката е 100% на загиналия. Надценил е организма си и е платил за това. Там горе, грешки не се прощават, трябвало е да го знае.

 38. 38 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 528 Неутрално

  кукурузник, хайде моля да не сравняваме Левски със загиналия алпинист. Някак си не мисля, че е много подходящо.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 39. 39 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Познавах го! БОГ ДА ГО ПРОСТИ!
  Тези след него нека да се замислят над думите му(в-к Труд): "Въпрос: Имате ли се за свръхчовек?

  - (усмихва се) Ами трекинга за Манаслу е 6 до 8 дни. Аз го правя за 3 до 4 дни. Оказва се, че шерпите не издържат на темпото ми, уморявам ги. Дори се скарахме с двама от тях и до лагер 1 аз им правих пъртина в дебелия сняг и носих 20 кг раница. На К2 отиваме без носачи - хем струва скъпо, 3000 долара, хем те бави. Аз не ползвам и кислороден апарат. Той сваля постижението с 1000-1500 м, пък и какъв е смисълът? Все едно да се качиш с високопроходим джип на Черни връх. Много важно!" ...............

 40. 40 Профил на dabe
  dabe
  Рейтинг: Неутрално

  О, в БГ има много "дървени" глави, това ми е известно отдавна. И не изпитвам никакво съжаление към последствията които си понасят. Свободата си има цена. Щом искаш да си велик, то е за твоя сметка.

  Както в едната, така и в другата посока. Мисля Петко Тотев навремето добре обясняваше нещата. А той се завърна от един 8 хилядник. Други не се завърнаха.

  Работата ми прилича като да караш спортна лимузина по българските пътища. Да, можеш да караш и с 200(ако ти се играе руска рулетка със собствения си живот) и 90 - твоя воля. Но и цената си я плащаш ти.

  В неговия случай той си поема личната отговорност, така се е оценил - поздравления за това и уважение.

  А това, че се е надценил го решава природата - ами тя е отсъдила. Не се имам за съдия по природните дела.

 41. 41 Профил на forumicock
  forumicock
  Рейтинг: 8 Разстроено

  IN MEMORIAM
  ...
  - Какво ви кара да живеете толкова бясно?
  - Причината е една за всички хора - усещането, че ще умрем, че имаме dead line. Представете си, ако живеехме по 2000 години, първите 100 щяхме само да се почесваме. Големият ни катализатор за активен живот е оная с косата, тя ни ръчка и високо в планината ти я виждаш най-ясно.
  ...
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=540761

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK