Спортното министерство е готово с реформа на финансирането

Свилен Нейков прави финансови реформи в спорта<br />

© Красимир Юскеселиев

Свилен Нейков прави финансови реформи в спортаМинистерство на физическото възпитание и спорта (МФВС) подготвя финансова реформа при разпределение на средствата за елитните спортисти.


През 2010 г. за "Олимпийска подготовка" бяха предвидени 20 млн. лв, които впоследствие заради кризата са намалени на 14 млн. лв. За другата програма са отделени 2.5 млн. лв. Парите от програмата "Олимпийска подготовка" са за доказани състезатели от олимпийски спортове, а в   "Развитие на спорт за високи постижения" са за националите по неолимпийски дисциплини.


С реформата МФВС иска да въведе по-строги правила при разпределението на средствата, съобразени със спецификата на отделните спортове - зимни, летни и колективни, както и засилен контрол върху тяхното изразходване, съобщиха от ведомството.
В периода 2009-2010 г., като първа година от новия олимпийски цикъл за игрите в Лондон през 2012 г., министерството е финансирало по-голям брой перспективни спортисти. От следващата година кръгът ще се прецизира. Предвидено е състезателите на държавна издръжка да бъдат разделени на три групи.


В първата ще попаднат тези с призови класирания на европейски и световни първенства и с потенциал за покриване на олимпийски квоти. В нея ще бъдат включени и най-добрите младежи и жени до 23 г., но с по-ниски месечни заплати. До сега стипендиите на най-добрите спортисти се движеха от 2000 лв. за олимпийски шампион надолу.


Във втора група ще бъдат юношите, девойките и кадетите, които са с перспектива за участие на олимпиадата през 2016 г. в  Рио де Жанейро и вече са постигнали успехи на Младежките олимпийски игри в Сингапур, световни, европейски и регионални първенства. В двете направления ще има поне по един старши треньор на щат по програмата.


Третата група е за национални отбори без призови класирания на големи състезания.


За федерациите, които нямат класирания и не изпълняват заложените цели, ще бъдат осигурени единствено средства за подготовка на национални отбори за участие на световни и европейски първенства. Тоест при тях средствата ще бъдат намалени.


От федерациите ще се изисква освен списък с предложения за състезатели придружен с техния индивидуален годишен план, така също и план за олимпийския цикъл с цели, стратегия и задачи за 2011 г.


В контрола ще се наблегне на това до каква степен се изпълнява плана за постиженията на състезания от международния спортен календар.


За пръв път ще се обърне сериозно внимание на т.нар риск при изпълнение на целите, който се определя от вида спорт и неговата специфика, съобщават от МФВС. При него под внимание ще бъдат взети  фактори като субективност при определяне на спортния резултат (съдии и други, както е например при художествената гимнастиката), спецификата на участието (отборно или индивидуално) и конкуренцията в състезанията (броя на спортистите, които участват в даден финал – до 12, до 32 или до 64). Така ще се знае какъв е рискът за неизпълнение на поставените цели.


Вече няма да могат да се преекспонират успехи от надпревари с по-нисък ранг и по-малък брой участници, които често се използват от отделни федерации в опит да получат по-високо финансиране. Затова Дирекция "Спорт за високи постижения" вече е направила таблица по която ще се сравняват класиранията на отделни състезания и ще се оценява реално представянето на спортистите.


Изпълнението на целите за всеки състезател на държавна издръжка ще се оценява в проценти на базата на минимално допустимия риск, планирания резултат и реализацията на постигнатото. Например при изпълнение 80-89% следва намаляване на средствата по проекта. При отклонение над 20% изпълнението на проекта се счита за неефективно и води до спиране на субсидиите.


Програмите за финансиране вече са готови, но параметрите по тях ще станат ясни, когато бъде утвърден бюджетът на МФВС за 2011 г.


"Ще отпускаме средства наистина за високо спортно майсторство и неговото развитие, а няма да спонсорираме спортове тип хоби или занимания в свободното време", казват от МФВС. За тях имало програми, свързани с масовия спорт и спорта в свободното време. В тази група влизат федерациите по дартс, акробатичен рокендрол, кореспондентен шах, удбол, билярд, лакрос, корабомоделизъм, радиолюбителите, скейтборд и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK