НСБ ЕАД събрала задължения от федерациите за 1.2 млн. лв.

Държавното дружество води 10 дела срещу реституционни претенции


Базата "Спортпалас" трябва да заработи обновена през юни 2011 г.

Ръководството на "Национална спортна база" ЕАД, която стопанисва най-големите спортни бази в страната, е успяло да събере голяма част от задълженията си от федерациите, съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Божилов.


Задълженията на спортните организации са намалели от 1.5 млн. лв. на 320 хиляди лева. Това беше една от задачите на новото ръководство, което беше назначено преди малко повече от година от спортния министър Свилен Нейков.
Дружеството е успяло да "извади редовни нотариални актове" на 13 от общо 23 имоти, които са били с неуредени документи през годините. За останалите десет се водят дела, тъй като има реституционни претенции.


"НСБ има 23 имота и за година и половина извадихме редовни нотариални актове само за 13, от които 10 в София и продължаваме", каза за "Дневник" Божилов. След вкарването на новата многофункционална зала на "4-ти километър" в активите капиталът на дружеството е 212 млн. лв.
Предишните ръководства са жонглирали със собствеността, като са вадили терени за разни цели, смята Данаил Данаилов, член на управителния съвет на НСБ.


"Няма ги нито в търговския регистър, нито в имотния нито пък в кадастрите са уредени регулациите. Това възпрепятства всякакви дейности за реконструкция и модернизация и отваря много апетити на реститути да късат парчета от териториите. Каквото и да правим, е необходимо да е уточнена собствеността", коментира той.


От години НСБ е в дело за "Дианабад" за реституция на 50 процента от терена. "Делото е на финала, а ние все още нямаме всички документи за собственост. "Дианабад" не може да се развива заради реституционни претенции", обясни Данаилов. През миналата година в комплекса "Дианабад" са инвестирани 800 000 лв. за ремонти на залите по борба, фитнес, културизъм, стрелбището и закрития басейн, който ще бъде пуснат до края на месеца.


Базата в Созопол, която е разположена на площ от 57 декара, също не е вписана в кадастъра и там има претенции от 21 ищци. Идеята е хотелът да се ремонтира, който това лято е стигнал по думите на Божилов 100% запълняемост, и да се направят три футболни игрища.


НСБ е завела дело да си върне и 20 декара земя, определена преди време от Министерския съвет за изграждане на национален ски център в местността Върника в Боровец. "В Боровец сме загубили 20 декара, понеже не са вписани в регистрите и сега там са построени хотели, а земята се води в капитала ни", допълва Данаилов.


Без документи за собственост са сградите на Белмекен, които са по средата на две области - Пазарджик и Благоевград, като това пречи да се построи там нов басейн с олимпийски размери. Всички средства, които се влагат за модернизация на високопланинската база, са с гарантирана възвращаемост, твърди Божилов.


В последната година заетостта на комплекса се е покачила от 23 на 47%. Месечните приходи са между 50 000 и 70 000 лв. За последната година в Белмекен са направени подобрения за половин милиона лева.


Божилов обяви, че временно е спряна реконструкцията на "Спортпалас" и залата по спортна гимнастика на стадион "Раковски". "Спирането се наложи, защото не беше направена  хидроизолация на сградите и покрива, тъй като то е било в заданието на  миналото ръководство" , каза Данаилов.


Преди година и половина строителната компания ГБС спечели конкурс за ремонт на черноморския комплекс край Варна за 10 млн. лв, като до момента са усвоени близо 5 млн. лв.


"Заради реституционните претенции не може да се излезе извън границите на старото РЗП. Затова не успяхме да реализираме намеренията за голям басейн и футболно игрище. Оправихме обаче стадионът да е в стандартните граници. Ще разширим и коридорите на 25-метровия басейн, за да може там да се провеждат международни състезания. Ще има три зали за колективни спортове и четири тенис корта", каза той.


Хотелът също така ще запази външните си параметри. Легловата база ще е за 150 души. "Първият етаж ще го направим само за инвалиди, защото вече имахме разговори с представители на няколко страни от бившите съветски републики, където отпускат много средства за спорт на хора с увреждания ", обясни Божилов.


По план "Спортпалас" трябва да заработи в началото на юни 2011 г., като НСБ има споразумение с ГБС да влезе в рамките на договора и да няма допълнително доплащане.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK