Федерациите ще получат безвъзмездно терени за спортни съоръжения

Борислав Михайлов вече ще може да иска терен за Национална футболна база<br />

© Красимир Юскеселиев

Борислав Михайлов вече ще може да иска терен за Национална футболна базаФутболният съюз вече ще може да започне строителство на Национален тренировъчен център, след като депутатите приеха  на второ четене окончателните промени в Закона за физическото възпитание и спорта.


Вече две години президентът на БФС Борислав Михайлов полага сериозни усилия в търсене на подходящ терен за национална база, а сега според промените вече може да се учредява безвъзмездно право на строеж за изграждане на спортни обекти или съоръжения върху недвижими имоти - публична или частна държавна или общинска собственост.


Правото на строеж ще се дава на спортни федерации за срок не по-дълъг от 30 години. Федерация, в чиято полза е учредено правото на строеж, се задължава да изгради и въведе в експлоатация спортния обект за срок не по-дълъг от 5 години. Законът предвижда всички разходи по планиране, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация ще са за сметка на спортната федерация. 
Всеки който иска учредяване на безвъзмездно право на строеж трябва да подаде молба до министъра на физическото възпитание и спорта, като те се разглеждат в срок до един месец. При подадени повече от едно искания с предимство се класират кандидатите, на които стойността на предложената финансово обезпечена инвестиционна програма за изграждане и поддържане на спортния обект е по-висока. Допълнително предимство е, ако има представени данни за участие в национални и международни състезания през последните 4 години.


Народният представител от Парламентарната група на Коалиция за България Любен Корнезов определи този закон  като лобистки.  Безвъзмездно учредяване означава, че се дарява, отбеляза той и попита защо чрез безвъзмездно придобиване на право подпомагаме спорта, а не културата. Според Корнезов промените създават прецедент, който е опасен, тъй като утре някой ще каже учредете ни безвъзмездно право на строеж, което е вещно право на собственост. Депутатът е на мнение, че тази промяна е по-опасна и от заменките.


Безвъзмездно ли е, че след изтичане на 30-годишния срок за експлоатация, федерацията връща не само земята, но и изградената за нейна сметка инфраструктура, отговори му депутата от ГЕРБ Иво Димов , вносител на законопроекта.


По силата на Закона за собствеността след изтичане на срока държавата, съответно общината става собственик на изградения обект. Предвижда се правото на строеж да се прекратява предсрочно, когато на спортната федерация бъде отнет или не бъде продължен издаденият спортен лиценз.Това ще може да става и при нарушение на закона или условията на договора за учредяване.


С направените предложения се създава правна възможност да бъде насърчен процесът за реализиране на публично-частното партньорство. В текста се съдържа императивна забрана за разпореждане от страна на субекта, носител на това право, с изградения обект или съоръжения преди изтичане на законоустановения срок.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK